ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 31 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Dünya uzak, gerçek ve yavan...Sayı: 537 - 11.04.2008


Sözlerde hırs, korku, sevgi ve aldatma gibi meseleler var, bunun dışında kalan “dünya uzak, gerçek yavan” sanki

Belki Üstümüzden Bir Kuş Geçer” adlı şarkılarıyla önce küçük bar sahnelerini, ardından İstiklal Caddesi'nin kalabalığa seslenen dükkanlarını ve nihayetinde sayısız şehirde büyük konser salonlarını yankılandıran Yüksek Sadakat, kendi ismini taşıyan ilk albümünden tamı tamına iki yıl sonra “Katil&Maktûl” ile döndü. 

Dinleyici açısından albümün adındaki & işareti, yanıtsız bir soru işareti olarak kalsa da, o günlerden bu yana iki üyesini değiştirerek mikrofonu Kenan Vural’a, davulu Alpay Şalt’a emanet eden topluluğun, yeni albümünde göze çarpan ilk şey, yeni ekipteki ruhi uyumlarının eskiye göre daha iyi oluşu. 

İlk kadrosundan gitarda Serkan Özgen, basta Kutlu Özmakinacı, tuşlu çalgılarda Uğur Onatkut’un yer aldığı albümde, söz ve müzikler Kutlu’ya aitken, tüm düzenlemelerin kolektif ele alınması bunun en belirgin işareti. 

Katil aynı zamanda maktûl

İç hesaplaşmalarla dolu, diyalog gibi görünen monologlarla örülü sözlerin yaşamı varoluşçu etkilerle sorguladığı şarkılardan oluşuyor “Katil&Maktûl”. İzdüşümünde kararmış, kurumuş görünen müzisyenlerin gösterildiği kapak bize adeta diyor ki; burada katil, aynı zamanda maktûl. Kendini öldüren bir katil var bu kapağın altında. O yüzden hem katil hem maktûl.

Vuslatın bir türlü gerçekleşmediği şarkıları ortasından kesen mistikleştirilmiş bir sevgi arayışı var; aslında karşı tarafta olmadığı bilinen ama varmış gibi yapılan. Olmadığı bilindiği halde, varmış gibi kabullenilen şeylere karşı birinci tekil şahsın gerçekleştirdiği içsel bir yolculuk bu; imkânsız aşklar, masalsı sevgiler, gerçeküstücü acılar ve rastlantılarla dolu. Sadakatiyle sevgili karşısında mazlum görünüyor bu aşık. Maşukun vefasızlığından beslenen erdem dolu, tarih öncesi destansı, hatta yarı derviş biri yapıyor bu konum onu. 

Mevlana ile Yunus Emre diyalogları gibi tezahür eden açılış şarkısı “Aşk Durdukça”da, sevgiliye atılan renkli kartın pulunun Mekke ya da Kudüs’ten yapıştırılmış olması tesadüf değil. 12 kez “gibi” kullanarak yapılan benzetmelerde ruhani olanın dışında bize ipucu vermemeyi başaran “Babamın Evinde” ve yine “gibi”lere sarılan “Kara Göründü” şarkılarını söyleyen hüzünlü birey sosyal pozisyonunu bizden kaçırıyor. Kendisi bazen bir seyyah, bazen bir öksüz, bazen yalnız bir savaşçı, çoğu kez katil ve maktûl; ama hep zamansız, ekonomisiz ve politikasız. Hırs, korku, intikam, sevgi, aldatma gibi evrensel meselelere kafayı takan kahramanımızın dışında kalan “dünya uzak, gerçek yavan”.

Sözleri olgunlara, müziği gençlere

Parçalar basit rock klişeleri üzerine oturtulsa da, arada bir göndermeli sololar, yan akorlar, şaşırtıcı geçişler ve karmaşık armoni denemeleri olumlu çabalar olarak göze çarpıyor.  

