ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Z kuşağından iyi müzisyen çıkar mı?Sayı: 1799 - 28.05.2021


Hani şu çok iyi, müthiş denilen Z kuşağı var ya! Bir süredir onlar üzerine gözlem yapıyorum, kafa yoruyorum. Ancak bu yazıda onların ansiklopedik Wikipedia tarzında teknik bilgi yinelemesini yapmayacağım. Z kuşağı nedir diye merak eden varsa, Wikipedia bir tık yakınınızda.

Bu yazının sorusu “Z ku
şağından iyi müzisyen çıkar mı?” sorusudur.

Bu sorunun yanıtını bulabilmemiz için önce Z ku
şağının davranış ve yaşam biçimine göz atmamız gerekecek.

Benim gözlemledi
ğim kadarıyla Z kuşağı dediğimiz kuşağın öyle fazla bir ideali yok. En önemli istekleri bir anda hızlı bir şekilde para pul sahibi zengin olmak ve bununla birlikte çok rahat yaşamak istiyorlar. Bu isteğe onları götüren yoldaki taş ve dikenler hiç umurlarında değil. Emek diye bir kavrama tamamen yabancılar.  Z kuşağı çok abartılan bir kuşak gibi geliyor bana. Evet, abartılı geliyor. Çünkü Z kuşağının öyle siyasetle, düşünmekle, düşünce üstüne düşünce koymakla, kendini geliştirmekle falan ilgileri yok. Hatta öyle bir tasaları da yok.

Her
şeyin ellerinde hazır olmasını istiyorlar. Zaten her şey ellerinde hazır ve hazır olan her şeyi çok seri bir şekilde tüketiyorlar. Saatlerce ve saatlerce bilgisayar başında kalabiliyorlar. Bunda bilgi iletişim araçlarının mobil hale gelmesinin büyük katkısı var.

Bir “protestoları” yok. Ama adına “genç goygoyculu
ğu” diyebileceğimiz bir eylemi gerçekleştirmekte de üstlerine yok. İşte buna bakılıp “müthiş bir gençlik geliyor” deniliyor ama öyle bir gençlik de yok. Her şeyin ellerinde hazır olmasının ve hızlı tüketim yapmalarının içi boş eylemsel boyutundan başka bir şey değil bu!

Bugünün 45 ya
ş ve üstü kuşağın yıllarını vererek bin bir emekle ulaştıkları noktaya beş dakikada gelmek istiyorlar ve (ilginçtir) gelebiliyorlar. Ancak bu sözünü ettiğimiz noktaya Z kuşağından kaç kişi gelebiliyor? O da ayrı bir soru işareti kuşkusuz. Ama gelebilenler var ve bu her örnek onlar için müthiş bir “rol model” haline geliyor ve ona öykünüyorlar.

Z ku
şağı çok nitelikli bir kuşak mı? Hayır. Çünkü kısa yoldan, emeksiz ve teknolojinin sanal yollarını rahatça kullanarak her şeye ulaşıyorlar.  O kadar rahat ulaşıyorlar ki, bu nedenle ulaştıkları şeyin hiçbir anlamı kalmıyor.

Bir
şeye çok çabuk ve rahatça ulaşmak mesela benim için çok anlamlı. Çünkü benim ömrüm arayarak, araştırarak ve çalışarak geçti. Z kuşağı meselâ ansiklopedi diye bir şey bilmiyor. Bildikleri Wikipedia. Bir tıkla aradıkları karşılarında. Ama Wikipedia’nın ansiklopedi olduğunu bilmiyorlar. Yaşamlarında ansiklopedi diye bir kavram yok. Oysa ben ansiklopedide araştırırken, alfabeyi bilmem gerekiyordu.

Öte yandan teknolojinin bu kadar hızla geli
şmesinin ardından artan keşif ve incelemeler ansiklopedi kavramında büyük değişikliğe yok açtı. Benim çağımın basılı ansiklopedilerinde hiçbir madde değişmezdi. Yazıldığı gibi kalırdı, sonraları ek fasiküller yayınlanarak şu değişiklikler oldu diye okuyucuya ulaştırılırdı. Ama şimdi öyle mi? Wikipedia’da sabah okuduğun kavram akşama değişmiş olabiliyor. Yani pek çok anlık değişiyor!

Buna ra
ğmen, hemen hemen yok bilgi ya da çok az bilgi; kısa yoldan zengin olmak, çok rahat yaşamak ve hiçbir şeyi görmemek (yoksulluk, hastalık, toplumsal sorunlar vb). Ama haklılar çünkü ellerindeki tabletle anında dünyanın öbür ucuna ulaşıyor ve bu onlardaki duyarlılık, başkaları için tasalanma dürtüsünü yok ediyor! Ellerindeki tablette baş ve işaret parmaklarını aynı anda zıt yönde hareket ettirilerek yapılan V hareketi onların yaşamıdır! Onların özeti twitter’dır. Önceden 140 vuruştu, şimdi 280 vuruş oldu.

Z ku
şağının bütün hayatı, 280 vuruş. 280 vuruşta ne kadar iyi anlatırsan fenomen (görüngü) oluyorsun. Özet falan da değil, bilgi o. Hap gibi al ve tüket.

İşte Z kuşağı budur!

Z ku
şağı için buraya kadar yaptığımız değerlendirme üzerine, bin bir emekle aylarca hatta yıllarca süren müzik eğitimini oturttuğumuz zaman ortaya ne çıkacağını tasavvur eder, öngörebilirsiniz. Bir piyanist, bir klarnetist, bir kemancı, bir violacı ya da bir çelist  vs olabilmek için uzun bir yol ve bu uzun yolu kat edecek sabır ve meşakkat gerek. Z Kuşağı bu sabır ve meşakkatin üstüne oturtulabilir mi? Bence HAYIR.

İşte bundan dolayı bence bu malzemeden bildiğimiz iyi müzik çıkmaz.

İyi müzisyen de çıkmaz!


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.