ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 16 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türk şef ve solistlere kuruş yok, yabancı şef ve solistlere yirmi iki bin Türk Lirası!Sayı: 1841 - 13.09.2022


Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün senfoni orkestralarına karşı, akıl almaz kanunsuz, hukuksuz uygulamaları orkestraları görev yapamaz, çalışamaz hale getirdiği gibi. Orkestralara davet edilecek olan Türk misafir şef ve solistlere, 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kanunu ilgi yönetmeliğinin 26. maddesince açıkça ödenmesi gereken, (orkestraya davet edilecek olan yabancı ve yerli şef ve solistlerle, ihtiyaç halinde orkestranın eksik üyelerinin yerine almak üzere, orkestra dışından çağrılacak müzikçilere ödenecek ücretler, şef ve solistlerin şahsiyetleri ile günün rayicine göre orkestra yönetim kurulu tarafından tespit edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığının tasvibine sunulur) kaşe ücretleri ödenmemektedir. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, yönetmelik gereği orkestra yönetim kurulları tarafından hazırlanarak, Kültür ve Turizm bakanına sunulması gereken, kurul kararlarını engelleyerek, kendi yetkilerini hukuksuz bir şekilde aşarak, Türk şeflere ve solistlere ödenmesi gereken ücretleri, ilgili kanuna rağmen  ödetmeyerek,  Türk şeflerimize ve solistlerimize karşı anlamsız ve şaşılacak bir tavır sergilemektedir. Türk misafir orkestra şeflerini ve solistlerini değersiz olarak gören genel müdürlük, yabancı misafir şef ve solistlere karşı ise oldukça cömert davranarak, her bir konser için, 22.000 (yirmi iki bin Türk Lirası) karşılığı dövizi her nasılsa uygun görmüştür. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kuruluşu Hakkındaki Kanun'un 12. maddesi; orkestra konserlerinde solist olarak yerli ve yabancı sanatkâr istihdamı caizdir. Bunlara yapılacak anlaşmalarla tespit edilecek ücretler verilir, diyor kanun maddesi, ben deniyorum. Lütfen hukuku işleterek sanatçının alın terine saygılı olunuz.

Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası Teknik Kuruluşu ve oturuş düzeni, 67. madde; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının teknik kuruluşuna ait kadroları aşağıdaki şekilde kullanılır. 1 Şef, 2 Şef yardımcısı, 19 1.Keman üyesi, 17 2.Keman üyesi, 14 Viyola, 13 Çello, 10 Kontrbas, 5 Flüt, 5 Obua, 5 Fagot, 5 Klarnet, 4 Fagot, 6 Korno, 4 Trompet, 5 Trombon, 1 Tuba, 2 Harp, 2 Timpani, 4 Bateri, 1 Çelesta, Org, Piyano, Çembalo...

Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlı
ğımız bünyesinde devlet senfoni orkestraları olarak, 6 büyük şehrimizde sanatsal faaliyetlerini sürdüren çok sesli sanat kurumlarımızın, bir sanat sezonunda programlarını tam ve eksiksiz olarak seslendirebilecekleri kadroları ve sayıları 67. madde'de tek tek ifade edilirken;

Buradan Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğüne, senfoni orkestrası müdürlüklerine, yönetim kurullarına, teknik kurullarına, orkestra şeflerine sanat kamuoyu adına sormak istiyoruz:

1. Ba
şta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olmak üzere bakanlık bünyesinde sanatsal faaliyetlerini yürüten altı senfoni orkestramızdan (Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Adana) orkestra kadrosu tam olan bir kurum var mıdır?

2. Yetersiz kadrolarla her yıl ilan etti
ğiniz programlarınızı, bestecilerden ve sanat severlerden izin almadan seslendirmeyi doğru ve etik buluyor musunuz?

3. Kurumlarınızda senfoni orkestralarının en önemli organı olan orkestra
şefliği kadrosunun, boş tutulması sizleri hiç rahatsız etmiyor mu? Şefsiz orkestra olur mu?

4. Güçlü bir kadro, yıldız bir
şef ve güçlü repertuarla sanatseverlerin karşısına çıkmayı hiç düşünmüyor musunuz?

5. Her yıl bir önceki yılın veriminin üstüne çıkmak yerine, bir önceki yılın veriminin altına dü
şmeniz sizleri rahatsız etmiyor mu? Yoksa kurumsal denetim mekanizmaları çalışmıyor mu?

6. Her geçen gün azalan çok sesli müzik dinleyicisi sizleri hiç mi rahatsız etmiyor?

Sizce, sanat sanat için midir, sanat halk için midir?


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.