ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 14 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Caz ve ArabeskSayı: - 26.12.2006


Sosyo-kültürel bağlamda caz a hayat veren kaynaklar (göçler, ekonomik sorunlar, kimlik bunalımları) indirgemeci bir yaklaşımla incelendiğinde arabesk müziği oluşturan öğelerle bir takım benzerlikler göstermektedir. Oysa aynı iki tür biçimsel özellikleri (melodi, ritim, armoni) bakımından ele alındığında ortaya iki ekstrem çıkmaktadır. Teknik bakımdan hayli gelişmiş doğaçlamaya dayalı, çoksesli ve çok ritimli bir tür olan caz bir ekstremde yer alır. Diğerinde ise tek düze, ritim yapısıyla dinamizmden uzak, melodi ve çalgı yönünden Arap, batı ve Türk müziğinin karmaşasından oluşan (karışımı veya sentezi değil) çok sazlı olmasına karşın çokseslilikten pek bir iz taşımayan arabesk müzik bulunmaktadır.

Biçimsel yönden ele alınınca karşıt kutuplarda yer alan caz ile arabeskin toplumbilimsel kökenleri bakımından benzeşmesi, bu türler üzerinde yapılacak bir incelemenin başarılı olabilmesi, biçimsel unsurların yanında müziği yaratan toplumların dinamiklerinin de göz önünde bulundurulmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, caz ile arabesk hakkındaki araştırmalarımı, sözü geçen türlere hayat veren toplumların sosyo-kültürel yapıları üzerinde yoğunlaştırdım. Fakat bu eğilim caz ile arabesk arasındaki uçurumu yaratan biçimsel ve teknik farklılıkların dikkate alınmayacağı anlamına gelmemektedir.

BİÇİMSEL VE TEKNİK AÇIDAN CAZ VE ARABESK

Temelde vokal bir müzik olan caz’ı sözsel içeriği bakımından ele alırsak kullanılan temaların aşk, kader, cinsellik, hüzün ve toplumsal sorunlar üzerine olduğunu görürüz. Aynı zamanda öznel bir yapıya sahip olan sözler, çoğunlukla kişisel duyguları ifade ederler.

Kullanılan temaların içeriği açısından caz müziğine kaynaklık eden blues şarkıları, genelde ağır, dertli, yanık havalardan oluşmaktadır. Ama bu şarkıların içeriği karamsar olmaktan ziyade filozofçadır ve çekilen en ağır sıkıntılar bile esprili bir dille söylenmektedir. Bu bakımdan blues şarkıları bizim alaturka şarkılar gibi insana depresyon vermez ve hele ölümden hiç bahsetmez. Aynı şekilde caz müziğinin genel felsefesi de hayata ümitle bakan ve kötülüklerden ziyade iyilikler üzerine dayalı bir karaktere sahiptir.

Aşk teması ile birlikte cinsellikte ön plana çıkmaktadır. Kelimelere sembolik anlamlar yükleyerek veya doğrudan ifade edilen cinsellik, sık sık erotizmin sınırlarını aşıp pornografik unsurlar içermektedir. Aşağıdaki örnek sanırım bu görüşleri doğrular niteliktedir:

if you don’t like my ocean
Don’t fish in my sea,
Stay out of my valley,
Let my mountain be

Arabeskte esas olarak vokal müziğe dayanmaktadır. Yani müzik değil müzisyenin kişiliğinde canlanan sözlerdir dinleyiciyi etkileyen. Arabesk söyleyen şarkıcıların da her fırsatta köy kökenli olduklarını vurgulamaları, aslında dinleyiciye ben sizin dertlerinizin ve acılarınızın ortağıyım türünden bir mesaj amacı gütmektedir. Sonuç olarak diyebiliriz ki, şarkıcının ünü ve etkisi onu yorumlayan insana göre değişmektedir.

Arabesk müzikte kullanılan temalar incelendiği vakit ise, caz müziğinde kullananlara şaşırtıcı şekilde benzedikleri fark edilir. Kader, aşk, acı, toplumsal sorunlar hep dile getirilen konular arasındadır. Öyleyse caz ile arabesk arasındaki farkı yaratan bir şarkıcının ne söylediği değil, nasıl söylediğidir. Ayni içerik değildir arabesk olan, biçimdir.

Caz ile arabesk arsındaki farklardan birini de aşk teması bağlantılı cinsellik olgusu yaratır. Arabesk müzikte sevgi kimliği bilinmeyen soyut bir varlığa yöneliktir. Bastırılmış bir cinsellikle sevilen bu sevgili imajına kutsal öğelerde iliştirilmiştir. Tasavvuf edebiyatında olduğu gibi arabesk müzikte de “sevgili” sözcüğü hem soyut bir varlığı, hem de tanrıyı nitelendirebilir. Aşağıdaki bu örnek iddiayı doğrulamaktadır:

Karardı dünyam benim,
Feryadımı duysana,
Kayboldum bir meçhulde,
Ellerimi tutsana.

Caz ile arabesk arasındaki son ve en önemli farklılık ise teknik olandır. Yani kullanılan enstrümanlar, ritimlerdir, arabesk ile cazı birbirinden çok net bir biçimde ayıran unsurlardır.

Sonuçta, kendi felsefesini ve tarzını yaratan cazın yanında arabesk, felsefesini ilkesizlik ve tutarsızlık üzerine kurmuş yoz bir müzik türü olmaktan ileri gidememiştir. Diyebiliriz ki; modası geçecek olan arabesk, bir süre sonra, bizi rahatsız eden, egemenliğine alan bir düzeysizlik simgesi olmaktan çıkacaktır. Zamanla folklorumuzun bir parçası haline gelecek ve olumsuz işlevini yitirecektir, güncel gündemin dışında kalacaktır.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 1 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.