ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 30 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türkiye’nin en iyi tanıtımı senfoni ile olurSayı: 541 - 17.04.2008


İstanbul Senfoni Orkestrası, 9 Nisan 2008 gecesi ünlü İranlı şef Alexander Rahbari yönetiminde Cemal Reşit Rey’de konser verdi. 68 kişilik orkestra, “Çağrı” filminin müziklerini ve Oğuzhan Balcı’nın Hz. Muhammed’in doğumu için bestelediği “Hira’dan” adlı senfonik eseri çaldı. Daha sonra dünyaca ünlü neyzenimiz Kudsi Ergüner de kısa bir konser verdi.

Konser öncesi İranlı şef Alexander Rahbari sorularımızı yanıtladı.

180’den fazla kentte orkestra yönettiğini söyleyen ünlü şef hafızasına  yerleşen performansın, 2005’te yaklaşık 30 yıl sonra döndüğü Tahran’da Senfoni Orkestrası’nı yönetmek olduğunu söyledi. “30 yıl önce İran Şahı opera sarayına girdiğinde tüm seyirciler ayağa kalkardı. 30 yıl sonra Beethoven’in 9. Senfonisini 7 kere yönettim. Her konserden sonra herkes ayağa kalktı” diyen Rahbari, seyircinin ilk geceki tepkisini “Doğulu hürmeti” olarak yorumlamış ama yedi kez aynı saygıyı görünce durumun farklı olduğunu anlamış.

Tahran’ın teklifine ret

İran’da herkesten büyük saygı gördüğünü hatta Orkestra’nın Genel Müzik Direktörü olma teklifi aldığını belirten Rahbari, bu teklifi geri çevirme nedenini ise şöyle anlattı:

“Tahran’da müzisyen maaşları son derece düşük. Müzisyenlerin bu kadar düşük maaş aldığı bir orkestrayı yönetmek utanç verici olacaktı. Şef yardımcısının maaşı benden 100 kat azdı! Bana önerdikleri ücret bile mevcut maaşımın yarısıydı! Kültür Bakanı’na mektup yazdım ve ülkeye ancak müzisyenler hak ettiği maaşı alınca döneceğim dedim.”

Daha sonra maaşların iki katına çıkarıldığını sözlerine ekleyen Alexander Rahbari, bunu da yeterli görmediğini Tahran’ın pahalı bir kent olduğunu ve müzisyenlerin ikinci bir işte çalıştıklarını vurguladı.
İran’da klasik müziğe olan ilgiyi sorduğumuz şef, bu konuyla ilgili görüşlerini ise şöyle özetledi:

'Orkestra turneye hazır’

“İranlılar da Türkler gibi, uzun bir klasik müzik geleneğine sahip. Çoğu Türk, Türkiye’de 100 küsur yıllık bir klasik müzik geleneği olduğunu bilmez. İran’ın geleneği de 100 yılı aşar. İnsanlar müziğe susamış, ne çalsanız dinlemeye geliyor. Pek çok Türk solist de İran’a gidince seyirci tepkisini olumlu bulduğunu söyledi.”

Alexander Rahbari’nin İstanbul’daki klasik müzik ortamıyla ilgili yorumları ise umut vericiydi:
“Türkiye’ye ilk kez 10 yıl önce İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın davetiyle geldim. Müzisyenlere çok ısındım ve orkestrayı geliştirmek için çalıştım.

Artık Türk orkestraları turneye hazır; Almanya’ya, ABD’ye gidebilirler. Almanya’da Türkiye adına 25 konser verseler, salonlar dolar ve Türkiye’nin imajına büyük katkısı olur. Özellikle 2010’a giden süreçte Türkiye’nin yapabileceği en iyi tanıtım bu olur diye düşünüyorum.”

'Şef bir enstrümandır’

Önceki gece ilk kez İslami temalardan beslenen bir parça yöneten Rahbari neler hissettiğini şöyle ifade etti:

“Şef bir enstrümandır, önüne sunulan parçayı yorumlar. Müslüman ülkesinde yetişmiş bir insan olarak bana, İstanbul’da İslam’la ilgili bir parça yönetmem önerilince ilgimi çekti. Besteci Balcı bana eserini verdi ve 'Maestro lütfen dilediğiniz gibi yorumlayın’ dedi. Aslında basit müziği iyi yorumlamak daha zordur. Örneğin Saygun’un eserlerini yönetmek zordur denir, oysa benim için değildi.”

“Basit bir parçada insanın tüm yeteneğini ortaya koyması gerekir” diyen Alexander Rahbari son yıllarda, İran’da pek çok bestecinin İslami temalı, örneğin İran Devrimi’ni anlatan klasik müzik parçaları bestelediğini de sözlerine ekledi. 

***

Alexander Rahbari kimdir?

1948 İran doğumlu şef, Avusturya’da eğitim gördü. 24 yaşında Tahran Konservatuarı’nın başına geçti ve Avrupa’ya gitmek durumunda kaldığı 1977’ye kadar kurumu yönetti. Hızla yükselen Rahbari,  31 yaşındayken, Berlin Filarmonik Orkestrası’nı yönetti ve Herbert von Karajan’ın asistanı oldu. İspanya’dan Japonya’ya birçok ülkede orkestralar yöneten şefin 150 kadar albüm kaydı var.  
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.