♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Harika Çocuklar Yasası günümüzde de uygulanmak isteniyorsa, ilk çıkış amacına ve kuralına uygun biçimde uygulanmalıdır.
Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından hazırlanan 5245 sayılı Harika Çocuklar Yasası, 7 Temmuz 1948'de, "İdil Biret ve Suna Kan'ın yabancı ülkelere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” adıyla çıkarıldı. Yasanın çıkarılmasının en büyük destekçisi devrin cumhurbaşkanı İsmet İnönü idi. Harika Çocuklar Yasası daha sonra genişletilerek farklı sanat dallarını da kapsayacak şekilde uygulanmıştır.
Yurt dışına gönderilmeden önce Mithat Fenmen, İlhan Baran, Necil Kâzım Akses gibi önemli sanatçı ve hocalardan kurulmuş olan bir kurul tarafından; önce Türkiye’de belli bir süre eğitim almaları sağlanmış, sonrasında bu çocuklara çeşitli burslar verilerek, yapılan seçmelerden sonra yurt dışına gönderilmişlerdi. Kurulan bu gurup Harika Çocuklar Yasasının Türkiye ayağı idi.
Burada söz konusu olan seçme sınavıyla ilgili bir kurul olması gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak bu işin bununla da bitmediği sabittir. Çocuklara küçük yaşta verilen bu önemli sorumluluğun ağır olması ve yurt dışına gittikten sonra da ilerleyen yıllar içinde, ülkesine dönüşünde bir çok uyum problemi yaşaması; gerek ana dili, gerekse aldığı eğitimin mentalitesi içinde uyum sorunu yaşamayacağının bir garantisi olmadığından, verilen bursun sonucunda asıl amaç Türkiye’ye hizmet etmeleri olmalıdır. Bu nedenle Harika Çocuklar Yasası’ndan yararlanan çocukların ülkesine uyum sağlayabilmesi için ilgili ortam sağlanmalı ve ülkemizde büyük gereksinim olan iyi eğitmen ve icracı olarak önlerinin açılması için çalışılarak şartlar oluşturulmalıdır.
Sadece icracı olarak günümüzde ‘Serbest Sanatçı’ adıyla bunu sürdürmek, her piyano çalan için mümkün olmadığından küçük yaşta eğer bu adım atıldıysa, doğru eğitim ve ortamlarda sürekli takip edilerek alt yapısının sağlanması, bu gençlerin kendi başına ayakta durma potansiyeline bakılıp meslekte doğru adım atılması amaç olmalıdır.
Yurt dışına gönderilen çocukların, yurt dışı eğitiminden sonra örneğin repertuar çalışmasına devam edecek olması, konu hakkında asıl mücadelenin öğrenim sonrası başladığının göstergesidir.
Ülkemizde bu yasanın tekrar uygulanması düşünülürse, bununla ilgili bir yönetmelik çalışması yapılmasının mutlak gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır. Günümüzde Türkiye adına en düzgün şekilde işlemesi için gerekirse yurt dışından hocalara ve ilgili okullara görüş sorarak takibinin ülkemiz için daha faydalı ve sonuç getirecek adımlar koşulsuz atılmalıdır.
Müfit Semih Baylan
Editör
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.