ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Nobel Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk'un...Sayı: - 16.10.2006


Siz bu satırları okuduğunuz saatlerde ben uzaklarda olacağım. Vazife, yeni Türkçe deyimiyle görev nedeniyle uzaklarda olmam. Öyle ya vazife kutsaldır dedik düştük yollara. Türk Bayrağının dalgalandığı vatan topraklarının her yerine görev için çekinmeden, nazlanmadan gideceğiz. .

Şimdi gelelim konumuza:

Orhan Pamuk 2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülünü aldı. Ve bu prestijli ödülü alan ilk Türk unvanına sahip oldu. Böylelikle uzun yıllar bu ödülü ülkemizden alacak başka bir kimse olmayacak hal böyleyken.

Ancak bu ödülünü hayrını göremeyecek Orhan Pamuk. Çünkü bu ödülü alabilmek için ülkemizin tüm ulusal değerleri ile çatışma yolunu tercih etti. Yayınevleri ile olan irtibatımdan dolayı yayıncılığın perde arkasında dönen dolapları az çok duyarım, bilirim. Bu nedenle yayınevlerine yakın kaynaklardan bildiğim şey, dünyanın parası harcanarak çok sistematik bir süreç hazırlanmış,
romanları 40 dile çok özel çevirmenler tarafından adeta 'YENİDEN KALEME ALINARAK' TÜRKÇESİ İLE ALÂKASIZ bir halde mükemmel olarak kaleme alın(dırıl)mış... Kendi dilinde kötü, yabancı dilde iyi yazan bir siyasi yazar kendisi.. Ve ben romanlarının hepsine başladım ve çok samimi söylüyorum iç sıkıntısından kelimenin tam anlamıyla gebermek üzereyken yarım bıraktım…

Ayrıca Orhan Pamuk’u Beyaz Kale'sindeki İtalyanın İstanbul boğazını tasviri 16. yy.'da yaşamış bir İspanyol'un hatıratından yürütme olduğu ispatlanmışken, ayrıca romanlarının satır aralarında gizliden gizliye Atatürk düşmanlığı yapmışken Nobel Alması’ da ayrıca utanç verici bir durum olması gerekir.

Sonuçta Orhan Pamuk Nobel ödülünü ve iki trilyon liraya yakın para ödülünü aldı. Ama Avrupa o kadar sistematik bir çalışma içindeki, bu ödül için ülkesinin ulusal değerleri ile çatışan yazarı tam da Fransa ulusal meclisinde savunduğu değerlere ilişkin bir yasa tasarısı çıktığı gün ödülü kendisine takdim ediverdi.

Açıkçası, mensubu olduğu ülkenin halkı karşısında onu mahkûm etti.

Burada Orhan Pamuk’un yapması gereken şey Hırant Dink gibi açıkça bu yasa tasarısına karşı çıktığını açık sözle belirtip ödülü iade etmesidir.

Ancak kendisini o zaman aklayabilir Türk milleti karşısında.

Yoksa mahkûmdur.

Bunları neden söylüyorum?

2005 yılı Nobel Edebiyat Ödülünü alan İngiliz yazar Harold Pinter bu ödülle ülkesinin gururu oldu. Bir ingiliz arkadaşım bu ödülle nasıl gururlandığını halkının nasıl onur duyduğunu anlatmıştı bana uzun uzun.

Harold Pinter ülkesinin Irak politikasına şiddetle karşı çıkmış bunu yazılarında ve yazdığı son romanında şiddetle eleştirmişti.

Yani Harold Pinter ülkesinde muhalifti.

Bir başka deyişle ülkesine muhalif değildi.

Orhan Pamuk ülkesine muhalifti söylem ve demeçleriyle ve yazdığı romanlarıyla.

Çünkü o romanlarında satır aralarında gizliden gizliye, çok dikkatli okunduğu zaman anlaşılacağı üzere Atatürk ve Kurtuluş savaşı düşmanlığı yaptı.

O romanlarında Ermeniler için çok önemli olan Ağrı Dağı ve çevresini ve orada yaşayan ahaliyi Ermenistan topraklarıymış gibi gösterdi, yazdı.

Ve daha neler neler yazdı.

Yukarıda söylediğim gibi ülkesine muhalif bir tutum içinde oldu hep!

Örneğin Şili halkı Pablo Neruda'nın Nobel ödülü ile övünürken, İngiliz halkı Harold Pinter'in nobelini göklere çıkarırken, ben ülkeme ilk kez Nobeli getiren Orhan Pamuk'un ödülünü içime sindiremiyorum:

İşte bu nedenlerden dolayı...


Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.