♪
Tüm Mavi Nota dostlarının ve ülkemizin Şeker Bayramını en içten dileklerle kutlar esenlikler dileriz!
editör - 02.05.2022
♪
8 Mart"ı kadın goygoyculuğuna çevirmeden, mana ve ehemmiyetinin taşıdığı öz yapıdan koparmadan kutlanması dileğiyle, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun
Mavi Nota - 08.03.2022
♪
Okurlarımızın ilgisine çok teşekkür ederiz!
Mavi Nota - 03.03.2022
♪
Mobildeyiz! Cep telefonu, tablet ve diğer mobil araçlarda bir tık uzağınızdayız!
editör - 17.01.2022
♪
17. yaşımız kutlu olsun!
editör - 24.11.2021
♪
20. yüzyılın en önemli birkaç sopranosundan birisi olarak görülen TC Devlet Sanatçısı Diva Leyla Gencer'in 93. doğum yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.
Mavi Nota - 10.10.2021
♪
Gazetemizin öğretmeni, eski danışma kurulu üyemiz, besteci ve akademisyen, hocaların hocası Sefai Acay'ı vefatının 5. yılında saygı ve özlemle anıyoruz!
Mavi Nota - 20.09.2021
♪
Mavi Nota şahane...
Can Çeliker - 18.08.2021
♪
Değerli dostumuz Keman sanatçısı Tuğrul Göğüş’ün beklenmedik anda vefatı bizleri derin bir üzüntüye sevketmiştir. Değerli arkadaşımıza Tanrıdan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Mavi Nota - 09.08.2021
♪
Harika bir kaynak, düşünüp, oluşturup, yaşatanlara minnet ve saygılar
oya kerimoğlu - 03.08.2021
Türkülerimiz deyince aklımıza M.Ö 500'lerde yaşamış Miletli filozof Thales'in '' Halkların Türkülerini yaratanlar, kanunları yapanlardan daha güçlüdür'' sözü gelirken;
En iyi tariflerden birini Bedri Rahmi Eyüboğlu yapmıştır.
''Ne zaman bir türkü duysam şairliğimden utanırım....
Ah bu türküler türkülerimiz, ana sütü gibi candan, ana sütü gibi temiz...
Dilimizin tuzu biberi..
Memleket ahvalini onlardan sor; kitaplarda değil türkülerde ara Yemeni.
Öleni kalanı, gidip dönmeyeni.
Ben türkülerden aldım haberi!
Mis gibi insan kokar, mis gibi toprak, hilesiz, hurdasız, çırılçıplak....
Ne düzeni belli nede yazanı..
Altlarında imza yok ama içlerinde yürek var!
Bir de Nazım Hikmet Ran'ın dizeleri yok mu!
İnsanların türküleri kendilerinden güzel
Kendilerinden umutlu
Kendilerinden kederli
Daha uzun ömürlü kendilerinden
Sevdim insandan çok türkülerini
İnsansız yaşayabildim, türküsüz hiç bir zaman.
Yaşar Kemal ise; Türküler, tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış,cilalanmış çakıl taşı gibidir.. derken...
Fakir Baykurt ise;Taşı toprağı burcu burcu uygarlık kokan,yurdumuzun, bağrı yanık sevgi dolu insanlarının dilidir türküler...
Kısaca ve önemle türkülerimiz; Duygu ve düşünceleri işleyerek dile getiren, ait oldukları kültürü yansıtan, sözlü ve sözsüz eserler olarak, Paganlara/Şamanlara kadar uzanır ve de halk ozanlarına...
Sözlü halk geleneğinden oluşan, çağdan çağa ve bölgeden bölgeye, içerik ve biçim değişikliklerine uğrayan, kural olarak her zaman bir ezgiye koşulmuş olarak söylenen şiirlerdir türkülerimiz. Anonimdir ve kaynağı insanlık ve onun özlemidir.
Antik Kentlerimiz..
Tarihin tanıkları antik tiyatrolar medeniyetlerin toplumsal yaşamında estetik ve eğitici bir rol üstlenen tiyatro sahneleri, antik kentlerde sanatın güç bulduğu ihtişamlı mimari eserler olarak karşımıza çıkmaktadır.
M.Ö 7.yüzyılın sonunda 6.yüzyılın başlarında Atina halkı şarap tanrısı Dionysos'a verdiği ve vereceği bereketli ürünler için teşekkür olarak ona kutlayıcı şenlikler düzenler. Bu şenliklerde hal yuvarlak bir meydanda'" Orchestra" toplanır, lirik şarkılar söyleyen koronun etrafında dans eder, çeşitli gösteriler yapardı. Tiyatronun kaynağını bu şenlikler ve koro oluşturmuştur.
İlk dramatik oyunlar( Tragedia ve drama) ilk kez M.Ö. 5.yy da Atina’da, 2. yarısında Pire'de M.Ö. 4.yy.da Epidauros'da, Eritria'da, Megalapolis’te, Piriene'de, Magnesia’da, M.Ö. 3.yy.da Ephesos'ta, 2.yy.da Pergamon’da başlamıştır.
Eski medeniyetlerin destansı hikâyelerine sahne olmuş Antik tiyatrolar tarihin fısıltılarına kulak vermek isteyenleri beklerken!
Opera sanatı adına antik kentler tarihindeki en büyük hamleyi, dünyaca ünlü opera solistimiz ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürümüz tenor sayın Murat Karahan Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile birlikte Denizli Pamukkale Hierapolis Antik kentinde yaparak, şarap tanrısı Diansos'un kulağına Zeki Müren şarkıları ile fısıldayarak teşekkürlerini iletmiştir.Şarap tanrısı Diansos'un ise Murat Karahanın kulağına ondan sonra birşeyler fısıldadığı ancak ne fısildadığını kimselere söylemediği ve o tarihten sonrada bir daha opera sanatı diye Sevgili sanat güneşi Zeki Müren şarkılarını söylemediği bilinmektedir.
Operayı gören Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü senfonik müzik sanatı adına, antik kentler tarihindeki en büyük hamleyi ülkemizin güzide sanat kurumlarından İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile yaparak, şarap tanrısı Diansos'un kulağına Gölhisarı’ndaki Kibrya Antik Kentinde " Erik Dalı Gevrektir" türküsü ile teşekkür duygularını fısıldayınca...
Şarap tanrısı Diansos "Evet türkülerinizin ne düzeni belli ne de yazanı, altlarında imzaları yok, ama içlerinde yürekleri var. Ah bu türküler türküleriniz... Şairinizin de dediği gibi türkülerinizi şarkılarınızı da ana sütü gibi candan, ana sütü gibi temiz tutunuz. Operalarınıza senfoni orkestralarınıza kendi disiplinleri dışında görevler yüklemeyiniz. Bırakın onları aslı görevleri olan Türk müziği koro ve toplulukları yapsınlar. Herkes kendi görev sorumluluk ve disiplin alanlarındaki işleri yapsın ki! Türk müzik sanatının inkişafı gerçekleşsin...
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.