ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 37 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzikal Devrimi Başlatan Silah: RevolverSayı: - 29.12.2006


1960'ların başında, piyasaya bütünüyle hakim olan rock'n roll'un etkisi altında yoluna başlamış bir grup The Beatles.

Liverpool Cavern Club ve Berlin Star Club'da dönemin rock'n roll üstadlarının şarkılarını çalarak müzik piyasasına ilk adımlarını atmışlardı. 1963 senesinde yayınlanan ilk albümleri "Please Please Me", çok sayıda cover şarkının bulunduğu, zamanın rock'n roll geleneğinin dışında olmayan bir albümdü. Muntazam ütülü, koyu renk takım elbiselerinin kendilerine sağladığı "jilet" gibi görünümleri, attıkları çığlıklarla tezat oluşturuyordu.

İlk plak anlaşmalarını yaptıklarında hiçbiri nota bilmeyen bu dört genç;gitar, bas, davul ve mızıka kullanıyorlardı şarkılarında. Enstrüman yetkinliklerini giderek geliştiren Beatles üyeleri, klasik rock'n roll kalıplarını zorlayan şarkılar oluşturmaya başladılar.

Her yani albümle baraber cover şarkılar azalıyordu. Lennon/McCartney ortaklığının süreklediği gruba George Harrison da besteleriyle katkıda bulunmaya başlamıştı. Harrison Hint müziğiyle ilgileniyor ve Hintli caz üstadı Ravi Shankar'dan "sitar" dersleri alıyordu. John Lennon ise Bob Dylan etkisinde şarkılar yazmaya başlamıştı. 60'ların ortasında, grup üyeleri, halüsilasyonlara neden olan "psikedelik" uyarıcılar kullanmaya başlamışlardı. Derken 1966 baharında daha önceki hiçbir Beatles albümüne (ya da bir başkasının albümüne) benzemeyen, deneysel denilebilecek bir albüm yayınlandı: Revolver.

Revolver albümünde pek çok yenilik denenmişti. Öncelikle albümün kapağı çok ilginçti: Beatles elemanlarının karakalem portreleri ve elemanların lepiska saçları arasında binbir kılıkta Beatles. Belki de bu kapak binbir değişik Beatles'ın bu albümde olduğunu anlatmaktaydı. Şarkılar bir rock'n roll grubu tarafından daha önce denenmemiş , farklı sesler içeriyordu. Örneğin, Paul McCartney'e "en iyi erkek vokalist" Grammy'sini kazandıran Eleanor Rigby tamamenen yaylı çalgılardan oluşmuştu. Çello, viyola, viyolonsel gibi çalgıların McCartney'e eşlik ettiği şarkıda, hiçbir Beatles üyesi enstrüman çalmamıştı. Şarkının animasyon tekniğiyle çekilmiş klibi de bir yenilikti.

George Harrison'ın sitar kulanarak yaptığı ilk şarkı olan "Love You To" da bu albümdeydi. Bir
motown şarkısı sayılabilecek "Got To Get You into My Life"ta trompet, saksafon gibi üflemeliler kullanılmıştı. "Yesterday"in ruh eşi sayılabilecek "For No One"da ise tronbon kullanılmıştı.

Revolver, ayrıca, psikedelik etkilerin görüldüğü ilk Beatles albümü. Harrison'ın ilk LSD deneyiminin anlatıldığı, Ringo Starr'ın muhteşem davul performansıyla zenginleştirdiği Lennon bestesi, "She Said She Said" ve yine Lennon'ın bir tepenin üstünde ilahi söyleyen bin keşişi hayal ederek yazdığı, tamamen ses efektlerinden oluşan, "Tomorrow Never Knows" psikedelik etkilerin en açık görüldüğü şarkılardı.

Görüldüğü gibi yaylı ve üflemeli enstrümanlardan ses efektlerine pek çok yeni ses öğesi rock'n roll ile harmanlanmıştı. Ama asıl büyük yenilik "Yellow Submarine" ile geldi. Ringo Starr'ın vokal yaptığı Lennon/McCartney bestesi "Yellow Submarine" dış seslerin kullanıldığı ilk kayıttı. Bir denizaltıda duyulabilecek sesler, şarkının bazı yerlerinde enstrümanlara eşlik ediyor, şarkının anlatımını güçlendiriyordu. Şarkı çok başarılı olmuş, hatta Beatles üyeleri ikna edilerek "Yellow Submarine" adında bir çizgi film çekilmişti. Beatles üyelerinin kesinlikle beğenmediği, Harrison'ın hakkında "Bu filmin tek iyi yanı bizimle hiç ilgisi olmaması" dediği film, 1999'da yeniden gösterime girdi, soundtrack albümü de farklı şarkılar eklenerek yeniden yayınlandı.

Revolver'ın pek çok yeniliğin denendiği bir albüm ortada. Bu albümü takip eden, 1967 tarihli "Sg. Peppers Lonely Hearts Club Band" albümü, Revolver'la ortaya çıkan dış ses ve orkestrasyonların çok sık kullanınldığı br albüm oldu. Dış seslerin ve büyük orkestrasyonların sürüklediği "Sg Peppers Lonely Hearts Club Band","A Day in The Life", "Good Morning God Morning"; Harrison'ın ikinci sitar bestesi "Within You Without You" ve "For No One"ın ayrıntılı açıklaması sayılabilecek "She is Leaving Home" bu albümde Revolver'ın açtığı yoldan ilerlemiş bazı şarkılar. Sg Peppers albümü, ayrıca, psikedelik etkilerin en çok görüldüğü albüm. Rock'n Roll'un klasik müzikle tam olarak harmanlandığı albüm olan "Sg Peppers Lonely Hearts Club Band" eleştirmenler tarafından "müzikal bir devrim" olarak nitelendiriliyor. Yani kısaca Revolver'dan ateşlenen kurşunun Sg Peppers'ta hedefini vurduğunu söyleyebiliriz.

Amerika'da gazeteci, müzik eleştirmeni ve sanatçılardan oluşan 500 kişinin katıldığı VHI anketinde rock tarihinin en iyi albümü Revolver seçildi. Beatles'ın "devrim" albümü "Sg Peppers Lonely Hearts Club Band" olarak kabul edilir.Devrimin nasıl yapılacağının anlatıldığı albüm ise Revolver'dır. Revolver müziği değiştirmek için atılan ilk kurşunun çıktığı silahtır. İsminin "Revolver" olması bu sebeptendir belki, kim bilir?


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.