ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 14 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Unut demek dile kolay Sayı: - 29.11.2006


Almanya'da yaşayan Gülbahar Kültür, 'Made In...' serisine bir ülke daha ekledi: 'Made In Persia'. Daha önce 'Greece' ve 'Turkey' üzerinden de geçmiş bu dizinin son halkası olan 'Persia', İran'ın popüler müzik dünyası üzerine çok fazla şey söylüyor, bir albümden-bir seçkiden beklenemeyecek kadar çok fazla şey. Bu durum artık kimseyi şaşırtmıyor. hazırlayan Gülbahar Kültür olduğunda, her albüm bir 'müzik seçkisi' olmanın çok ötesine geçiyor. Kültür, seçtiği 'üst başlık' ya da 'ana tema' üzerine, elinden geldiğince fazla şey söylemeye-anlatmaya çalışıyor her seferinde. Bunu başarıyor da. 'Made In Turkey' serisi içinde yayınlanan her iki albüm de, Yunanistan albümü de böyleydi. 'Made In Persia' da böyle bir albüm işte: İran'ın en ciddi, en dikkate değer müziyenlerinden (Ve Ajda Pekkan'ın 'Dile Kolay'ına kaynak teşkil etmiş olan 'Age Ye Rooz' adlı şarkının yaratıcısı) Faramarz Aslani'den, İran'ın Sezen Aksu'su kabul edilen (muhtemelen İran'da da, Sezen Aksu, "Türkiye'nin Googoosh'u" olarak anılıyordur) güzeller güzeli, popülerin popüleri Googoosh'a, bütün dünyada bir 'diva' olarak genel kabul görmüş Sussan Deyhim'den genç kuşak şarkıcıların en derli toplularından biri olan (Emrah ile birlikte yaptığı şarkısı albüme alınmış) Shahyad'a kadar tam 39 önemli isim, 'Zarathustra's Rhtyhm' ve 'Tehran Express' olarak adlandırılan iki diskte toplanmış. Birkaç kez dinlendiğinde bile, hem İran, hem bizim burada hem de genel olarak dünyada yapılmakta olan müziğin ortak ya da farklı yönlerini gözler önüne seren, 'altın' kıymetinde ikili bir albüm.

Her nefes, her hareket
'Made In Persia', Gülbahar Kültür tarafından toparlanmış her albüm gibi çok renkli. George Michael'ın, Farhad Besharati tarafından yeniden yaratılmış 'Careless Whisper'ı ile, Police'in, Pedram&Margaritta tarafından yeniden yorumlanmış 'Every Breath You Take (Ba To Mimoonam)'i mesela, belki de bu albüm olmasa görme-duyma ihtimalimiz olmayacak iki eşsiz şarkı. Los Angeles'ta yaşayan Besharati önemli bir 'kanun' üstadı; baskın unsuru nefesliler olan 'Careless...', üstadın konuşturmayı başardığı kanunu ile bambaşka bir noktaya çekilmiş, yepyeni bir şarkı olmuş. Herkes tarafından ezbere bilinen bir melodiye sahip bu şarkının 'Made in Persia' hali, Michael'ı ve 'fısıltı'sını asla hatırlatmayan bir biçime evrilmiş. O vıcık vıcık 'romantizm' de tamamen kapı dışarı edilmiş. Police'in yanında, bir parça Emel&Erdal gibi (çapsız ve sıradan) duran Pedram&Margaritta'nın 'Every Breath...'i müzikal açıdan belki ciddiye alınabilir gibi gözükmüyor ama, müzik tarihinin gelmiş geçmiş en önemli şarkılarından biri olan bu şarkı, her şeye rağmen, ('büyülü' dillerden biri olan) Farsça ile sarılıp sarmalandığında yeterince cazip bir hale gelmiş.

