ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 8 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Adnan Saygun'un değeri anlaşılacakSayı: - 13.06.2007


Piyanist Gülsin Onay, 35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında Aya İrini’de vereceği konserde hocası Adnan Saygun’a vefa borcunu bir kez daha ödedi

Piyanist Gülsin Onay, 35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında kemancı Özcan Ulucan ile 9 Haziran Cumartesi günü saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde verediği konserde, hocası Ahmet Adnan Saygun’un eserlerini seslendirdi. Ulucan ile Rengim Gökmen yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na eşlik ettiği Onay, “Doğumunun 100. Yılında Adnan Saygun” adlı konserde Saygun’un kendisine ithaf ettiği “2. Piyano Konçertosu”nu da çaldı.

Konser öncesinde görüştüğümüz Onay, “2. Piyano Konçertosu”nun kendisi için büyük manevi anlam taşıdığını söyledi: “Saygun bu eseri ölümüne yakın dönemlerde bestelemiş, yapıta burukluklarını ve hüzünlerini çok iyi yansıtmış. Bu eseri birlikte de çalışmıştık. Konçertoyu bitirdiğinde istediğim küçük bir değişikliği yaptığını görüp mutlu olmuştum.”

'Kırgınlıkları vardı’


Onay, Saygun’un çağımızın en büyük bestecilerinden biri oluşunun önümüzdeki yıllarda daha iyi anlaşılabileceğini belirtiyor ve ekliyor: “Saygun’un benim için önemi, her şeyden önce müzik ve hayat konusundaki görüşümü şekillendirmiş olması.

Onunla çok küçük yaşta çalışmaya başladım, mükemmele erişmemi amaçlayan bir eğitim uyguladı. Diğer bestecilerimizin de çok değerli çalışmaları var ama Türkiye’de bir müzik ekolü oluşmuşsa, Saygun sayesindedir.”

Onay, Saygun’un hiçbir zaman şöhret derdinde olmadığını ama Türkiye’de müzik alanındaki cevherleri ortaya çıkarma çabasının desteklenmemesinden dolayı kırgınlıkları olduğunu vurguluyor. Yurtdışında Saygun’un yapıtlarını çaldığında olağanüstü tepkiler aldığını belirten ünlü piyanist,  dünyadaki konservatuvarlarda da Saygun’un eserlerinin öğretilip çalındığını kaydediyor.

Onay, yurtdışında çağdaş müziğe alışkın bir dinleyici kitlesi bulunduğuna ve bu kitlenin Beethoven’ın dönemiyle bu yüzyılı kıyaslamadıklarına dikkat çekiyor ve “Oysa klasik müziğe çok hâkim olmadıkları halde Türkiye’de bu kıyaslamayı yapanlar, Türk bestecilerinin değerini azımsayanlar çıkabiliyor” diyor. Piyanist, Türkiye’de yaşayan herkesin Saygun’u tanıması ve onunla gurur duyması gerektiği düşüncesinde.

Geçen yıl UNICEF’in İyi Niyet Elçisi sıfatıyla Bilkent’te Lübnanlı çocuklar için çalan Onay, Ağustos 2006’da ilk kez bir 'köy konseri’ verdi. Piyanist, Milas’a bağlı olan Çomakdağ köyündeki konser için şunları söylüyor:

'Unutulmaz bir anıydı’


“Ne zamandır, hayatlarında piyano görmemiş, dinlememiş insanlara çalmak istiyordum. Piyanoyu köyün meydanına yerleştirdik, etrafıma büyük bir kalabalık toplandı.

Müthiş bir dinleyiciydi, insanlar konser bitiminde ayağa fırladı. Bu kadar çok bravo dendiğini duymadım hayatımda. Sonra bir çocuk geldi yanıma, 'Nasıl çalıyon, gözünü de gapıyon, önünde defter neyin de yok’ dedi. Benim için unutulmaz bir anıydı.”

Sanatçının yeni albümü, eylül ayında piyasaya çıkacak. Albümde Onay’ın Bilkent Senfoni Orkestrası ile yorumladığı, Rahmaninof’un “3. Piyano Konçertosu” ve Slovak Filarmoni Orkestrası ile çaldığı, Çaykovski’nin “1. Piyano Konçertosu” yer alacak.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.