ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"Müzik bir bütün ama..."Sayı: - 24.07.2007


Dünyanın en ünlü trompetçilerinden Wynton Marsalis, iki konser için İstanbul’daydı. Caz Festivali kapsamında sanat yönetmenliğini yaptığı  Jazz at Lincoln Center Orchestra ile önce 10 Temmuz’da Kemer Golf & Country Club’da, 11 Temmuz’da da Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde çaldı.

Açıkhava’da John Coltrane yorumlarıyla başlayan, grup üyelerinden Ted Nash’in Dali, Matisse ve Picasso için yaptığı kompozisyonların da çalındığı konser büyük ilgi gördü, ayakta alkışlandı. West LB AG sponsorluğunda düzenlenen konser öncesinde Marsalis ile kuliste görüştük.

8 tane Grammy kazandı

Jazz at Lincoln Center’da eğitmen olarak çalışan Marsalis, saksofoncu ağabeyi Branford Marsalis ile günümüzün en önemli caz müzisyenleri ve bestecileri arasında yer alıyor. 15 saygın caz solistinden oluşan Jazz at Lincoln Center Orchestra’nın sanat yönetmenliğini yürüten müzisyen, hem caz hem de klasik müzik alanındaki çalışmalarıyla 8 Grammy kazandı. Ayrıca 1997 yılında ABD’de kölelik üzerine yaptığı “Blood on The Fields” adlı oratoryo, müzik dalında Pulitzer Ödülü’ne değer görülen ilk caz kaydı oldu.

1961 yılında New Orleans’ın Louisiana kentinde dünyaya gelen Wynton Marsalis’in babası (piyanist Ellis Marsalis) ve kardeşlerinden ikisi de müzisyen.

Ünlü trompetçi, “4,5 yıl önce ailecek çalışmayı denedik, sonuç beklediğimizden de iyi oldu. Umarım bunu tekrar yaparız” diyor.

Wynton Marsalis’in son albümü “From Plantation To The Penitentiary”de sanatçının vokal de yaptığı ve ABD’deki politik sistemi eleştirdiği “Where Y’All At” adlı bir parça bulunuyor. Dış basındaki yorumlarda şarkı “Wynton Marsalis rap yaptı” diye değerlendirildi. Müzisyen ise bunu komik buluyor:
“Ben rap yapmadım; bir ritim üzerine konuştum sadece. Bunu yıllar önce New Orleans’da yapıyorduk zaten. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Hiç blues dinlemeyip Elvis Presley’i tanıyan birinin blues’u duyunca 'aa, bu Elvis” demesine...”

İlk yardım edenlerdendi

Şarkının içeriğine gelince... Marsalis, kendisi gibi pek çok kişinin ABD’nin iç ve dış politikalarını onaylamadığını, savaşa karşı olduklarını, insanların artık değişim istediğini güçlü bir şekilde vurguluyor.

Katrina Kasırgası’ndan büyük zarar gören New Orleans’a yardım elini uzatan ilk müzisyenlerden biri de Marsalis idi. Sanatçı, olay hakkındaki görüşlerini şöyle özetliyor:

“Bence kasırga sonrasında devlet yetkililerinin tutumu, pek çok insanın gözünü açtı. Halka doğru dürüst yardım edilmedi, yöneticilerin yalnızca kendilerine hayırları olduğu ortaya çıktı.”

Sayısı 100’e yaklaşan caz albümlerinin yanı sıra çok sayıda klasik müzik çalışması da bulunan Marsalis, müziğe bakışını ise şöyle açıklıyor:

Eğitim 8 aylıkken başlıyor

“Dinleyici olarak baktığımda müzik benim için bir bütün. Ama çalmaya gelince ben caz adamıyım.”
İstanbul’da söyleşilere ve atölye çalışmalarına da katılan Marsalis’in öğretmenlik yaptığı Jazz at Lincoln Center’da çocuklar daha 8 aylıkken müzik eğitimi alabiliyor. Çocukların müzik eğitimi almasına büyük önem veren Marsalis “Gün boyu müzik dinleyip ebeveynleriyle dans ediyorlar, harika bir ortam. Müzik eğitimine başlamak için hiçbir yaş erken değildir. Gelecek kuşaklardan çok umutluyum” diye açıklıyor düşüncesini.
 



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.