ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Kemandan viyolaya geçişSayı: - 20.07.2006


Keman ve Viyola yaylı çalgılar ailesinin iki yakın enstrumanıdır.Keman ve Viyola fiziki ve teknik kullanım özellikleri açısından birçok benzerliğe sahiptir.Türkiye dışındaki bir çok üniversitede profesörler yan çalgı olarak viyola çalışmak isteyen keman öğrencileriyle karşılaşırlar. Çoğu kemanın yanında viyola eğitimi de vermektedir. Türkiye'deki bazı müzik eğitimi kurumlarında da keman eğitimcileri viyola derslerine girmek durumunda kalmaktadır. Bu durumu oluşturan etkenlerin en başında ülkemizde yetişen viola eğitimcilerinin az sayıda olması yer almaktadır.

Keman'dan Viyola'ya geçen öğrencilerin bazılarında ton üretimi, artikülasyon ve vibrato gibi konularda geri kalma durumları gözlenebilir.Bu durum genellikle keman ve viola arasındaki farklılıklar değil de benzerlikler üzerine odaklanmaların sonucudur.Keman ve Viyola arasındaki farklılıkları tam olarak anlayamamak ve viyolaya kemanın büyüğüymüş gibi yaklaşmak en büyük engeldir.

Keman'dan Viyola'ya geçişte düşünülmesi gereken ilk konu uygun enstrümanın seçimidir.Arka kısmı ve yay uzunluğunu gözönünde bulundurmanın yanı sıra, enstrümanın gerçek gövde yapısı hesaba katılmalıdır.Özellikle de tuşenin yapısı düşünülmelidir.Bu son konu sıklıkla gözardı edilir ama enstrümanın çalınabilirliğinde ve sol elin rahatlığında büyük fark yaratır. Örneğin dar avuç içine sahip bir insan dar ve daha eğilimli bir tuşeye sahip bir viyolayı ,yüksek pozisyonlarda daha büyük bir kolaylıkla çalar. Vücudun enstrumana uyumlu olması, viyolistin müziksel deneyimini çok daha kolaylaştıracak ve kaza riskini azaltacaktır.

TON ÜRETİMİ:

Bir öğrenci fiziksel olarak enstrümanın kontrolüne sahip olduğunda ton üretimi yapılabilir. Yay hızının değişmesi ve sağ kolun eğilimli duruşu ton üretimi mekanizmasının iki önemli konusudur.Genellikle viyola yayı,keman yayına oranla birazcık daha yavaş ve daha fazla güç ile hareket eder.Bu yaklaşım viyolonselcinin yaklaşımına benzer.Viyola yayındaki hareketin yavaşlığı, viyola yayının keman yayından daha ağır olmasından kaynaklanmaktadır.Tonun
derinliğine ulaşmak için ön kolun döner hareketini bir avantaj olarak kullanmak gerekir. Eğilimli duruşa konsantre olmak sayesinde,daha az bir resonans ve olası kaza ile sonuçlanabilecek baskı uygulamasındansa doğal kol ağırlığı kullanılabilir.

Aşağıdaki iki alıştırma öğrencilerin anlamasına yardımcı olabilir.

1)Kol ağırlığını baskı uygulamadan artırmak için ön kolun eğilimli duruşunu fiziksel olarak hissetmek.

2)Yayı daha yavaş hareket ettirmek.

Ton üretimindeki diğer aşama tel üzerindeki yay vuruşlarında çeşitlilik geliştirmektir.Bunun için viyolistlere Ivan GALAMİAN'ın "Princıples of violin playing and teaching" adlı kitabı tavsiye edilebilir.Çünkü bu kitabın içersindeki alıştırmalar sayesinde öğrenciler hız,basınç ve ses veren noktayı çeşitlendirme yeteneklerini geliştirmeye başlayabilirler.Kreutzer ve Mazas'ın etütleri mükemmel bir seçimdir.Bununla beraber viyola için orjinal olarak yazılmış bazı etütlerden korkmamak gerekir.(Campognoli ve Bruni gibi)



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.