ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"Mevlana, Mevlevi değildi!"Sayı: 440 - 21.11.2007


Akbank Oda Orkestrası, bu aydan itibaren Nisan 2008’e kadar Cem Mansur’un değişik temalarda planladığı ve önemli solistleri konuk edeceği altı program gerçekleştirecek.

'İki ermiş iki yıldönümü’ temalı kasım ayı konserlerinden ilki 21 Kasım 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde, ikincisi ise 22 Kasım 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak.
Ney üstadı Kudsi Erguner ve kemancı Atilla Aldemir’in solist olarak katılacakları konserlerin repertuvarında besteci Can Aksel Akın’ın, doğumunun 800. yılında Mevlana’dan esinlenerek bestelediği “Arar” adlı çalışmasıyla, Jean Sibelius’un oda orkestrası için bestelediği neredeyse tüm yapıtları seslendirilecek. Dinletilerin yarım saat öncesinde de Cem Mansur dinleyicilerle sohbet edecek.

Klasik müzik orkestralarıyla nadir olarak konser veren Kudsi Erguner, Cem Mansur ile Mayıs 2004’te  düzenlenen “Erguvan Zamanı”nda bir araya geldiklerini belirtiyor. Erguner, Can Aksel ile tanışmasını ise şöyle anlatıyor:

“İki yıl önce genç bir Türk besteci beni arayıp ney ve orkestra için eser yazmayı amaçladığını, bu nedenle benimle görüşmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Can Aksel ile Paris’te tanıştık; aradan birkaç ay geçtikten sonra da eseri seslendirmek üzere Viyana’da buluştuk. Allegro Vivo Orkestrası ile Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Azerbaycan’da verdiğimiz bir dizi konserde 'Arar’ adlı eseri dinletiye sunduk. Akbank Oda Orkestrası ile yeniden bir araya gelmemiz ise genç kemancı Atilla Aldemir’in önerisiyle oldu.”

'Kavram kargaşası var’

Konser programında Mevlana esinli bir eser olunca Kudsi Erguner ile Mevlana’ya değinmeden olmuyor. Mevlana Celaleddin Rumi’yi bir filozof olarak kabul etmediğini belirten Erguner, bu konuda özellikle son bir yılda yoğun kavram kargaşası yaşandığına inanıyor.

Sanatçı, “Bence Mevlana çok şiir söylemiş bir İslam velisidir; filozof, panteist, humanist olduğunu iddia edenlerin, Mevlana’nın kendi sözlerine ters düştüğü ortadadır” diyor.

Finlandiyalı besteci Jean Sibelius da Mevlana’dan yüzyıllar sonra yaşamış bir 'ermiş’; “Rakastava” adlı senfonik şiirinde derin mistik arayışlara girmiş bir besteci. Bu iki isim arasında köprü kuran konserden hareketle Erguner’e Mevlana ve Sibelius arasında düşünce açısından bir bağlantı görüp görmediğini soruyoruz.

Sanatçı, “Her ikisini de ermiş olarak görmek mümkün belki ama de ben ikisinin aynı şeye ermiş olduklarını sanmıyorum” diyor ve şöyle sürdürüyor sözlerini:

“Eğer Sibelius’un doğaya aşırı bağlılığı, ki bazıları onu panteist (Tanrı’nın evrenin kendisi olduğuna inanan) olarak nitelendirmişlerdir, Mevlana ile bağlantıya neden ise, Mevlana panteist değildir. Vahdet-i vücud (hakiki varlığın birliği), vahdeti mevcut (varlıkların birliği) anlamına gelmez. Eğer, Sibelius’un masonik ayinler için bestelerinden yola çıkılıyorsa, Mevlana’nın kendisi Mevlevi değildi, ayrıca Mevlevilik ile masonluk arasında da kurulan ilişkinin biraz zorlama olduğuna inanıyorum.”

Erguner bu yıl da dolu dolu bir 'yapılacaklar’ listesi sunuyor. Önümüzdeki yıl Edinburgh Festivali’nde Bach ve Itri ile ilgili bir konser hazırlığının yanı sıra Paris’teki Bastille Operası’nda Ümmü Gülsüm üzerine de çalışma yapacak.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.