ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 14 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Komşu”yu ve geçmişi keşfetmek için...Sayı: 614 - 28.08.2008


Yunan müziğini keşfetmek için mükemmel bir fırsat: EMI tarafından yayımlanan 10 CD’lik sette, rebetikodan oyun havalarına Yunan müziğinin tüm kulvarlarından nitelikli örnekler var

Yunanistan müziği son derece zengin bir geleneğe sahip. Coğrafyamızın müzikleriyle tam bir süreklilik oluşturuyor; farklı etnik grupların müziklerinden, Ortadoğu ve Balkan geleneklerinden besleniyor. Hatta daha da ileri gidersek, bu müziğin Anadolu müziğinin bir parçası, unutmaya çalıştığımız öteki ben’imiz, olduğunu söyleyebiliriz.

Çünkü çağdaş Yunan müziğinin temel kaynaklarından biri de, 1924’teki nüfus mübadelesiyle birlikte İzmir ve Aydın gibi Batı Anadolu kentlerinden Yunanistan’a gitmek durumunda kalan Rum müzisyenlerin beraberlerinde götürdükleri melodiler.

EMI tarafından yayımlanan “The  Greek Series” adlı 10 CD’lik set, bu zengin müziğin pek çok parlak örneğini kapsayan 200 şarkı içeriyor. Türkiye’de Yunanistan müziğinin 1920’lerden 1940’lara uzanan dönemine iyi kötü aşinayız; Muammer Ketencoğlu’nun derlemesiyle Kalan Müzik’ten çıkan, kapağında Roza Eskenazi’nin olduğu “Rebetika” gibi derlemeler sayesinde. Candan Erçetin’in “Aman Doktor”undaki şarkılar da bu tanışıklığın popüler örneklerinden biri.

Günümüze gelirsek, örneğin Yorgi Dalaras ve Haris Alexiou’ya yönelik yoğun bir ilgi var Türkiye’de. Ancak ‘50 sonrasından ‘90’lara kadarki ara döneme dair bilgimiz sınırlı; EMI’ın CD seti de işte bu boşluğu dolduruyor. 

Kazancidis’ten klasikler

Dolayısıyla sette yer alan albümler, kabaca Yunanistan’da İç Savaş’ın sona erdiği, askeri diktatörlüğün baskısına rağmen popüler müzik sahnesinin yavaş yavaş canlandığı, giderek 1960’larda rebetikonun bir yeniden doğuş yaşadığı döneme denk geliyor.  CD setinde pek çok şarkısı bulunan isimlerden biri Stelyo Kazancidis. 2001 yılında kaybettiğimiz sanatçı, Yunan müziğinin en sevilen isimlerinden biriydi. Kazancidis’in ailesi Batı Anadolu göçmeniydi; çocuk yaştan itibaren hamallıktan tekstil işçiliğine kadar her tür işi yapan sanatçının şarkıları çok sayıda Yunanlının ortak hayat deneyimini içeriyordu. Özellikle “Yunan Göbek Dansları” başlıklı CD’de Kazancidis’e ait oyun havaları bulunuyor. 

Rebetiko rönesansı

EMI’ın albüm setinde yer alan bir diğer önemli isim de Grigoris Bithikotsis: 1960’larda Mikis Theodorakis’le işbirliği yapan bu buzuki ustası, ‘laika’ tarzına katkılarıyla da biliniyor.

Bithikotsis’in yanı sıra Sotiria Bellou da - ki gençliğinde Tsitsanis’le çalışmış -  bu dönemde bir taraftan klasik parçaları tekrar yorumlar bir taraftan da yeni şarkılar kaleme alırken, rebetikoya yepyeni bir soluk getirir. Bellou’nun parçaları da elbette bu CD setinde yer alıyor. Öte yandan, Kazancidis de, Bithikotsis de, Bellou da politik yelpazenin hep solunda yer almış, Nazi işgaline, Metaxas diktatörlüğüne kafa tutmuş ve bunun bedelini hapisle, sürgünle ağır ödemiş isimler.

“Yunan Adaları” CD’sinde ise, İrini Konitopulo dikkat çekiyor. Naxos Adası’nda yaşamış olan ve 1950 ve 1960’lı yıllarda ‘nisiotika’ denen tarzla özdeşleşen sanatçının pek çok parçasının yanı sıra iki erkek kardeşinin şarkılarını da dinlemek mümkün.
“Popüler Yunan Şarkıları” CD’sinde  1960’ların tanınmış laika şarkıcısı Ria Kourti’ye rastlıyoruz. Aynı CD’de yeni kuşaktan Vicky Moscholiou da yer alıyor. Bithikotsis’in yanında yetişen sanatçı, rebetikodan ziyade Avrupa pop’una yaklaşan şarkılar söylemişti.

İsmini önce Paris’te duyuran, ardından ne rebetiko ne laikaya benzeyen stiliyle kendine has bir hayran kitlesi edinen, uzun saçları ve favorileriyle tanınan Stamatis Kokotas da iki şarkısıyla bu CD’de. Setteki “Buzuki”, “Film Müzikleri”, “Sirtaki” ve “Popüler Danslar” başlıklı diğer CD’ler de pek çok arşivlik eser içeriyor. 
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.