İran da, tıpkı Lübnan, Mısır, Yunanistan gibi, bizim piyasayı yakından takip eden ülkelerden biri. Ya da şöyle: Lübnan ve diğerleri gibi, Irak da, sıkı takip ettiğimiz ülkelerden. Kültür'ün İran seçkisi, bu 'bağ'ın kanlı-canlı görülebilmesini de sağlıyor. Albümde yer alan şarkılardan bir başkası olan Saeid'in 'Rafti'si, Vega'nın 'Serzenişte'sine epeyce benziyor. Her iki isim ya da grup, albümlerini 2005 tarihinde yayınlamış; kim önce kim sonra belli değil ama, bir ihtimal, (bizim Gökhan Özen'imiz ya da bir benzerine tekabül eden) Saed'in, Vega'nın izinden gitmekte beis görmemiş olduğu söylenebilir. Çünkü Vega, bugüne kadar hiçbir yana 'kem göz'le bakmadı ve kendi şarkılarını, kendi imkanlarıyla yazdı, çaldı, söyledi. Bizim buralara paralel giden bir başka şarkı da, İran'ın en önemli müzisyenlerinden Moein'in 'Ghassam Nakhour' adlı şarkısı. İsfahan kökenli müzisyenin bu şarkısının düzenlemesi, Sezen Aksu'nun 'Sarı Odalar' adlı şarkısının düzenlemesi ile boydan boya aynı! 'Sarı Odalar'ın altyapısı Kıvanç K'nın ve 2000 tarihli, Moein'in şarkısı ise 2002 yılında yayınlanmış. İlginç, çok ilginç çünkü onlarca albüm yayınlamış biri Moein ve elini 'Sarı Odalar' çuvalına daldırıp bir şeyler almış olması epeyce şaşırtıcı.

Yakın bir zamanda Deniz Seki tarafından yeniden söylenmiş (Lübnanlı Rahbani Brothers'a ait ve bizim buralarda ilk defa Gönül Akkor tarafından yorumlanmış) 'Böyle Gelmiş Böyle'nin Farsça versiyonu 'Gisujad' başta olmak üzere, albümün geri kalan çoğu şarkısında, İran-Lübnan-Mısır-Yunanistan-Türkiye ve birkaç başka ülke arasında dönüp dolaşan 'ortak tını'nın izleri bariz bir biçimde görülebiliyor. Ve belki de, "Ben yazdım, ben buldum, o benden aldı" feryadı lüzumsuzdur ya da boşunadır. Çıkış noktası neresi olursa olsun, hiçbir şey 'şarkı'yı yolundan alıkoyamıyor; ülke ülke geziliyor, dolaşılıyor. Gülbahar Kültür, belki de (başta 'Made In Persia' olmak üzere) her yaptığı albümle bunu göstermeye-anlatmaya çalışıyor bize. Şarkılar (biz dinleyenlerin olamayacağı kadar) özgür ve bağımsız! O ülke senin, bu ülke benim diyerek, sonsuza kadar da dönüp duracaklar.

Bulursanız kaçırmayın
Başta 'Made In Persia' olmak üzere Gülbahar Kültür'ün her yaptığı, her seçtiği
Başta altı disklik 'Best Of' paketi olmak üzere) Googoosh'un nesi var nesi yoksa
Moein'in dört disklik 'Golden Hits' paketi
Ebi ve Dariush'un dört disklik 'Greatest Hits' paketi
Başta 'Age Ye Rooz' olmak üzere Faramarz Aslani'nin her şeyi

Sakın yaklaşmayın
İster İran'da ister Amerika'da yaşıyor olsun, İranlı genç kuşak popçuların büyük bir kısmı

Keşke olsa
Googoosh'tan, Türk popunun klasik şarkılarını yorumladığı bir albüm
Bir Googoosh-Sezen Aksu düeti
Bir Googoosh-Rojin düeti

Keşke olmasa
Ümit Besen'in 'I Love You I Love You, Do You Love Me Yes I Do'sunun herhangi bir dilde, herhangi bir versiyonu
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.