ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Antalya Devlet Senfoni Orkestrası 20 YaşındaSayı: 1745 - 08.10.2019


Antalya Devlet senfoni Orkestrası ve Antalya Devlet Opera ve Balesi 2019-2020 sezonunun birer konserle açtılar.

İlk olarak ADSO’nun “Açılış Konseri”ni dinledik AKM, Aspendos Salonu’nda. Şef Oğuzhan Kavruk yönetimindeki orkestra, Keman Sanatçısı SvetlinRoussev’e eşlik etti. P.İ.Çaykovski’nin Op.35 Keman Konçertosu’nu seslendirdi konuk sanatçı. Bulgaristan Kültür Bakanlığı tarafından verilen “CristalLyra”ödülü sahibi Roussev, çok tanınan Çaykovski konçertosunu çok başarılı bir şekilde seslendirdi.

Programın ikinci bölümünde yine Çaykovski’nin bir eseri; Op.74 6.Senfoni “Patetik” çalındı. Bu yaratı, Çaykovski’nin son senfonisi, son eseridir aynı zamanda. 1893
Şubat ayında yeğeni Vladimir Davydov’a eserle ilgili şunları yazmış besteci: “…Aralık ayında Paris’te bulunduğum sırada, bir ‘programlı senfoni’ yazma düşüncesi belirdi içimde. Bu program, herkes için bir ‘bilmece’ olacak. ‘Çözmeye çalışsınlar, çözebilirlerse’ diye düşünüyorum. Bana sorarsan, senfoniyi düpedüz, ‘programlı senfoni’ diye adlandırmak niyetim. Ele alacağım konu, duygularımla, yaşadıklarımla ilgili. Öyle ki bunları düşünürken çoğu zaman ağladım kendi kendime. Dönüşümde hemen çalışmaya başladım; öyle bir istekle, hırsla çalıştım ki, onbeş gün içinde senfoninin birinci bölümü tamamlandı, geri kalanı ise tümüyle kafamda…Birçok biçim yeniliği yer alacak eserimde. Örneğin, final gürültülü, tantanalı bir allegro değil, uzun bir adagio olacak. Henüz soluğumun tükenmediğini, hala çalışma gücüm olduğunu görmek, beni nasıl mutlu ediyor, anlatamam sana…”

Adso, ço
ğunluğu dokunaklı bu eseri başarı ile seslendirdi ve salonu tamamen dolduran sanatseverlerden de büyük alkış aldı.

Açılı
ş Konseri aynı zamanda orkestramızın kuruluşunun 20. Yılına denk geliyordu. Gönül isterdi ki, orkestra adına birileri kuruluşu anlatsın, 20. Yaşı için birşeyler söylesin. Olmadı!

Bir de i
şin aslına bakmak lazım. Orkestramızın temelleri 1995 yılında atıldı ve o günün koşullarında, İnci Özdil ve Gürer Aykal tarafından oda orkestrası olarak kuruldu ve başarılı konserleriyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Emekleme günleriydi Antalyamız için orkestra günleri. Uzun zaman çift haneli rakamları geçmeyen izleyici/dinleyici karşısında konserler verdi küçük orkestramız. 1999-2000 sezonuyla birlikte de Antalya Devlet senfoni Orkestrası olarak sanatseverlerin karşısına çıktı.

Genç orkestramızın yeni ya
şını kutluyor, nice başarılı konser sezonları diliyorum.

Adso’nun kullandı
ğı salon AKM Aspendos Salonu. Bu salonun iklimlendirmesinde bir sorun var, yıllardır çözülemiyor. Açılış konserini soğuk hava deposunda izler/dinler gibi olduk.

Bir di
ğer sanat kurumumuz Antalya Devlet Opera ve Balesi de 2019-2020 sanat sezonunu açtı. Antdob, L.v.Beethoven 9. Senfoni ile yeni sezona merhaba dedi.

Beethoven’in koral senfonisini ba
şarıyla seslendiren Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu’na solist olarak; Soprano Aslı Ayan, Mezzo Soprano Medine Tuganova, Tenor Göksay yaran ve Bas Engin Suna eşlik ettiler.

Antdob Orkestrası’nı
Şef Cemi’i Can Deliorman yönetirken,  Koro Şefi Mahir Seyrek idi.

Dört bölümlü bu muhte
şem eserin son bölümü, koral “Neşeye Övgü”, 1972 yılında Avrupa Birliği’nin resmi marşı kabul edilmişti. 9. Senfoni ilk olarak 1824 yılında Viyana’da seslendirilmiş.

Dört solist ve koro ile seslendirilen “Ne
şeye Övgü”, Alman şair Schiller’ce yazılmış dizelerden oluşmaktadır.

“Birçok müzik ele
ştirmeni ve müzikolog, 9. Senfoni’nin, bestecinin en iyi eseri ve Batı müzik tarihinin en yüce eserlerinden biri olduğu konusunda hemfikirdirler.”

***

Her iki de
ğerli sanat kurumumuza da yeni sezonda başarılar ve bol alkışlar diliyorum. ADSO gelecek hafta Şef Nezih Seçkin ve Klarinet Sanatçısı Arda Serindağ’a eşlik edecek.

Yararlanılan kaynaklar:
1-Dinleyicinin Kitabı, Üner Birkan
2-Adso Konser Kitapçı
ğı
3-Antdob Konser Kitapçı
ğı

Foto Galeri


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.