♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Yüce Atatürk’ün emriyle başlatılan müzik çalışmalarının belki de en önemlilerinden olan türküleri derleme süreci, Geleneksel Halk Müziği’nde yeni bir dönemin başlangıcıdır. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin olanakları, Anadolu yarım adası ve Trakya karış karış gezilerek derlenen yüzlerce halk türküsü, repertuara kazandırılarak bu türkülerin usulünce seslendirilebilmesi için topluluklar oluşturulmuş, solistler teşvik edilmiştir. Kurulan koronunu yönetimine Muzaffer Sarısözen getirilirken koroya“Yurttan Sesler Korosu” adı verilmiş ve bu topluluklar aynı zamanda bir eğitim yuvası olmuştur.
Bu oluşum sonrasında repertuarın korunması, eğitimin devam ettirilmesi ve Yurttan Sesler Korosu’nun yaşatılması görevi Ankara Radyosuna verilerek bu çatı altında ilerleyen yıllar için ‘radyo ekolü’ oluşumu sağlanmıştır. Devlet eliyle gerçekleştirilen bu müzik hareketinin bütünü düşünüldüğünde merkeziyetçi, kurumsal ve modernist bir oluşum karşımıza çıkarken, Osmanlı Devleti’nin son 200 yılı içinde ortaya çıkan modernizm süreci yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinde üst seviyelere taşınarak her alanda olduğu gibi müzik alanında da etkili olmuştur. Gerçekleşen bu etkileşim sürecinin oluşturduğu modern yapı günümüzde bir çok araştırmacı ve icracı için önem arzetmiş ve ciddi kaynak olmuştur. Süreç oluşurken yaşanan kimi sancılara rağmen TRT Ankara Radyosu’nda bulunan Türk Halk Müziği Arşivi bu sürecin sonucunda olmuş ciddi bir külliyattır.
Zaman içerisinde Türk müziği eğitimi veren konservatuarların kurulması ve sayılarının artması, bu konservatuvarların kendi mezunlarından oluşan akademisyenlerinin yetişmesi ile birlikte ülkemizde müzik bilimi; müzikoloji ve etnomüzikoloji disiplinleri önem kazanmıştır. Böylece, bilimin sorgulayıcı ve rasyonel tavrıyla, “şu hoca böyle okurdu”, “bu hoca böyle çalardı”, “türkünün aslı böyledir”, “orijinali budur” gibi somut olmayan önerme ve hegemonyalar göz ardı edilerek, halk türkülerinin neden sonuç ilişkisi içinde -kültürel konjonktür içerisindeki değişim çizgisi de gözetilerek- algılanması sağlanmıştır.
Trabzonlu Tekin Kumaş, konservatuarı üçüncülük derecesi ile bitirmiş bir halk müziği yorumcusu ve alanında kendini icrası ila anlatabilen bir sanatçı. Trabzon Müzik ve Halk Oyunları Derneği çatısı altında filizlenen yorumculuğu, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı ile biçimlenmiş, akademik anlamda tescillenmiş bir yolculuğa gönül vermiş aktörlerinden birisi.
Tekin Kumaş’ın merkezi Londra’da bulunan Karaca Müzik etiketiyle yayımlanan ve You Tube dijital platformundan dinlenebilen dört türkünün analizi üzerine şunları söyleyebiliriz:
1. Malatya - Arguvan/Miniyak köyü’nden Hasan Hüseyin Orhan’dan Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen bir Alevi/Bektaşi türküsü olan “Dün mü Buradaydın Bugün mü Geldin” türküsü;
2. Erzincan yöresinden İstanbul Belediye Konservatuarı Yusuf Ziya Demircioğlu tarafından derlenen “Çay İçinde Adalar” türküsü;
3. Ürgüp - Nevşehir yöresinden, kaynak kişiler Fadime Başaran ve Fadik Altun’dan derlenen “Ayağına Giyer Üç Güllü Çorap” türküsü;
4. Adana- Çukurova yöresinden Halil Atılgan’dan derlenen “Aşk Yoluna Canı Feda Kılanlar” türküsü;
Tekin Kumaş’ın akademik disiplini ağır basan, Davudi-Bariton sesi ve naif icra üslubuyla geleneksel üsluptan taviz vermeden seslendirilen, dilendikçe kulağı yormayan seslendirme ve icra olmuş.
Her ne kadar yukarıda yazdığımız akademik disipline bağlı kalmayan, dayanağı olmayan tekrara dayalı soyut icra biçimlerini tercih eden kimi icracıların rahatsızlık duyacağı yorumlar olsa da, Sayın Tekin Kumaş’ı seslendirdiği bu dört türkü de geleneksel müziği geleneksel biçimden bir üst basamağa taşıyarak günümüzün dijital teknolojisine uyacak şekilde estetize ettiğini ve geleneksel müziğin yaşatılması bazında başarılı bulduğumu, gelecek nesillere önemli bir köprü vazifesi gördüğünü açıklıkla söyleyebilirim.
Kendisine bu başarılı yolculuğundu başarılar diliyorum.
Dinlemek için:
Dün mü Buradaydın Bugün mü Geldin
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.