ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1952
Şu an 2 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türkiye'de Müzik Artık Satmıyor Sayı: - 26.09.2006


Müzik sektörünün can damarı şeklinde nitelendirilen İstanbul Unkapanı'ndaki yapımcılar, şaşaalı eski günlerine dönmek için çıkış yolu arıyor.

1999'da Marmara Depremi ve ardından gelen 2001'deki ekonomik krizle birlikte darboğaza giren; korsan CD'ler ile ev, işyeri ve internet kafelerde çoğaltılan MP3'lerden büyük darbe yiyen Unkapanı'ndaki yapımcıların yüzü bir türlü gülmüyor. Yaptıkları hemen her kasetten zarar eden prodüktörler, ‘nerede yanlış yaptıkları'nın muhasebesini yapıyor.

Krizden en az etkilenen şirketlerden biri olan Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, müzik sektörüne korsandan daha büyük zararı kalitesiz müziğin verdiğini söylüyor: "Herkes korsandan etkilendik, diyor. Bu doğru; ancak gelişigüzel yapılan albümler de piyasanın bugünlere gelmesinde büyük pay sahibi. Artık müzik dinleyicisi bilinçlendi, her çıkan albümü almıyor. Albümler birbirine benziyor. Söz, müzik ve aranje sanki aynı elden çıkmış gibi." Türkiye'de albüm satışlarının belirgin oranda düştüğünü belirten Saltık, kendilerinin yurtdışı satışlarıyla bu kaybı telafi ettiklerini söylüyor. Hasan Saltık'ın sözlerini, Müzik Yapımcıları Derneği'nin (MÜYAP) 20 gün önce yayımlanan ‘2004 Yılı Raporu da doğruluyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de üretilen bin 400 albümün bin 200 tanesinin satış rakamı, 20 binin altında. Her bir albümün ortalama 80 bin dolara mâl olduğu düşünülürse, yapılan bir albüm yapımcısına ancak 50 bin tirajdan sonra kâr bırakıyor. Bu da piyasadaki albümlerin yüzde doksanının hem yapımcısına hem de dağıtımcısına zarar ettirdiğinin göstergesi.

"Peki o zaman, müzik piyasasında neden bu kadar çok albüm üretiliyor?" Bu sorunun cevabını da Türkiye'nin en büyük üç dağıtımcısından biri olan Esen Müzik Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Bakırcıoğlu veriyor: “Piyasadaki krizin sebebi korsan değil, tabii kötü işler yapılıyor. İyi bir albüm yapıldığında onun alıcısı çıkıyor. Yapımcılar, eşine-dostuna, sevgilisine albüm yapıyor. Ancak bazısı saf, umutla yapıyor bu işi. Daha nitelikli iş yapanlar; mesela Kalan Müzik gibi albüm yapanlar kazanıyor.”

Yine müzik sektöründe üretilen her üç albümden birini dağıtan Seyhan Müzik'in sahibi Bülent Seyhan da krizin başka bir boyutuna dikkat çekiyor. "Artık kimse albüm satışlarında patlama beklemesin, bu piyasa eskisi gibi olmaz; ancak müzik de bitmez." diyen Seyhan, albüm fiyatlarının yüksek olmasından şikâyetçi. Türkiye'de albümlerin Avrupa ve ABD'ye göre ucuz olduğunu söyleyen Seyhan, "Halkın kazancı belli. İnternet çağındayız, 300 bin liraya bir boş CD'ye 10 milyonluk albüm kaydediliyor. Bu yüzden insanlar, yeni albüm almaya çok ihtiyaç duymuyor. 2003 ve 2004'te tüm albümlerin tirajları, önceki yıllara göre yüzde doksan düştü." şeklinde konuşuyor.

Geçtiğimiz yıl korsan yasası çıkmadan önce 5 milyon lira olan albüm fiyatlarının neden 10 milyon TL'ye yükseldiği konusunda Seyhan'ın verdiği bilgiler ilginç. Korsan yasası çıkmadan 5 milyon lira olan CD fiyatlarını birkaç firmanın yükselttiğini söyleyen Seyhan, "Bunlardan biri Karizma Müzik, Erol Köse. Uzanlar’ın parasıyla burada iş yaptılar. Birkaç firma da onlara uydu. Sonra devlet Uzanlar'ın şirketlerine el koyunca onlar da buradan gitti. Ama CD fiyatları hâlâ pahalı." diyor. Albüm satışlarından önceki yıllarda olduğu gibi yüksek tirajlar beklemediklerini söyleyen Seyhan, bugün 800 bin sattığını söyleyen birçok ünlünün albümlerinin, 250 binlerde kaldığını belirtiyor. İnternet üzerinden MP3 satışı için hazırlık yaptıklarını ifade eden Seyhan, birkaç ay içerisinde bu satışlara başlayacaklarını söylüyor.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.