ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 6 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Nilay Yeşiltepe, bu yarışmanın neresinde?Sayı: 1920 - 12.02.2024


Bale, İtalyan Rönesans döneminde ortaya çıkmış daha sonra Fransa ve Rusya’da gelişmiş; belli figürlere, adım atışlara dayalı dans ve müzikli bir performans sanatıdır. Dünya çapında yayılarak başka dansları da etkilemiştir.

Bale, asıl eleman olarak kullanılan
İtalyanca ‘dans’ anlamına gelen “ballo” ya da “balleto” sözcüğünden türetilmiş; mimik, müzik, duygu ve dekor sanatlarının ileri standartta birleştirilerek kullanılan bir tiyatro gösterisi olarak da tanımlanabilir.

Bale, çok uzun yıllar süren özel bir e
ğitimle öğrenilir ve genellikle müzikle yapılır. Erkek dansçılara “balet – ki bu sözcük sadece Türkiye’de kullanılmaktadır, dünyanın diğer ülkelerinde erkek sanatçılara bale dansçısı denir-“, kadın dansçılara “balerin” denir, Balede tayt, mayo ve “tütü” denilen özel etek ve bunun gibi giysiler kullanılır. Ayakların tam parmak ucunda durmasını sağlayan ayakkabıya bale terminolojisinde “pointe” ya da “puant” denir. Vücuda gerekli esneme hareketleri yapılmadan, ısınılmadan çıkılabilecek bale gösterileri sağlık açısından tehlikeli olabilir. O nedenle mutlaka esneme ve ısınma yapılmalıdır ki kaslarda yırtılma ya da vücutta incinme olmasın!

Bir bale eseri, bale prodüksiyonunu olu
şturan koreografi ve müzikten oluşur. En bilindik örneklerden biri, koreografisi Marius Petipa ve Lev İvanov’a, müziği Çaykovski’ye ait olan Fındıkkıran balesidir

Bale ile ilgili bu genel bilgileri verdikten sonra gelelim ba
şvuruları açılmış olan ve halen devam eden DOB 6. Uluslararası Bale Yarışması’na.

Yarı
şmayı düzenleyen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, yarışmanın başvuru resmi sitesinde Genel Müdür Tan Sağtürk imzası ile bir açıklama yayımladı:

“De
ğerli Sanatseverler,

Türkiye'de bale sanatının profesyonel ve akademik çerçevede sunuldu
ğu tek kurumsal yapı olan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü 2008 yılında ilk kez İstanbul Uluslararası Bale Yarışmasını düzenlemiştir. Bu özel etkinlik, sadece ülkemizin sanatsal kimliğini vurgulamakla kalmayıp aynı zamanda dünya dans sanatına yeni ufuklar açma amacını taşımaktadır.

Bu yılki bale yarı
şması, sanatın zengin dokusu aracılığıyla genç yeteneklere ilham verme amacını güderek düzenlenmiştir.

Bu yarı
şma estetik anlayışı, disiplini ve duygu ifadesiyle büyüleyici bir sanat formunu temsil etmekte olan balenin, coğrafi sınırları nasıl zerafet ile ortadan kaldırdığına tanıklık etme fırsatı da sunmaktadır.

Yarı
şmada katılımcılar, sahne sanatlarının zirvesinde kendilerini kanıtlama fırsatı bulacak ve seçkin bir jüri tarafından değerlendirilecekler.

İstanbul Uluslararası Bale Yarışması sanatın evrensel dilini kullanarak balede yeni ufuklar açmak için bir platform sağlamaktadır.

Bu büyüleyici etkinlikte eme
ği geçen tüm sanatçı dostlarıma ve sanat teknik ekibimize teşekkür eder, yarışmaya katılan genç yeteneklere başarılar dilerim.

Saygılarımla,

Bedri Tan Sa
ğtürk
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni”


Sayın genel müdürün genç dansçıları yüreklendirici bu açıklamasına herhangi bir yorum getirmiyorum. Umarım her
şey açıkladıkları gibi yolunda gider. Mavi Nota e-Müzik Gazetesi olarak tabii ki bale yarışmasını destekliyoruz. Yeter ki adil ve gerçekçi değerlendirme yapan bir seçiciler kurulu olsun. İşin içine nepotizm ve siyaset girmesin. Bale sanatının olmazsa olmaz kuralları ve esasları ön planda olsun!

Ancak; Uluslararası Bale Ya
şırmasını 2008 yılında kuran ve 61 yaşında vefat ettiği 2021 yılına kadar genel koordinatürlüğünü ve sanat yönetmenliğini üstlenmiş, dünyaya Türk balesini tanıtıp ülkemiz bale sanatına itibar kazandırmış, ülkemizin yüz akı balerini Nilay Yeşiltepe’den hiçbir şekilde söz edilmemesi en basit anlamda “vefasızlıktır”!

61 yıllık ömrünü bale sanatına adamı
ş bu değerli sanatçıyı kurucusu olduğu uzun yıllar sorumluluğunu üstlendiği önemli bir etkinliğin yeniden organizasyonunun duyurusu içinde bir şekilde anmak “şık” olurdu.

İDOB’da yıldız dansçı eğitmeni, İDOB Müdür danışmanı olarak önemli görevler üstlenen Nilay Yeşiltepe, 2008 yılında Koreograf Mehmet Balkan ile birlikte Uluslararası Bale Yarışmasının kurucusu olurken, bir yıl sonra 2009 yılında Bolşoy Tiyatrosu Direktörü ve seçici kurul başkanı Yuri Grigorovich’in daveti ile Roma Bale Yarışmasının uluslararası seçici kurulunda yer aldı. İlerleyen yıllar içinden 2011 ve 2012 Roma Bale Yarışması, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında Seul Uluslararası Bale Yarışmasının Seçici Kurulunda görev aldı.

Böyle uluslararası önemli bir kariyere sahip kurucuyu yarı
şmanın afişinde anmamanın; vefa kavramının, değerbilirliğin hiçbir alanında yeri olmadığını düşünüyorum.

Yarı
şmaya katılacak olan yarışmacılara başarılar dilerken, bu vefasızlığın giderileceğini umut ediyorum!

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.