ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 14 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İzDSO, “Bu Kadeh Senin Şerefine Emmoğlu” Senfonik Başyapıtını 30 Ağustos Zafer Bayramına Özel Olarak Seslendirdi!Sayı: 1842 - 24.09.2022


"Sanat, ekmek peşinde koşarsa alçalır." Aristohanes

Atatürk, 1933 yılında TBMM'de yaptı
ğı konuşmasında "Bir ulusun yeni değişikliğindeki ölçü, musikideki değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir. Ulusal ince duyguları toplamak onları bir gün önce genel musiki kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu şekilde Türk ulusal musikisi yükselebilir, evrensel musikide yerini alabilir." demiştir.

Cumhuriyetimizin kurulu
ş döneminde, tiyatro, opera, bale ve çok sesli müzik gibi sanat alanları çağdaş uygarlığın göstergeleri olarak belirlenmiştir. Toplumun ince beğenisini geliştirerek kültürel gelişimine katkıda bulunmak suretiyle eğitim görevi yapmak üzere devletin idari ve mali desteğini alan yeni kurumlar oluşturulmuş ve yasalar çıkartılmıştır. Bu yasalardan biri de 6940 sayılı çok sesli müzik yasasıdır. Anayasal zeminde yasalara uygun olarak senfoni orkestraları müdürlükleri, yönetim kurulları ve teknik kurulları çalıştıkları orkestraların kurumsal kimliklerini koruyarak ilgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde çalışmalarını sürdürmek zorundadırlar.

"Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete de
ğer verilirse, bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır." Friedrich Holderlin

 Ülkemizin uluslararası gurur abidesi olan senfoni orkestralarımızın içini bo
şaltıp, kadrosunu vermeyen, ödeneklerini kesen, asli görevlerini, yurt içi ve yurt dışı turneler yapmasını engelleyen, yönetimlerini karıştıran, kurumların sanatçı alımlarını kanunsuz ve hukuksuz bir şekilde keyfiyetle yaparak sanatı ve sanatçıyı mahkeme kapılarına düşüren, teknik ve yönetim kurullarının kararlarını tanımayan, orkestraya değil de sadece kendisine biat edecek tecrübesiz kişileri, karşı yönetim kurulu kararlarına rağmen müdür olarak atayan, çağdaş sanat kurumlarını düğün orkestrasına çeviren, başta Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne ve orkestra müdürlüklerine buradan bir kez daha Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün müzik devrimlerinin temel ilkelerinin rehberiniz olarak alınması dileği ile bildiriyorum:

1- Evrensel, ça
ğdaş ve çok sesli müzik anlayışına yönelmek.

2- Türk ulusunun derin ve engin müzik kaynaklarını, özellikle Anadolu folklor hazinesini, uygar ve ileri müzik yaratılarıyla ve biçimleri içerisinde geli
ştirmek.

3- Geleneksel ve klasik Türk müzi
ğimizin değişmez değerlerini korurken, kötüleşen eskidikçe ve piyasaya sürüldükçe yozlaşan örneklerini tutucu davranışlarla devam ettirmemek.

4- Müzikte evrensel, ça
ğdaş ve uygar kurallar ve biçimleri uygularken, ne doğu ne de batı özenticiliğine düşmeden özgün ve yeni beste yaratımlarına yönelmek.

5- Ulusal anlamda Türk müzi
ğine çok seslilik armonizasyon, tüm müzik bilimi ve gerekli eğitimden geçmiş yorum gücü ile ulaşmak.

6- Müzik dilinde ve sanatsal seviyede yeri olmayan, anlamsız, uyduruk türler ve de
ğersiz yoz ve ucuz örneklere PAYDOS demek.

Buradan Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğüne ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası müdürlüğü ve yönetimine önümüzdeki yasalar, kanunlar, yönetmelikler ve Atatürk müzik devrimleri ilkeleri çerçevesinde sanat kamuoyu adına soruyorum:

"Tavukları Pi
şirmişem Hacıyı da Çarşıya Göndermişem" ve ‘üstelik’ 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda seslendirilen "Bu Kadeh Senin Şerefine Emmoğlu" adlı başyapıtları siz hangi kapsamda değerlendirerek,  yukarıda belirttiğimiz yasalar ve ilkeler çerçevesinde ATA'mızın kemiklerini sızlatma pahasına programınıza koydunuz? Lütfen cevap veriniz. Cevap hakkınız buradan saygı ile sanat kamuoyuna duyurulacaktır.

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.