İşinde titiz, alanında çok değerli isimler var konuk sanatçılar listesinde; şarkıcı Zeynep Casalini, trompetçi Şenova Ülker gibi. Ama önümüzdeki çalışmalarda söz-müzik uyumuna daha uygun sürpriz konuklara yer vermeliler.

Yüksek Sadakat müziğinde şimdilik üzerinde en fazla durulması gereken konu, ilk albümde olduğu gibi halen şarkı sözleri ve daha da önemlisi olgunlara seslenen sözlerle, gençlere seslenen müziğin arasında güçlendirilmesi gereken dil birliği meselesi. Bu konunun en iyi halledildiği şarkı, Uğur Varol’un perdesiz gitarıyla eşlik ettiği “Aşk Durdukça”. 

Ezcümle, evet, bu toplulukta birtakım işler yoluna girmiş. Ancak daha hayli yol var; hep birlikte sadakatle adımlanacak. Hem de yüksek sadakatle...

Zaman dışı, mekân dışı

Ara Dinkjian adı müzik dinleyicilerine hep iyi şeyler anımsatır. Bazıları onu Sezen Aksu tarafından yorumlanan şarkıları ile bazıları da dünyanın sayılı ut üstatlarından biri olarak, Night Ark adlı ilham dolu caz projesiyle anımsar.

Bu uluslararası bir ün ve saygınlığa sahip Diyarbakır doğumlu Ermeni sanatçı, iki yıl önce vurmalılarda Zohar Fresco, klavyeli çalgılarda Adi Rennert ile birlikte “Live in Jerusalem” adında bir konser albümü kaydetmişti. 12 parçalık albüm şimdi Yeni Dünya tarafından lisanslanarak ülkemizde basıldı.

Zaman dışı, mekan dışı; samimi ve evrensel melodileriyle, kusursuz kompozisyonlarıyla ve üçlünün ustaca çalışıyla nasıl başladığı ve bittiği hissedilmeden dinlenebilen mükemmel bir konser albümü “Live in Jerusalem”.

İç gıcıklayan Latin romantizmi

“Kart zampara” kültürünün vazgeçilmez aksesuarı Kenny G., alametifarikası romantik saksofonunu bu kez Latin melodileriyle renklendiriyor gıcır albümü “Rhythm and Romance”de.

Tercihini Latin dans albümünden yana kullanarak sergilemiş maharetini yılların müzisyeni. Çılgın salsa tempolu açılış parçası “Sax-O-Loco”, zarif romantik orkestral balad “Sabor a Mi” ve buğulu “Miramir Bailar” ve Çingene müziği esintili “Peruvian Nights”, Kenny G.’nin bu albümdeki iyi parçaları. Bunlarda müzisyen tercihlerinin de rolü büyük. Weather Report davulcusu Alex Acuna, vurmalı sazlar üstadı Paulinho Da Costa ve Michito Sanchez ile konuk şarkıcı Barbara Munoz gibi. Buklette iç gıcıklayan genç kız resimleri ihmal edilmemiş.

Adadan yükselen barış sesleri

Müzik aynı toprak parçası üzerinde yaşayan farklı kültürler arasında barışçı bir diyalog misyonunun altına girebilir mi? Bu insani vazifeyi bir albümde dile getirebilir mi? Kesinlikle evet. Örnek mi? Kıbrıslı Rum ve Türk müzisyenlerin, adalarındaki müzik geleneklerini birlikte sunduğu “Kıbrıs’ın Sesi”.

Kâr amacı gütmeyen Dünya Vakfı'nca çıkarılan albümün müzik direktörlüğü, vakıf kurucusu olan Kıbrıslı Türk Mehmet Ali Sanlıkol tarafından üstlenilmiş. “Kıbrıs’ın Sesi”, Kıbrıslı Rum kemancı Theodoulos Vakanas ile ut, cura, zurna, ney, kaval, def çalan Sanlıkol’un özveri dolu çalışmaları sonucu oluşmuş. Boston’da kaydedilen 15 eserlik CD’de, adadaki düğün ve köy müziklerinin, zeybeklerin, dini şarkıların en güzel örnekleri var.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.