ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Piyanist Hüseyin Sermet’in şişeden cin çıkarması...Sayı: 1734 - 11.06.2019


Bir zamanların Harika Çocuğu, şimdilerin Devlet Sanatçısı Piyanist Hüseyin Sermet, geçtiğimiz günlerde Habertürk Televizyonu’nda Kübra Par’a yaptığı açıklamar ve bu açıklamaların etkisi hala konuşuluyor.

Hala konu üzerine fikir beyan edenler, sosyal medyada konuyla ilgili payla
şım yapanlar vs vs olarak konu devam edilyor.

Kültür ve Turizm Bakanlı
ğı’nda üst düzey görev yapmış kişiler de bu kervanın içine katılmaktan geri durmadılar. Ve onlar da yaptıkları açıklamalarla başka tartışmaların fitilini ateşlediler.

Çok
şükür ülkemiz öyle şenlikli ki, gündem ışık hızıyla anında değişebiliyor.

Sayın Hüseyin Sermet’in yaptı
ğı açıklamada neler dediğini burada tekrar etmeyeceğim. Dileyen internet kaynaklarından ne dediğini dinler, okur ve ona göre değerlendirir.

Ben bu yazımda kar
şı duruşumu ve bu karşı duruş çerçevesinde naçizane fikrimi beyan edeceğim.

Devlet Sanatçısı Piyanist Sayın Hüseyin Sermet’in ülkemiz ve Atatürk de
ğerleri üzerine yaptığı açıklamalara tabii ki katılmam mümkün değil. Bu görüşler sığ bir bakış açısının ürününden başka bir şey de değil. Özellikle Atatürk’ün klasik bir devlet adamı olduğunu söylemesi ve harf devirimi için yaptığı akıla ziyan açıklama asla kabul edilir değil. Atatürk harf devrimini bu halk okusun diye yaptı Sayın Hüseyin Sermet!

Yıllardır ya
şadığı Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı François Mitterand bir konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti’ni ve onun kurucusunu, kurucu değerlerini batıdan ve evrensel derlerle bakarak anlayamazsınız. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nun tüm değerleri coğrafyası ile ilintilidir ve özel değerlerdir” diyerek meseleyi 12’den çözmüşken, sanatçı kimliğine haiz birinin bu kadar sığ bir düşünceye sahip olması olacak şey değil.

Öyle ki, ele
ştirdiği ve gereksiz gördüğü  Atatürk devremlirenin bir çağdaşlaşma getirisi olan Harika Çocuk Yasası’ndan yararlanıp saygın bir sanatçı olmuşken, şimdi yemek yediği tabağı böyle çöpe atması artık neyle açıklanır onu sizin takdirlerinize bırakıyorum.

Habertürk Televizyonu ekranlarından düpedüz ‘Sevr’ ça
ğrısı yapmıştır.  Ne demek bir gecede tüm arşivlerimiz yok oldu?. Bu çağrıyı alıp siz bir yere oturtun!

Şimdi gelelim Sayın Hüseyin Sermet’in müzik camiamız ile ilgili yaptığı açıklamalara.

Konuyla ilgili yaptı
ğı açıklama batı standartları çerçevesinde değerlendirilmelidir. Sanatın ve sanaçının halk tarafından gördüğü ilgi ile değerlendirilmelidir. Çağdaş klasik sanatı çöpe atıp adına muhafazakar sanat denilen ortaçağ ürünü bir yaklaşımla sanatı değerlendirmek ve bunun uygulamasını eleştirmek yine akıl işi değil bence.

Ülke
şartlarında gerçekten özveri ile çalışan sanatçılar ne yazık ki güvendikleri, saygı duydukları sanat yönetmenleri tarafından ciddi boyutta kandırılmışlardır. Bu öyle bir kandırılmışlık ki, sanatçılar mesleklerine yabancılaşır olmuşlardır. Televizyon ekranında, yazın orkestralar dört ay tatile giriyor dediğiniz zaman bu gerçekleri  de söyleminizi beklerdim sizden sayın Hüseyin Sermet.

Sayın Hüseyin Sermet’in bu sözlerini türlü mazeretlerin arkasına sı
ğınıp eleştiren ve haksız bulanlara da şunu derim: Beyler, yetkilerin elinizde olduğu en üst makamlarda görev yaptınız. Neden şimdilerde Hüseyin Sermet Bey’e karşı bir çomak gibi gösterdiğiniz olumsuzlukları gidermek için çaba sarfetmediniz? Ya da onu yalanlayarak biz zaten yapıyoruz, çalışıyoruz derken neyi yaptığınızı ve çalışğınızı bir kere daha anlatır mısınız? Buradan pek görünmüyor da! Ama net görüldüğü üzere bir opotünst gibi nepotik ilişkilerin içine girerek bulunduğunuz yeri sağlamlaştırma çabası içindeydiniz. Bunu tarih biliyor kimseden saklayamazsınız. Sanat camiamızda hep aynı kişiler sadece görevleri değişitirelerek bir satranç taşı gibi ortalıkta yönetici vasfıyla  dolaşştır. Yapılan bu görevleri yapabilecek sizlerden başka hiç kimse yok muydu?

Sanat kurumlarında mezun sanatçı ya da yevmiyeli sanatçı uygulaması 90’ların sonunda ba
şladığı zaman, bu işin A ve B kadrosunu, kadroları ve sanatçılarını yok etmeye kadar gideceğini söyleyenleri toplantılardan dilinizi sopa yaparak kovaladığınız anları unutmadık. Ve o kovulanlar söylemlerinde şimdi haklı çıktı. Kadrolar yok edilme aşamasına geldi. Okul bitirmiş gencecik sanatçılar günlük 70 TL yevmiye ile çalışır hale getirildi. Sanat kurumlarının dört büyük şehirde yoğunlaşğı aşikar olduğuna göre günlük 70 TL kazançla bir sanatçı hangi sanatı yapacak, nasıl yaşayacak? Bu olumsuzluğun müsebbibi sizlersiniz. Elinizdeki imkanları, makamların sağladığı gücü makyavelist anlayışla kendi lehinize, nepotist anlayışla çevrenize kullandınız çünkü.

Şimdi de Hüseyin Sermet şunu dedi bunu dedi. Ne demesini bekliyordunuz?

Sayın Hüseyin Sermet
şişeden cin çıkarmıştır. Ve bu cin ortalıkta dolaşmaya devam edecektir. Her ne kadar bu cinin sadece, Türkiye’ye yerleşme kararı olan  sayın Hüseyin Sermet’e yararı olacaksa da!

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.