ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Teoman Önaldı’ya verilen plaket ve bir gariptir benim memleketim...Sayı: 167 - 18.09.2006


Trabzon Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Trabzon Kültür ve Sanat Festivali geçtiğimiz üç gün içinde kent merkezindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirildi. Ne yazık ki geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festival kapsamında gerçekleştirilen bu etkinlikleri canlı olarak izleyebilme olanağını yakalayamadım. Sadece yerel televizyon kanallarının haberleriyle etkinlikleri izleyen değerli dostlarımın anlattıkları ile yetinmek zorunda kaldım. Zaten çok dar çerçevede tutulmuş bir festival olarak kalacak hafızamda. Çünkü yine bilindik kişilerin sahnede olduğu geçen yıldan çokta farklı olmayan etkinliklerle donatılmış bir festival olarak göründü dağıtılan program çerçevesinde.

Şimdi burada tabii ki muhalefet yapmık için muhalefete soyunmak gibi bir derdim yok. Olamaz da. Çünkü Belediye Başkanımız Sayın Volkan  Canalioğlu’nun en azından bu festivali gerçekleştirmesinde ta başından beri samimi olduğu düşüncesindeyim. Organizasyon aşamısanda birtakım aksaklıklar olabilir. Bu da eleştirilmesi gereken bir konu değildir düşünceme göre. Çünkü toplum olarak organize olmasını bilemeyen bir toplum olduğumuzdan organizasyon hatalarını hoş görebiliriz diye düşünüyorum.

Festival programını incelediğim zaman tüm festival programı içinde beni en çok etkileyen daha doğrusu ilgimi çeken bölüm, Festival Özel Ödül Töreniydi.  16 Eylül 2006 Cumartesi günü saat:18.00’de Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’inde gerçekleştirilen bu tören ihtiva ettiği eylem bakımından önemliydi. Benim bu törenden çıkardığım anlam kısaca şu idi: Kente ya da ülkeye hizmeti geçmiş kişilere yerel yönetimin teşekürüydü benim buradan çıkardığım anlam. Bunda yanılmadığımı biliyorum. Çünkü töreni izleyen arkadaşlarımdan dinlediğimi kadıarıyla önce kendilerine Festival Özel Ödülü verilecek kişilerin özgeçmişleri sinevizyon gösterisi olarak sunulduktan sonra kendilerine ödül plaketleri takdim edilmiş ardından ödülü alan kişiler oldukça duygusal konuşmalar yapmışlar. Peki kim di bu kişiler: Prof.Dr. Ruşen Keleş, Dr. Teoman Önaldı, Özkan Sümer, Ahmet Suat Özyazıcı ve Nihat Genç.

Seçim üzerine ahkam kesmek istemiyorum. Zaten bu iş bana da düşmez. Çünkü bu kişilerin her biri Trabzon’un değeridir ve Trabzon’a gerçek büyük emekleri geçmiştir ülke bazında. Ancak benim burada özellikle sormak istediğim daha doğrusu merakımdan sormak istediğim  soru şu: Bu seçimi nasıl yaptınız? Kriteriniz yani ölçütünüz nedir?

Bence bu sorularıma kesinlikle yanıt verilmelidir. Çünkü bu tür seçimlerde bir seçiciler kurulunun kesinlikle açıklanması gerekir verilen ödüllerin yerini doğru olarak bulması açısından. Ha bu yapımlazsa ne olur? Ne olacağı ortada, birileri kalkar bu özel ödüller üzerinden belediyeyi yıpratmaya çalışır. Bir de bakarsınız bunda başarılı olmuş.

Benim burada asıl değinmek istediğim konu ise sevgili okurlar, Dr. Teoman Önaldı’ya verilen ödülü ben belediyemizin yöneticileri  yerinde olsaydım Tambur Sanatçısı Suat Kurtuldu’ya verirdim.

Bunun için bir sürü nedenim var çünkü.

Öncelikle Suat Kurtuldu gibi bir değer dünyaya bir daha gelmez. Bunu herkes bilsin. O, beresini başına takıp devrihindi usülünde tanburunu çalarken başka işlerde becermiştir. Örneğin Teoman Önaldı’yı, Temel Şükrü Doğru ve Arkadaşları topluluğunun bir çok elemanını o keşfetmiştir. Karadeniz Teknik Üniversitesi Müzik öğretmenliği bölümü açılırken kurucu bölüm başkanı Sabri Yener’e yol gösterici tavsiyelerde bulunmuş, bunlar uygulanmayınca, Sabri Yener’le ve onun icraatları ile ilgili bilimsel derinliği çok derin olan köşe yazıları yazarak, yazı yazdığı söz konusu gazetenin boş kalan sayfalarını doldurmuştur. Trabzon’un müzik tarihinin son elli yılına tanıklık ederken bu tarihsel süreci bir şekilde araştırıp yazmaya kalkan Müfit Semih Baylan adındaki haddini bilmez bir müstafi konservatuarlıya konuyu yazması için Trabzon Türk Sanat Müziği Korosu dergahında icazet vermiştir. Kitap basılıp çıktığı zaman ise kapakta benim adım neden yok diye kitabın yazarına herkesin içinde fırça atmıştır. Yani bugün Trabzon’un müzik tarihi Müfit Semih Baylan adındaki zat tarafından yazılabilmiş ise bunu Trabzon kenti öncelikle Suat Kurtuldu’ya borçludur. Bundan herkesin haberi olsun ve böyle bilinsin.

