Kullanıcı Adı
Şifre
Üye olmak istiyorum!                Şifremi unuttum!
Yıl: 15
Sayı: 1776




 
Tavsiye Adresleri
Birden fazla adresi enter tuşunu kullanarak alt alta ekleyebilirsiniz.
 
E-Posta Adresiniz
Adınız Soyadınız
Notunuz
 
 








Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
 
 
Murat Mert
 
 
Yayımlanan Sayı :

Birazcık Yağmur Kimseyi İncitmez Ya Da Tom Waits - 12.04.2006





Tom Waits'i tanımam garip olmuştu. Yıllarca önce, "İz"de Kemal Sayar imzalı bir yazı okumuştum Tom'dan bahseden. Sayar, bir taraftan Korsan Yayınları arasından çıkan "Bir Yağmur Köpeği" üst başlıklı Tom Waits biyografisini tanıtıyor, bir taraftan da her Allah'ın günü gırtlağında üç paket sigara söndüren bu "berbat sesli" adamın ne denli güzel bir müzik yaptığından bahsediyordu. Yazının belki de en ilginç anekdotu ise, Kemal Sayar'ın evinde Tom Waits dinlediğinde arkadaşlarının ona gösterdiği tepkiydi: "Bu adama nasıl katlanıyorsun?"

Bu yazı ve kitabın kapağındaki fotoğraf, bende bir Tom Waits ilgisi doğurdu uzaktan uzağa... Uzaktan uzağa diyorum, çünkü iki yıl boyunca zihnimde hep, "bir Tom Waits albümü bulup dinlemeliyim" fikri olmasına rağmen, bu isteğimi hiç eyleme dökmedim. Kendime bile izah edemeyeceğim bir şekilde, iki yıl boyunca Tom Waits'den haberdar olmama rağmen dinlemedim adamı. İki yılın sonunda, gecelerden bir gece, bekâr evimin yatak odasında, radyo istasyonlarını karıştırırken bir şarkıda bir horoz sesi duydum. Duyduğum en kötü horoz sesiydi. Derken şarkıcı vokal yapmaya başladı. Yoktu ki. Ne böylesine kötü bir ses, ne böylesine ritimsiz bir ritm duygusu, ne de böylesine acılarla kardeş bir yorum... Yoktu. Hemen teybimin "record" tuşuna basarak, bir Kitaro -hani şu, bir ara İslamcı radyoların mal bulmuş mağribi gibi yağmaladıkları Tibetli new ageci- albümünün üzerine "horozlu şarkı"nın yarısını kaydettim. Bir taraftan da adamın kim olduğuna dair kesin bir yargıda bulundum zihnimde: Bu Tom Waits'di.

Yanılmamıştım. Şarkının bitiminde sunucu, şarkıyı söyleyenin Tom Waits, programın da Tom Waits ve Jacques Brel özel programı olduğunu, 2,5 saat boyunca bu iki şarkıcıdan örnekler dinleteceğini söyledi. Sonra, radyodan yaptığım kaydı "Mucizeler Dükkânı’nda" Ahmet Abi ile Nurullah'a dinlettim korka korka. Korka korka, çünkü o güne kadar kime dinlettiysem, aradan beş dakika geçmeden "kapat şu adamı" tepkisiyle karşılaşıyordum. Ama bu defa farklı bir şey oldu. Ahmet Abi'yle Nurullah, adamı sevdiler. Sevdiler ne kelime, bayıldılar.

"Horozlu Şarkı", "Temptatıon", "Frank Wild Years", "Underground" ve tabii ki "More Than Rain" ve tabii ki "Rain Dogs"...

Sonra albümler, sonra kitap, sonra söyleşiler, internet aramaları... Tom Waits'e dair epey şey topladım.

Tom Waits'i ve müziğine bana sevdiren şey karışık, ama Waits'e ait şu cümle çok net: "Ben organize gürültü yapıyorum."

Yaptığı müziği nota kullanmaksızın yapan ve gerçekten sıkı şarkılar çıkaran bu adam aynı zamanda bir şair sayılabilir. Bir tek şarkı sözü yoktur ki, içinde şiirsel tatlar barındırmasın : "Birazcık yağmur kimseyi incitmez Kimseyi incitmez birazcık yağmur"

Tom Waits dinlerken hep "acı", lüks değil, "varoluşsal bir acı" bulurum adamın yorumunda. Üstelik gözümüze sokmadan belli eder acısını, burnumuzun dibine dayamadan. Bu anlamda Muharrem Ertaş'la kardeş gibidir Tom.

"Mütevazı bir efsanedir" Tom. Kırgın bakışları, uzlaşmaz tutumu, enteresan fotoğrafları ve ille de yaptığı doğaçlamaya yatkın şiirsel şarkılarla... Kendi adıma ben, Tom Waits dinlemenin bir "ayrıcalık" olduğunu düşünüyorum. Oldukça hoş bir ayrıcalık.

Tom Waits Diskografyası:

1- Closing Time - 1973
2- The Heart Of Saturday Night - 1974
3- Nighthawks At The Dinner (Konser Kaydı) - 1975
4- Small Change - 1976
5- Foreign Affairs - 1977
6- Blue Valentine - 1978
7- Heartattack And Vine - 1980
8- Bounced Cheks (Toplama)- 1981
9- One From The Heart (Crystal Gayle'e Birlikte Orijinal Film Müziği Çalışması) - 1982
10- Swordfishtrombones - 1983
11- Antology Of Tom Waits (Toplama) - 1984
12- Aslyum Years (Toplama) - 1984
13- Rain Dogs - 1985
14- Frank Wild Years - 1987
15- Big Time (Konser Kayıtlarından Toplama) - 1988
16- The Early Years - 1991
17- The Early Years Vol. 2 - 1992
18- Night On Earth (Orijinal Film Müziği) - 1992
19- Bone Machine - 1992
20- The Black Rider - 1993
21- Beatiful Maladies (Toplama) - 1999
22- Mule Variations - 1999







 

 

0 adet yorum yazılmıştır. Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.



Yazıyı Tavsiye Et
 
Tavsiye Adresleri


Birden fazla adresi enter tuşunu kullanarak alt alta ekleyebilirsiniz.

E-Posta Adresiniz
Adınız Soyadınız
Notunuz

Tüm Hakları Saklıdır © 2005-2020