ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 14 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Senfoni Ne Demek? Filarmoni Ne Demek? Nedir Bu Ortadaki Yemek?Sayı: 1830 - 28.06.2022


Ülkemizde müzik sanatı ile ilgisi olanlar senfoni ve filarmoni kelimelerini mutlaka hafızalarında hep diri ve canlı tutarlarken, ilgisi olmayanlar ise televizyonlarda, radyolarda, gazetelerde ya da sosyal medyada mutlaka duymuş ya da okumuşlardır diye düşünüyorum. Hele bir de sonuna orkestra sözcüğünü eklediğimizde, hepimizin gözünde çok şey canlanır. Borusan Filarmoni Orkestrası ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi.

Senfoni Ne Demek?

''Senfoni'' kelimesinin kökeni Yunancadır. Senfoni, bir ses uyumu anlamına gelir.
İnsanlar ayrıca bir orkestradan senfoni orkestrası olarak da bahsederek, batı klasik müziğin ayrıntılı bir müzik kompozisyonundadır.

Genellikle yaylı, üfleme, nefesli ve vurmalı çalgılardan ve 120 sanatçıdan olu
şur. (6940 sayılı CSO kanunu ilgi yönetmeliği 67.maddesi) Senfoniler teknik olarak daha yüksek standartlara sahip müzik çalışmalarıdır ve unutulmamalıdır ki yaklaşık 300 yıllık bir geçmişe sahiptirler!

İlk senfoniler ayrıntılı bir yapıya sahip değillerdi ve genellikle yaklaşık 25 ile 30 müzisyen barındırabilen, yaklaşık 10 ila 20 dakika süren üç hareket içeriyordu.

Filarmoni Ne Demek?

İngilizce 1813 yılında kullanılmaya başlanan bir kelime olan '”Filarmoni” kabaca “sevgi dolu uyum” anlamına gelmektedir. Ayni zamanda büyük ve çok enstrümanlı toplulukları tanımlamak için kullanılır. Filarmoni Orkestrası, insanların duymayı sevdiği ve müzik severler tarafından beğenilen eserleri icra eden gruptur.  Daha çok vakıflar ve özel kurumlar tarafından desteklenen guruplardır.

Senfoni ile Filarmoni arasındaki farklar nelerdir?

Kompozisyon ve sayısal farklılıklar nasıl bir ilgisi oldu
ğuna dair spekülasyonlar duyabilirsiniz. Kısaca hiç bir fark yoktur. Bunlar aynı şey için, farklı isimler. Bununla birlikte, kelimelerin kökenini düşünürseniz bazı farklılıklar bulabilirsiniz.

Bir senfoni orkestrası, orkestranın tamamlayıcı adıdır. “Senfoni Orkestrası” terimi, 19. yüzyılın sonlarında, orkestraların bugün a
şina olduğumuz geniş formata ulaşğı zaman kullanılmaya başlandı, ancak orkestra kültürü bundan çok daha eskidir.

Yunaca ”Philos” ve “Armonikos” sözcüklerinden olu
şan filarmoni kelimesi, esasen bir armoni arkadaşı ya da armoni sevgisi anlamına gelir. ”Filarmoni” birçok müzik topluluğu tarafından kullanılmıştır. Esas olarak 19.yüzyıl da dünya çapında birçok filarmoni topluluğu kuruldu. Filarmonik toplulukları, müzik severler için “Filarmonik” merkezler olarak kullanılıyordu. Konserler düzenlemek toplumların temel faaliyeti idi. Bazı kaynaklarda SENFONİ devlet Orkestrası, FİLARMONİ ise özel orkestra olarak belirtilmiştir. Bu durum ülkeden ülkeye elbette değişiklik göstermektedir. Ülkemizde senfoniler devlet orkestraları olarak planlanmış olup; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyük Şehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Bilkent Üniversitesi Senfoni Orkestrası...

Ülkemizde maalesef köklü bir filarmoni Orkestrası bulunmamakla birlikte, sanatçı kayna
ğını devlet senfoni orkestralarından; prova, genel prova ve konser başı ücretlendirilerek özel izinle temin edilen sanatçılardan oluşturulan, toplama vakıf filarmoni orkestraları ise Borusan Filarmoni ve Tekfen Filarmoni Orkestraları aktif olarak sanatsal faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Özetle; senfoniler teknik olarak daha yüksek standartlara sahip müzik çalı
şmalarını yapmakla yükümlü ve 300 yıllık bir geçmiş kültüre sahip orkestralar iken;

Filarmoniler ise;
İnsanların duymayı sevdiği ve müzik severler tarafından beğenilen eserleri icra eden guruplar olarak oluşturulmaktadır!

Ülkemizde bugün Kültür ve Turizm Bakanlı
ğı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kuruluşu Hakkındaki Kanun ve İlgi Yönetmeliği kapsamında yukarıda belirttiğimiz senfoni orkestraların kuruluş amaçları ve görevleri çerçevesinde, disiplinle faaliyetlerini yürütmeleri gerekirken;

Maalesef Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğünün keyfiyeti ile sadece onların beğendiği ve söylediği eserleri icra eden guruplar haline dönüştürülerek işlevsizleştirilmişlerdir.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğünün ve yetersiz yönetiminin mevcut kanunu ve yönetmeliğe karşı tutumlarını ise Kültür ve Turizm Bakanlığı seyirci kalarak sadece izlemektedir..

O zaman buradan tekrar Kültür ve Turizm Bakanlı
ğıma ve yetkililerine buradan tekrar hep beraber soralım:

Senfoni Ne Demek?

Filarmoni Ne Demek?

Nedir Bu Ortadaki Yemek?

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.