♪
Tüm Mavi Nota dostlarının ve ülkemizin Şeker Bayramını en içten dileklerle kutlar esenlikler dileriz!
editör - 02.05.2022
♪
8 Mart"ı kadın goygoyculuğuna çevirmeden, mana ve ehemmiyetinin taşıdığı öz yapıdan koparmadan kutlanması dileğiyle, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun
Mavi Nota - 08.03.2022
♪
Okurlarımızın ilgisine çok teşekkür ederiz!
Mavi Nota - 03.03.2022
♪
Mobildeyiz! Cep telefonu, tablet ve diğer mobil araçlarda bir tık uzağınızdayız!
editör - 17.01.2022
♪
17. yaşımız kutlu olsun!
editör - 24.11.2021
♪
20. yüzyılın en önemli birkaç sopranosundan birisi olarak görülen TC Devlet Sanatçısı Diva Leyla Gencer'in 93. doğum yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.
Mavi Nota - 10.10.2021
♪
Gazetemizin öğretmeni, eski danışma kurulu üyemiz, besteci ve akademisyen, hocaların hocası Sefai Acay'ı vefatının 5. yılında saygı ve özlemle anıyoruz!
Mavi Nota - 20.09.2021
♪
Mavi Nota şahane...
Can Çeliker - 18.08.2021
♪
Değerli dostumuz Keman sanatçısı Tuğrul Göğüş’ün beklenmedik anda vefatı bizleri derin bir üzüntüye sevketmiştir. Değerli arkadaşımıza Tanrıdan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Mavi Nota - 09.08.2021
♪
Harika bir kaynak, düşünüp, oluşturup, yaşatanlara minnet ve saygılar
oya kerimoğlu - 03.08.2021
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yeni 1. Şef atandıktan sonra sınav açmış. Böyle bir sınavın açılabileceği haberleri geliyordu. Şimdi gerçek oldu.
Şartnameyi okudum ve beklenen tam zamanlı 31 orkestracı pozisyonu ilanı verilmesi kuşkusuz sevindirici.
Bu sevindirici gelişmenin kursağımızda kalmasından yana bir endişe oluştu içimde şartnameyi okuyunca.
Çünkü şartnamenin eğitim ve sınav repertuarı ile ilgili bölümleri çok hoşuma gitmedi açıkcası.
Şundan dolayı:
Adaylarda aranan konservatuar türü net olarak belirtilmemiş. Bu bende Türk Müziği konservatuarlarının da önü bu şekilde açılıyor düşüncesini yarattı ister istemez. Ayrıca istenen repertuarla gerekli eleme yapılır gerekçesi, bu tür bir sınav için arkasına sığınılacak bir mazeret değil. Bu tür sınavlar belli bir alt yapının ve disiplinin üzerine oturtulmuş eğitimle yetiştirilmiş adayların girebileceği sınavlardır.
Sonrasında istenen mezuniyet derecesi dahi belirtilmemiş. Önceki CSO stajyer sanatçı sınavlarında bu 4 yıl (lisans) olarak belirtilirdi. Ama açılan bu sınav için belirtilmemiş, hatta lisans bile denilmemiş.
Bu şekilde aranan eğitim koşulu geçersizleştiriliyor ve CSO gibi önemli bir disipline alaylı eğitim yöntemiyle kendini yetiştirmiş kişilere dahi yol açılmış oluyor.
Hatta bu şekilde Güzel Sanatlar Liseleri mezunları dahi bu sınava girebiliyor.
Hatta hatta özel ders almış kişilere CSO stajyer sanatçı sınavına girebilme yolu pek tabii açılıyor.
Bu maddeler Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı. Bu şartname koşulları, düşük eğitim ve düşük standardı CSO stajyer sanatçı sınavı için yeterli gören bir koşul olmuş oluyor.
CSO gibi yüksek sanat disiplini ve eğitimi gerektiren müzik kurumlarının stajyer sanatçı giriş sınavında sonat ve konçerto gibi yapıtların zorunlu olarak istenmesi, hem yaylı hem üflemeli enstrümanlarda profesyonellik ve yüksek disiplin için önemli bir standarttır.
Oysa bu şartnamede bu seçenek dahi sulandırılmış, yumuşatılmış.
Oysa ülkenin en köklü ve yüksek sanat disiplinine sahip orkestrasında adaylardan önce çağdaş profesyonellik standardı aranmalıydı.
Geçmişte olduğu gibi!
Sonuç olarak bu şartname ortalama altı hafta içinde tüm istenenleri yerine getirilmesi açısından tartışmalı bir şartnamedir.
CSO’nun sınav için birkaç piyanist dahi görevlendirmeyecek olması bu tartışmalı durumu daha bir gün ışığına çıkarıyor. Zira sınava katılacak adaylar için bir yandan şartnamedeki ön koşulları yerine getirmek, bir yandan da piyanist eşlikçi bulmak için koşuşturmak ve bunun için gerekli ortamı sağlamak, adaylar için adaletsiz ve eşitliksiz bir durumu yaratacağını apaçık gösteriyor.
Amacım umut kırıcı, yürek burkucu olmak değil. Bilgimin ve görgümün yettiğince gördüğümü değerlendirip ortaya koyabilmek.
Ama CSO gibi güzide bir kurum için açılan stajyer sanatçı sınavı şartnamesinin, profesyonellikten ve yüksek sanat disiplininden uzak, adaletsiz ve eşitliksiz bir durumu ortaya koyduğu bariz bir şekilde görünüyor.
Adaylara başarılar diliyorum.
Müfit Semih Baylan
Editör
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.