ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Mevlana konserleri Pakistan’a taşınıyor!Sayı: 438 - 19.11.2007


Sanatçı Esin Afşar, Mevlana’nın 800. doğum yıldönümü nedeniyle 2007 başından bu yana verdiği Mevlana temalı konserlerini 20 - 27 Kasım tarihleri arasında Pakistan’da tekrarlamaya hazırlanıyor. Afşar’ın önceki yıllarda iki ayrı kaset olarak yayınlanmış olan “Yunus Emre” ve “Mevlana” albümleri, zamanında Dışişleri Bakanlığı tarafından birleştirilip tek CD halinde basılmıştı. Bu albümdeki Mevlana temalı bestelerinin konser performansı için eksik kalacağını düşünen Afşar, Ergüder Yoldaş, Aslıgül Ayas gibi sanatçı dostlarının eserlerini de repertuvarına ekledi.

İnsanlara 45 dakika kısa geldi

“Buna rağmen 45 dakikalık konser insanlara kısa geldi” diyen sanatçı, şöyle devam ediyor sözlerine: “Konserlerimde hep bir aktörüm olur. Bu kez ışıkla ilgili olarak da bana çok yardımcı olan, Devlet Tiyatrosu sanatçısı Ali Düşenkalkar seslendirdi şiirleri. Ayrıca arka planda genç dansçı Burcu Yüce sema gösterisi yapıyor. Konserlerimiz hem otantik hem de modern öğeler barındırıyor; ney, bendir ve kemençe gibi enstrümanlar da kullanıyoruz.”

Afşar Pakistan’da iki Mevlana konserinin yanı sıra yıllardan beri gerçekleştirdiği Esintiler başlıklı konserini de sunacak. Sanatçı ayrıca, 1 Aralık’ta Fener Rum Patriği Bartholomeos’un girişimiyle Aya İrini’de konser verecek. Bu etkinlik için Yunanistan’dan 30 kişilik bir kilise korosu da geliyor. Bir diğer Mevlana konseri ise aralık ayında Kültür Üniversitesi’nde olacak ama tarihi henüz kesinleşmiş değil.  

Asıl hedef Anadolu

2007’nin bitmesiyle Mevlana Yılı sona erse de Mevlana konserlerinin 2008’de Danimarka gibi ülkelere taşınması söz konusu.  Afşar, yurtdışında konser vermeyi sevmekle birlikte kendisi için asıl önemli olanın Anadolu’ya ulaşmak olduğunu belirtiyor: “Yurtdışında da çok güzel tepkiler alıyoruz ama 1972 yılında rahmetli Fikret Kızılok ile yaptığımız Anadolu turnesinde gördüğümüz ilgiyi hâlâ unutamıyorum. Mümkün olsa Anadolu’nun her köşesine gitmek istiyorum.” 

Esin Afşar, yıl içinde Mevlana’yı anmak için yapılan bazı gösterilerde havai fişek patlatılmasını 'düşüncesizlik’ olarak niteliyor. İstanbul Müzik Festivali’nin özel etkinliği olarak gerçekleştirilen Bejart Balesi’ni çok önemli bulmakla birlikte bu temayı savaş dansı gibi bir koreografiyle işlemelerini de garipsemiş sanatçı.

Afşar’ın amacı, Mevlana konserlerinin DVD’sinin ve CD’sinin yakın zamanda yayınlanması. Devlet Tiyatroları’nın yaptığı bazı kayıtların, DVD’ye dönüştürülmesi de söz konusu.

Sanatçının önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak olan bir kitap çalışması da var: “Daha önce 'Anılar Yanıltır Mı?’ diye bir kitabım çıkmıştı. Sonra bunu tekrar yayımlamam istendi. O arada ikinci kitabım 'Yaşamımdan Esintiler’e başlamıştım. O nedenle iki kitabı birleştirip adını 'Esintiler’ koymaya karar verdik. Onun içine Pakistan konserlerini de dahil etmek istiyorum. Kitabın kapağında da Orhan Peker’in yaptığı portrem yer alıyor. Sanırım mart ayındaki İzmir Fuarı’na yetişecek kitap.”

“Müzik kleptomanları var”

Türkiye’de müzik kleptomanları olduğunu söyleyen Afşar, eser hırsızlığı konusunda şunları aktarıyor: “1972’de SSCB turnesi yaptığımda Azerbaycanlılar 'İyi hoş da, Türkiye’den gelenler bestelerimizi alıp götürüyor, bir şey istemiyoruz ama bestecinin ismi yazılsın’ diye dert yanmışlardı bana. Özgün yaratıcılık konusunda neden böyle bir kıtlık olduğunu anlamıyorum.” 
   

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.