Ayrıca Ahmet Selim Teymur gibi çok değerli bir hoca, hakim ve hattat, yapacağı tüm çalışmaları için kesinlikle Suat Kurtuldu’ya danışır ve ondan aldığı fikirlerle çalışmalarını gerçekleştirirdi. Ayrıca Ahmet Selim Teymur’un Türk Musikisi adlı önce üç cilt olarak basılıp daha sonra tek ciltte toplanan eseri yine Suat Kurtuldu’nun rahlei tedrisinden geçerek bugünkü kapasitesine ulaşmıştır. Bugün Trabzon’un önemli bir gösteri merkezi olan Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’ni Orhan Karakullukçu’nun belediye başkanlığı döneminde düzeyi yüksek düşünceleri ile bu kente kazandırılmasına neden olan kişi de Suat Kurtuldu’dur.

Rahmetli şairimiz ve ebru sanatçısı Sayın Gündoğdu Sanımer’in şairliği Suat Kurtuldu tarafından onandıktan sonra Rahmetli Sanımer şair olabilmiştir. Ömer Güner’in Trabzon Gazeteciler Cemiyeti başkanı iken yapılan Ustalara Saygı gecelerinden biri de TŞD için yapılmıştı. TŞD’nin emaneti bende diyerek tüm davetiyeleri toplayıp gitmiş ve bu nedenle bir çok kişinin kapıda kalmasına neden olmuştur.

Trabzon Türk Sanat Musikisi Korosu Derneği’nin kıt imkanları ile, gün gelir derneğimize katkıda bulunan misafirlere derneğimizi hatırlamaları amacıyla yaptırılan otuz kadar plaketi bir gecede kendi belirlediği (kendince) müzik adamlarına bir ödül mahiyeti içinde takdim edip onları onurlandıran ve müzik piyasasına dahil eden kişi Suat kurtuldu’dur. Sonra  (isimleri bende saklı olan) bu müzisyenlerin iki yakaları bir araya gelmemiştir. Bunu da bilin.

Bu arada yerel televizyon kanallarındaki bazı sanat programlarının sanat danışmanlığını üstlenerek kimlerin programa çıkması ya da çıkmaması konusunda televizyon kanallarına hayati önem taşıyan katkılar sağlamış, sanatçıyım diye geçinen birçok asalağın şerrinden bu televizyon kanallarını korumuştur.

Ahmet Selim Teymur’un çalıştırdığı TLYD grubundan ayrılan arkadaşların Trabzon Türk Sanat Müziği Korosu’na katılmaları için elinden geleni yapmasına rağmen her nasılsa derneğe kabul edilmemelerini de sağlayan Suat Kurtuldu’dur. Sonra bu arkadaşlar gidip Müzik ve Halk Oyunları Derneğini kurdular. Suat Kurtuldu’nun desteğini görüyor musunuz? Onun bu manevrası sayesinde Trabzon bir dernek kazandı. Bu az bir hizmet midir?

Kalepark’ta çoğunluğu orgeneral düzeyinde olan komutanlara verilen bir konser sırasında müzik topluluğunun müzikal kalitesini değilde ne bileyim işte adını koyamadığım bir başka gücünü anlatmak için “biz öyle bir topluluğuz ki, gerekirse rütbe taktırır, gerekirse rütbe söktürürüz” diyerek komutanlara rütbenin nasıl sökülüp ve takıldığını anlatabilen bir değerimiz başkaca yoktur. Şimdi böyle bir adam özel hizmet ödülünü nasıl haketmez sorarım size  a belediye yöneticileri.

Kendisinden aldığı icazetle Trabzon’un müzik tarihini yazan Müfit Semih Baylan adındaki bir zat daha sonra işi azıtıp, Trabzon Türk Sanat Müziği Korosu Derneği yönetim kurulunda hocasını dinlememeye başlamış, hatta “Suat hoca bak bu derneği sana aile derneği yaptırtmam”diyecek kadar küstahlaşmıştır. Küstahlığı bu kadarla da kalmamış Mavi Nota adında bir müzik dergisi çıkarmaya başlamıştır. Suat Kurtuldu bu dergide Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Bölümünü kuran Alman müzik adamı Prof. Zückmayer’e yıllar yıllar sonra haddini bildirmiştir. Buna karşı çıkan Müfit Semih Baylan’ı “sen artık fazla oluyorsun” diyerek neredeyse aforoz etmiştir.

Asıl eylem ise bundan sonra başlamıştır. Ankara Devlet Konservatuarı Fakülte Sekreteri Hamdi Bektaş’a düzme belgeler göndererek Müfit Semih Baylan adındaki bu kendini bilmez küstah kişinin konservatuar mezunu olmadığını belgelerle ispatlamış ve bu belgeleri yoldan gelen geçen herkese dağıtarak bu küstah ve yalancı kişiyi deşifre etmiş, Trabzon kentini ve müzik sanatını gerçekten belalı bir durumdan kurtarmıştır.

Şimdi hal böyleyken, Trabzon’un müzik ve sanat hayatına bu kadar  katkıısı olmuş emeği geçmiş bir değerli şahsiyet dururken sizin gidip İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun şefiliğini yapıyorum diyerek sadece baget sallamakla yetinmiş bir kişiye, hem de uzun yıllardan beri Trabzon’da yaşamayan bir kişiye Festival Özel Ödülü vermek ne demek oluyor ?

Bakın benim bu ironik yazımı ciddiye alıp başta İçişleri Bakanlığına mektup yazarsa bu değerli şahsiyet başınızın çaresine bakın. Benden uyarması sayın belediye yöneticileri.

Çünkü kendilerinin her türlü makama mektup yazma gibi bir hobisi vardır. Tarafımca bizzat tecrübeyle sabittir. Yani sonra gereksiz yere mesai harcamak zorunda kalırısınız da.

Hatırlatayım dedim.

Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.