ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1924
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Kültür ve Sanatımızla ilgili Genel Sorunlar.Sayı: 1828 - 13.06.2022


Eski köye yeni adet olur mu?

Bu deyim, toplum içerisinde infiale neden olabilecek şekilde davranmak, çoğunluğun tepkisini çeken yenilikler yapmaya çalışmak demektir.

Bizdeki önem sıralamasında her ne kadar çok önlerde yer almasa da, tüm dünyada KÜLTÜR, üzerinde en çok durulan, tartışılıp konuşulan, yazılıp çizilen konulardan biridir. Taşıdığı önem itibarı ile kültür, bu ilgiyi fazlasıyla hak eden, üzerinde ne kadar çok konuşulsa, tartışılsa, yinede yeterli sayılmaması gereken çok önemli konulardandır. Kültürü kısaca bir milletin maddi ve manevi kazanımlarının tümü olarak anlayabiliriz.

-Bireyleri ve toplumları özgün ve özgür kılar.

-Onlara kişilik kimlik kazandırır.

-Doğuştan kazanılmaz, emek çaba ve eğitimle sonradan edinilir.

-Zaman içerisinde değişip gelişerek kuşaktan kuşağa aktarılır.

-İnsanın içinde yaşadığı toplumun bir öğesi olarak, edindiği bütün eğilim ve alışkanlıkları, tüm bilgileri, inançları, töreleri, adet, gelenek ve görenekleri, sanatı, ahlâkı ve yasaları da içine alır.

-Günlük yaşam kurallarından, ekonomideki üretim ve bölüşüm sistemlerine, hukuki ve siyasi sistemden, dinsel örgütlenme biçimine, akrabalık ve aile anlayışına, dil, efsane ve mitolojiden, sanat, mimari ve bilime, teknolojik ve bilimsel buluşlardan müziğe, zevk ve güzellik anlayışından değerler sistemine kadar çok geniş bir alana yayılan karmaşık bir bütündür.

Kültür ve Sanatın önemi nedir?

Bireyleri ve toplumları diğer canlılardan ve bu arada diğer insanlardan ayıran, üstün ve farklı kılan en önemli ölçüt, kültürel ve sanatsal gelişmişlik düzeyidir.

İnsanlar ve toplumlar kültürel ve sanatsal gelişmişlik düzeyleri ve bu alandaki başarıları ölçüsünde, özgün ve özgür olurlar, kimlik ve kişilik kazanırlar, hem cinslerine karşı üstünlük sağlarlar, başkalarının da saygınlığını hayranlığını hak ederler.

Kültürde, sanatta, bilimde gelişme olmadan hiç bir toplum ve millet, gelişip kalkınamaz, yükselemez. Bu yüzden kültür ve sanat konusunda, çalışmak çaba ve gayret sarf etmek, yarınları inşa etmek demektir. Bir millet ancak sağlam bir kültür temeli üzerinde gelişip yükselebilir. Bu gerçeğin çok iyi farkında ve bilincinde olan ATATÜRK, ''Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür''demiştir. Kültür ve sanatın evrensel dili ve etkileyici özelliği nedeni ile tüm dünya ülkeleri kendilerini başka ülkeler ve milletler nezdinde en iyi şekilde tanıtabilmek, ilgi, sempati, saygınlık kazanabilmek, ülkelerine daha fazla turist çekebilmek için, kültürel ve sanatsal etkinlikleri, en önemli etkileşim, iletişim ve tanıtım aracı olarak kullanmaktadırlar.

Günümüzde kültür ve sanatla, sanayi ve teknoloji arasındaki ilişkiler de çok iç içe girmiş, sıkı ve yoğun bir hale gelmiş, endüstriyel çağın yeni buluş ve seri üretimleri''TEKNOART'' kavramını öne çıkartmıştır. Bilimsel ve teknolojik çalışmalarında ön hazırlık aşamasını''TASARIM VE UYGULAMA''aşaması oluşturur. Ürünlerde fonksiyonellik kadar ''BİLİMSEL ESTETİK''in de önemli olduğu günümüz dünyasında, güzel sanatlar eğitimi veren üniversiteler ile sanayi kurumları arasındaki sıkı işbirliği her zamankinden daha önemli ve zorunlu hale gelmiştir.

Kültür ve sanat alanındaki başarı ve üstünlükler, diğer alanlardaki başarı ve üstünlüklerin, başlatıcısı ve ön koşuludur.

İçinde bulunduğumuz zaman diliminde Türk Milletini ayağa kaldıracak, onu iyi, güzel, doğru, yararlı ve büyük hedeflere yöneltecek, ona güç kuvvet, dinamizm ruh ve mana kazandıracak, ciddi bir kalkınma gelişme, yeniden diriliş ve şahlanış hareketinin daha fazla geciktirilmeden acilen başlatılmasına ihtiyaç vardır.

Bir hayal ve ütopya olarak görülmemesi gereken bu hareket bir taklit ve özenti niteliğinde değil,Türk Milletinin özünden doğan özgün ve ileri bir karakter taşımalıdır…


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.