ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Hangi Şef? Yöneten mi? Yönetilen mi?Sayı: 1856 - 09.12.2022


Ülkeye ve orkestraya göre sınıflandırılmış şefler.

a. Principal Conduktor (Asıl Şef)
b. Music Director (Müzik Yönetmeni)
c. Chief Conductor (
Şef)

Hemen en ba
şta şunu belirtmeliyim ki! Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramız da dahil olmak üzere( Çukurova Devlet Senfoni Orkestramız hariç) beş senfoni orkestramızda da bahse konu üç şeften bir tanesi bile yok.Yani orkestra var şef yok.

Orkestra
şefi kısaca; Yerli ve yabancı bestecilerin eserlerini seslendirip yorumlayan, orkestrayı düzenleyip yönetebilecek yetenek ve bilgilere sahip müzik sanatçısıdır.

Herbert von Karajan'a göre ise "bir orkestra veya koro konseri gibi bir müzik performansını yönetme sanatıdır." "Birkaç müzisyenin veya
şarkıcının eşzamanlı performansını jest kullanarak yönetme sanatı" olarak tanımlanmıştır. Orkestra şefinin birincil görevleri, notayı o partisyondaki belirli göstergeleri yansıtacak şekilde yorumlamak, tempoyu ayarlamak, topluluk üyelerinin doğru giriş yapmasını sağlamak ve uygun olduğunda cümleyi "şekillendirmektir". Orkestra şefleri, müzisyenleriyle öncelikle el hareketleriyle, genellikle bir baton yardımıyla iletişim kurar ve göz teması gibi diğer jestleri veya işaretleri kullanabilir. Bir şef genellikle provada müzisyenlerine sözlü talimatlarla yönlendirmelerini tamamlar.

Şefler, yönettikleri orkestra veya korolara rehberlik ederler. Yürütülecek eserleri seçerler ve notalarını incelerler, bunlara belirli ayarlamalar yapabilirler (tempo, artikülasyon, cümle, bölüm tekrarı gibi), yorumlarını yapabilirler ve icracılara vizyonlarını aktarabilirler. Ayrıca provaların programlanması, konser sezonunun planlanması, seçmelerin dinlenmesi ve üyelerin seçilmesi ve topluluklarının medyada tanıtılması gibi organizasyonel konulara da katılabilirler. Orkestralar, korolar, konser grupları ve büyük gruplar gibi diğer büyük müzik toplulukları genellikle şefler tarafından yönetilir.

Şeflik, bir performans sırasında sanatçılara sanatsal yönergeleri iletme aracıdır. Nasıl doğru davranılacağına dair birçok resmi kural olmasına rağmen, diğerleri özneldir ve şefin eğitimine ve karmaşıklığına bağlı olarak çok çeşitli farklı yürütme stilleri mevcuttur. Orkestra şefinin temel sorumlulukları, icracıları birleştirmek, tempoyu ayarlamak, net hazırlıklar ve vuruşlar yapmak, eleştirel bir şekilde dinlemek ve topluluğun sesini şekillendirmek ve müziğin yorumunu ve temposunu kontrol etmektir. Bir performans sırasında iletişim sözsüzdür, ancak provada sık kesintiler, müziğin nasıl çalınması gerektiğine dair talimatlar verir. Provalar sırasında orkestra şefi, bir parçanın üslubunda değişiklik talep etmek veya belirli bir bölümün tınısında değişiklik talep etmek için bir parçanın çalınmasını durdurabilir.

Şeflik, müzikal ifade unsurlarının (tempo, dinamikler, artikülasyon) anlaşılmasını ve bunları bir topluluğa etkili bir şekilde iletme becerisini gerektirir. Cümle ve ifade nüanslarını jestlerle iletme yeteneği de faydalıdır. Yürütme hareketleri tercihen nota çalışılırken orkestra şefi tarafından önceden hazırlanır, ancak bazen spontane olabilir.

Dünyada saygın senfoni orkestralarının
şefleri; Principal Conductor (Asıl Şef), Music Directör (Müzik Yönetmeni), Chief Conductor (Şef) veya, Almanca Dirigent sözcüğü ile, saygın kıdemli orkestra şeflerinden de bazen "usta" veya "öğretmen" olarak tercüme edilen İtalyanca maestro ( maestra) kelimeleri ile bahsedilirken, ülkemizdeki şef tanımları ise 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Kuruluşu Hakkındaki Kanun’a da muhalefet edilerek (Sadece Kadrolu Şef ve Şef Yardımcıları Olması Gerekirken) verilen unvanlar şöyle sıralanıyor:

1.Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası Şef  Vekili.
2.Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası Şef  Yardımcısı Vekili.

Senfoni orkestralarımız ne zaman  atanan
şef vekillerinden ve şef yardımcısı vekillerinden kurtulup Asıl Şeflerine, Dirigentlerine, Maestrolarına (Usta ve Öğretmen) şeflerine kavuşacak, merakla ve umutla bekliyoruz.

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.