ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 37 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


CSO yeni binasına taşınıyor da...Sayı: 1779 - 17.10.2020


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Ankara’nın Sıhhiye semtinde yapılan yeni binası, Cumhuriyetin ilanının 97. Yıldönümü olan 29 Ekim 2020 günü açılıyor.

İlk kez 1992 yılında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından gündeme getirilen ve yarışmaya katılan 46 proje arasından Semra ve Özcan Uygur çiftinin projesi birinci seçilerek CSO konser salonunun yapımına karar verilmişti.

Salonun, 1997 yılında 9. Cumhurba
şkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılarak inşaatına başlanmış ancak çeşitli olumsuz koşulların yanı sıra Alman akustik uzmanı ile Bayındırlık Bakanlığı arasında yaşanan iletişim ve koordinasyon sorunlarının projeye yansıması nedeniyle inşaatına devam edilememiş, 1997 yılından buyana salonun inşaatı atıl durumda kalmıştı.

Ertu
ğrul Günay’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde inşaatın ilerlemesinin önünde engel teşkil eden sorunlar çözülüp yeniden bütçe oluşturulmuş ve bu dönemde inşaatın büyük ölçüde ilerlemesi sağlanmıştı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, inşaatta incelemeler yaparak “bitirilememesine hayret ettiğini” söylemişti.

23 senedir  “bitmeyen senfoni” algısı olu
şturan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yeni salonu nihayet tamamlanarak 29 Ekim 2020 günü resmen açılacak.

Ku
şkusuz bu güzel bir gelişme.

Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası’na uzun yıllar hizmet etmiş olan Hipodrom Caddesi’ndeki salon, yapılan kimi tadilat ve iyileştirme çalışmaları sonucu ciddi akustik sorunlar yaşatmaya başladığından yeni bir salon arayışına girişilmesi gayet olağan bir sonuçtur.

Ancak, yeni bir salona geçmek yeterli midir? A
şağıda yazacağım nedenlerden dolayı yeni salona geçmek CSO’nun çehresinde sadece bir makyaj mıdır?

Öncelikle ça
ğdaş tüm orkestraların sanatçıları şefini demokratik yollarla kendi seçer. Ama Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sanatçıları şeflerini kendileri seçemiyor. Orkestranın bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şef atanıyor.

Özerk yapısı ortadan kaldırılmı
ş. Bu nedenle sınav açamıyor. Sınav açsa da gerçekleştirdiği sınavlar şaibeye bulanıyor, sonuçları dedikodu malzemesi oluyor. Yani Cumhurbaşkanlığı senfoni Orkestrası stajyer sanatçı sınavını demokratik yollarla “siyah perde” ardında yapamıyor.

Ülkenin sendikala
şma şartlarını da göz önünde bulundurursak, CSO’nun memur ve emekli sanatçıları ile diğer çalışanları bundan nasibini alıyor memur sanatçılar ve emekli sanatçılar, diğer çalışanlar sendikalaşamıyor.

Orkestranın özerk yapısı ortadan kaldırıldı
ğı için, Kültür ve Turizm Bakanlığı orkestranın tüm içişlerine direkt müdahil olduğundan, Orkestra müdürü ve orkestra yönetim kurulu kağıt üzerinde göstermelik bir yapı olarak kalıyor.

Yine bu özerk yapının kaldırılması ile ilgili olarak, Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası yenidünya müziğine kapalı kalıp, bildiğimiz ve en az bin kere dinlediğimiz romantik ve klasik dönem müziğinden oluşan repertuarla dinleyicinin karşısına çıkıyor. Oysa CSO ile aynı ayarda dünya orkestraları yenidünya müziği ile ilgili neleri başarıyor hep birlikte izliyor ve dinliyoruz.

Ve orkestra tümüyle devlet deste
ğine (sübvansesine) muhtaç durumda.

Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası’nın hali pürmelâli böyle iken yeni, temaşası yüksek bir salona taşınmak yeterli olacak mı?

Görece
ğiz!


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.