ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Arap Saçına Dönen Şu Sanatçı Alımı Sınavı Meselesi!Sayı: 1895 - 06.10.2023


Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde Ankara, Antalya  Adana, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Mersin, İstanbul, Konya, İzmir, Samsun, Sivas ve Şanlıurfa’da müdürlükleri bulunan sanat topluluklarında istihdam edilmek üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4.cü maddesi B fıkrası hükümleri kapsamında görev yapmak üzere 450 sözleşmeli sanatçı alımı için sınav duyurusu yaptı. Sınav başvurusu ilanı Resmi Gazete yayınlandı.

14 Ekim 2023 Cumartesi günü saat: 23.59’da ba
şvuru süresi bitecek olan 4B Sözleşmeli sanatçı alım sınavında:

Devlet Senfoni Orkestralarına                   :    93 ki
şi
Devlet Çok Sesli Korosuna                          :    24 ki
şi
Devlet Klasik Türk Müzi
ği Korolarına   : 114 kişi
Devlet Halk Müzi
ği Korolarına                  :    78 kişi
Di
ğer geleneksel özel topluluklara       : 141 kişi

olmak üzere 450 ki
şi 4B sözleşmeli sanatçı kadrosunda istihdam edilmek üzere sınavla alınacak.

Bu teknik girizgahtan sonra gelelim konuya:

Kültür ve Turizm Bakanlı
ğı’na bağlı kurul Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile diğer teşkilat kuruluşları Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne Cumhurbaşkanlığı makamının ve zamanın Kültür ve Turizm Bakanı tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, her genel müdürlüğü biner toplamda üç bin sanatçı alınacağı bu bunun için sınav açılacağı bizzat devletin bu üst makamları tarafından açıklanmıştı.

Bu açıklamaların gere
ği Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Devlet Opera Balesi Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilirken, zamanın Güzel Sanatlar Genel Müdürü’nün Maliye Bakanlığı’nda yapılan kadro vize toplantılarına katılmaması, genel müdürlük bürokratlarını  maliyede yapılan kadro vize toplantılarına görevlendirmemesi sonucunda Güzel Sanatlar Genel  Müdürlüğüne bin sanatçı yerine Maliye Bakanlığı tarafından önceki uygulamalara bakılarak 385 sanatçı kadrosu vize edilmesi sonucu 385 sanatçı alımına gidilmiş bu şekilde genel müdürlüğe bağlı özellikle devlet senfoni orkestraları mağdur edilmiş ve orkestra kadrosunun 3 de 2’sine sanatçı alınamayarak bu önemli topluluklar eksik bırakılmıştır.

Bu ma
ğduriyetler yetmiyormuş gibi bir de Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sanatçı alım sınavlarında yaşanan yasa tanımazlık, disiplinsizlik ve nepotizm, yeni olumsuz sonuçları doğurmuş ve hak kaybına uğrayan sanatçı adayları tarafından davalar açılarak hak arama yoluna gidilmiştir. Açılan davalar da başka mağduriyetleri doğurmuştur.

Şimdi gelelim konu hakkında zurnanın si bemol sesini verdiği yere:

Kültür ve Turizm Bakanlı
ğı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından genel müdürlüğe bağlı sanat tıopluluklarına alınacak olan 450 sanatçı alım ilanı sanatçılar arasında yeni bir tartışmaya yol açmıştır:

1- Bilgisine ba
şvurduğumuz konu hakkında bilgi ve deneyim sahibi sanatçılar, şimdi ilan açılarak duyurusu yapılan bu 4B sözleşmeli  sanatçı alım sınavı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na “Teşekkür” edilmesi gerektiğini belirttiler.

2-Yine bilgisine ba
şvurduğumuz sanatçılar; sanat topluluklarının kuruluş yasasında belirtildiği üzere stajyer kadrolu, yasaya uygun bir şekilde sanatçı alımı yapılacağı yerde, yine kuruluş yasasında belirtilen yetkin seçiciler kurulunu (jüri), yasayı tanımayarak devre dışı bırakmak için yeni icat edilmiş yöntemlerle 4B sanatçı alımı yapılıyor. Ve sonuçta alınan bu sanatçılar iki ya da üç yıl sonra sınavsız olarak kadroya alınıyor. Bu toplulukların kuruluş yasasını ve konuyla ilintili tüm yasaları bypass (devre dışı) bırakmaktır. Madem bu kadar sanatçı alınıp üç yıl sonra direk kadroya geçirilecek, yasa dışı (toplama) seçici kurul yerine yasada yetkili kılınan seçici kurul değerlendirmesi ile 4Bli sanatçı yerine stajyer sanatçı alınmıyor?Neden? Nedeni gayet açık bakanlık, sanat topluluklarının yasalarını delip toplulukların kendi sınavını kendisinin yapmasına müdahale ederek toplulukları merkezden idare etme düşüncesinde; görüşünü savundular!

Orkestralar, korolar ve sair sanat toplulukların da (DT ve DOB’da da), kurumların ve toplulukların kurulu
ş yasasına göre sadece kadro karşılığı sözleşmeli (A Kadrosu) sanatçı alımı ve çalıştırılması gerekirken, en az otuz yılı aşkın süredir, normal uygulamanın yanına bir de “Misafir Sanatçı” adı altında bir başka sanatçı alımı ve çalıştırma yöntemi ihdas edilmiştir.

Bugün orkestra ve korolarda ve sair topluluklarda sanatçı alım ve çalı
ştırma esaslarına yasa dışı uygulamanın önünü açan uyguluma, bu “Misafir Sanatçı” uygulamasıdır! Misafir sanatçı bir prodüksiyon için özel statülerde uygulanması gerekirken, A kadrosuna  o veya bu şekilde alınamayan bir sanatçının sürekli kurumda çalıştırılması için meseleninin arkasından dolaşmaktan başka bir şey değildir.

Aynen 4B uygulamasının 30 küsur yıl önce “Mezun Sanatçı” adı altında prova-oyun-temsil ba
şı puantaj uygulamasıyla  uygulamaya başlanılıp bugün arapsaçı bir hale gelmesi gibi!

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.