ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 27 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sonatların hanımefendisiSayı: - 30.10.2006


Dünya çapında büyük başarılar kazanmış ama Türkiye’de hak ettiği kadar tanınmamış olan piyanist Arın Karamürsel’in Ludwig van Beethoven ve Modest Mussorgsky’nin eserlerine yer verdiği albümü EMI tarafından yayımlandı. Karamürsel, albümde Beethoven’ın “32 numaralı Do Minör Op. 111 Piyano Sonatı” ile Mussorgsky’nin “Bir Sergiden Tablolar” adlı eserini yorumladı.

Sanatla iç içe bir ailede büyüyen Arın Karamürsel, ilk konserini 11 yaşında verdi ve ileriki yıllarda sürdürdüğü başarılı kariyeri boyunca dünyanın pek çok kentindeki resitalleriyle beğeni topladı.

'Olgunlaşmayı bekledim’
Albüm yapmayı hep istediğini söyleyen Karamürsel, kaydetmek istediği eserler için gerekli olgunluğa ancak erebildiğini belirtiyor: 

“Bunu özellikle albümde yer verdiğim Beethoven’ın sonatı hakkında hissediyordum. 32 numaralı Do Minör Op. 111 Piyano Sonatı, Beethoven’ın yazdığı son sonattır. Çok ağırdır ama şahanedir. Bu eseri teknik açıdan 10 yıl kadar önce çözmüştüm. Ama yorumumun oturduğuna bir türlü güvenemedim. İki yıl önce kesin kararımı verip bu eseri kaydedebildim.”

Arın Karamürsel, kariyeri boyunca Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Rusya, İngiltere, İsviçre, Polonya, Lüksemburg, Finlandiya, Birleşik Arap Emirlikleri, KKTC, Küba, Lübnan, Meksika, Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya’da solo ve orkestrayla konserler verdi. Hatta 1983’te Meksika’da çıktığı konser turnesinde, medya ondan “La Dama de las Sonatas” (Sonatların hanımefendisi) diye söz etti.

Bu kadar başarılı bir kariyere karşın Karamürsel, Türkiye’de yeteri kadar tanınmamasını şu nedenlere bağlıyor:

“Bir ara Türkiye’de CD yapmak çok zordu. O zaman albüm yapabilmiş olsaydım durum daha farklı olabilirdi. Öte yandan başarımın bazı çevrelerce kabullenilmemiş olmasını da çok yadırgadım. Türkiye’de devlet sanatçılığı unvanını alamadım mesela. İdil Biret bile Kültür Bakanlığı’na 'Devlet sanatçılığı Arın Karamürsel ve Meral Güneyman’ın hakkıdır’ diyen bir mektup yazmıştı. Buna rağmen bir gelişme olmadı. Ama devlet sanatçısı olamadım diye üzülmedim. Zaten benim için önemli olan, bir virtüözden çok 'iyi müzisyen’ olabilmekti. Hedefim, yeni eserleri yorumlayacağım albümlere ağırlık vermek.”

'Yetenekler yok oluyor’
İkinci albümü için Rahmaninof’un eserlerini kaydeden sanatçı, yetenekli çocukların olanaksızlıklar içinde kaybolup gitmesinden de yakınıyor ve “Devletin ve özel kuruluşların yetenekli öğrencilere yardımcı olması gerek. Gençler yurtdışına gidip eğitim almadığı sürece klasik müzikte başarılı olmaları kolay değil” diyor.

Arın Karamürsel kimdir?
Arın Karamürsel İstanbul’da doğdu. Piyano eğitimine İstanbul Konservatuvarı’nda Ferdi Statzer ile başladı. 11 yaşında, Mozart’ın “No. 24 Do Minör Piyano Konçertosu”nu yorumladığı performansıyla dikkat çekti. Sanatçı, çalışmalarını 1960’larda Paris’te Academie Marguarite Long’da ve Moskova’da Çaykovski Konservatuvarı’nda yürüttü.

Moskova’daki çalışmalarının ardından sırasıyla, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası solisti olan Karamürsel, özellikle romantik bestecilere ait eserleri yorumlayışıyla dikkat çekti. Repertuvarında Mozart, Beethoven, Schumann, Rahmaninof, Prokofyef ve Scriabin’in eserlerini yorumlayan Arın Karamürsel, Adnan Saygun, Yalçın Tura ve Ali Darmar’ın bazı yapıtlarının ilk seslendirmesini de yaptı.

Bugünkü yazıma çok değerli bir sanatçımızı konuk ettim. Yazdıklarımla bu sanatçımığızın değerine değer katacak halim yok tabii. Sadece bir arkadaşımın hediyesi olun söz konusu albümü dinleyince etkilendim ve pazartesi yazıma konuk ettiğim değerli sanatçımızı.

Bence hemen edinin bu albümü. Eminim çok beğeneceksiniz.

Çarşambaya kadar sevgi ve saygıyla hoşça kalın.

Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.