ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Leyla Gencer arşivi Borusan’daSayı: 620 - 05.09.2008


20. yüzyılın en önemli opera sanatçılarından Leyla Gencer’in 90 kaydını içeren arşivi, Borusan Müzik Kütüphanesi’nde müzikseverlere sunuluyor

Batı’da “La Diva Turca” olarak anılan Leyla Gencer’in yayınlanmış, ancak piyasada kolay bulunmayan kayıtları İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Kültür Sanat’ın bünyesinde yer alan Müzik Kütüphanesi’nde halka açıldı. İsteyenler, kütüphanedeki bilgisayar ve kulaklıklar yardımıyla sopranonun kayıtlarını dinleyebilecekleri gibi, yaşamı ve sanatıyla ilgili kitapları da inceleme fırsatı bulacak.

Tüm müzik severler için heyecan verici olan bu gelişme konusunda, Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli’yle görüştük. Kendisi de opera tutkunu olan Erenli, arşivin oluşumunu anlattı.  

Arşiv fikri nasıl doğdu?

Leyla Hanım’ın La Scala’daki 50. yılı dolayısıyla İstanbul’da bir organizasyon yapmayı düşünmüştük. Bu mayıs ayında Leyla Hanım’ın fotoğraflarından oluşan bir sergi düzenleyecek ve arşivi açacaktık. Kendisi vefat edince, sergiyi hemen düzenlemek istemedik, fakat arşiv çalışması devam etti. 

Arşiv hangi kaynaklardan toparlandı

Leyla Hanım’ın İstanbul’daki en kapsamlı arşivlerinden biri benim özel arşivim; hem kendisini yakından tanımamdan hem de opera merakımdan dolayı. Ne zaman yeni CD ve DVD’lerini edinsem kendisiyle uzun uzun konuşurduk. Leyla Hanım’la tanıştıktan sonra çevresiyle de tanıştım. Hayranı olan bir İtalyan savcıda dünyadaki belki en büyük Leyla Gencer arşivi var. Bu kişi bize arşivinin bir kopyasını hediye etti. 
Sonuçta ortaya çıkan arşivde, mesela hemen hiç kimsede olmayan 1980 Paris resitalinin DVD’si mevcut. Arşivdeki CD’lerin önemli bir kısmı piyasaya sürülmüş, ama çoğuna ulaşmak oldukça güç. Amazon.com’da isimleri  var, ancak stokta yoklar. Umarım kayıtlar tekrar piyasaya sürülür; çünkü gerçekten fanatik diyebileceğim Leyla Gencer dinleyicileri Türkiye’de belki 10 - 15 kişi olsa da Avrupa’da çok sayıda. 

Arşiv sürekli genişliyor

Arşivde en dikkat çeken Gencer kayıtları hangileri?

Farklı zamanlarda çekilmiş üç “Anna Bolena”, dört “Lucrezia Borgia”, üçer tane de “Norma”  ve  “Aida” kaydı var. 1963 tarihli, şef Tullio Serafin yönetimindeki Orchestra e Coro dell’Arena ile gerçekleştirilmiş “Aida”, çok nadir bir kayıt. Fakat gösteri üç perde, çünkü dördüncü perde yağmur nedeniyle iptal olmuş! Kayıt çok kısa süre internette dolaştıktan sonra ortadan kayboldu; o arada almıştım. Öte yandan 10 gün önce Leyla Hanım’ın “Figaro’nun Düğünü” operasının Glyndebourne Operası tarafından yapılmış olağanüstü kaliteli bir kaydı çıktı; bu da arşivde yer alıyor. Kayıt bugün geldi, onu da hemen arşive koyduk!   

Siz arşivinize nasıl başlamıştınız?

1980’lerin başında rock’tan vazgeçip opera dinlemeye başladım. O zamanlar opera plaklarını ancak Yüksekkaldırım’daki eski plakçılarda bulurduk. Leyla Hanım’ın plaklarını ilk kez İngiltere’de 1986’da buldum ve  çok şaşırdım, çünkü bu kayıtların varlığından bile haberim yoktu. Ardından 1989’da Leyla Hanım’la tanıştım, kendisi beni yönlendirdi. O dönemde CD teknolojisi de çıkmıştı. Ancak Leyla Hanım’ın plak kaydı CD kaydından çok. Örneğin La Scala’da dört farklı gece söylediği “Lucrezia Borgia”lar plak olarak vardı; oysa bunların ancak bir ya da iki tanesi CD’de mevcut.  

Rolünü yaşıyordu

Kayıtlar hangi dönemi kapsıyor?

1955’ten başlayıp bugüne kadar geliyorlar. Bu, Leyla Hanım’ın değişimlerini izlemeye de olanak veriyor. Mesela 1950’lerde söylediği “Il Travatore” sonrakinden çok farklı. İlk kayıt daha naif ve lirikken; sonraki çok daha dramatik bir etki bırakıyor. 

Ayrıca La Scala kayıtları stüdyo kayıtlarından çok daha etkileyici. RAI için yaptığı stüdyo kayıtları da var (“Don Giovanni” ve “Il Trovatore” gibi); ancak onu canlı dinlemek bana  hep daha cazip geliyor. Bu açıdan Maria Callas’a benziyor. Her ikisi de o atmosferde rolünü gerçekten yaşayan insanlar... 

Şan Yarışması’nda  heyecan zirvede

Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması’nın yarı finali önceki gün yapıldı. Türkiye’de gerçekleştirilen uluslararası katılıma açık bu tek ses yarışmasında jüri başkanı olarak görev yapan Leyla Gencer, İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı’na yarışmanın sürdürülmesini vasiyet etmişti. 

Gencer’in vefatından önce La Scala’da oluşturulmuş ön eleme jürisi, toplam 137 şancının başvurusunu değerlendirerek, 38 yarışmacıyı belirledi. Hafta boyunca devam eden elemelerden sonra, adayların yalnızca on sekizi önceki gün yapılan yarı finalde yarıştı.

Finale kalan Anita Rachvelishvili (mezzo-soprano), Nazlı Deniz Boran (soprano), Kishani Jayashinge (soprano), Eung Kwang Lee (bariton), Orhan Yıldız (bariton), Asude Karayavuz (mezzosoprano) ve Sirel Yakupoğlu (soprano), bu gece Aya İrini’de Gürer Aykal yönetimindeki Borusan Filarmoni eşliğinde yarışacaklar.

KÜLTÜR SANAT
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.