ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1925
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bir vefa ve anma yazısı Sayı: 1722 - 03.04.2019


Bugün, Trabzon şehir kültürünün yakın tarihinde yer almış çok önemli bir figür; yargıç, hattat, hoca, müzisyen, yazar, fikir ve kültür adamı, Trabzon beyefendisi, çelebi ruhlu insan Ahmet Selim Teymur'un 34. ölüm yıldönümü.

Ahmet Selim Teymur, 1995 yılında kaybetti
ğimiz merhum Sabahattin Kundupoğlu yönetimindeki Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti bünyesindeki Türk Sanat Müziği Korosu'nda uzun yıllar hocalık yaparak GTSM'nin (Geleneksel Türk Sanat Müziği) klasik anlamda sevilmesinde çok büyük katkıları olmuştur. Yüksek kent kültürüne haiz zevk anlayışı onun seçkin duruşundaki en önemli hazinesiydi.

Müzik çalı
şmalarında en önemli eseri olan Türk Müziği Nazariyatı adlı eseri, nazariyatta önemli ve seçkin bir yere sahiptir. Girift bir müzik olan GTSM'yi onun kadar sade ve anlaşılır bir dilde yazan bir müzik nazariyatçısı henüz çıkmamıştır. Ahmet Selim Teymur tarafından üç cilt halinde yayımlanan bu eser yakın geçmişte toparlanarak tek cilt halinde yeniden yayımlanmıştır!

Ahmet Selim Teymur (kendi tabiriyle) amatör ölçülerde tambur icracısıydı. Onu dinleyenler, tambur üslubunun “Tamburi Cemil Bey’in hafif titrek bir tad bırakan” üslubuna benzedi
ğini söylerlerdi. Klasik zevke haiz birkişi olması nedeniyle, piyasa tarzını beğenmez, kendi yüksek zevk sansürüden geçirdiği eserleri çalıştırdığı Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği Klasik Türk Müziği Korosu’nda uygulardı.

Rahmetli Ahmet Selim Teymur, Kıyı Dergisi'nin kurucu babasıdır. 60'ların ba
şında Trabzon Ganita (Kanita) Mahallesi'nde Güzelhisar'ın ve o tarihte Trabzon'un en kuzey ucu olan noktada bulunan ve mahallenin adını alan Ganita Çay Bahçesi'nde (şimdelerde de aynı adla aynı mevkide bir çay bahçesi bulunmaktadır)  Necmi Duman, Zeyyad Nemli, Adnan Topsakal ve Rasim Şimşek gibi arkadaşları ile kurduğu Kıyı Dergisi kendisinden sonra da devam ettirilerek Trabzon'un yerel yazın tarihinin ötesinde ülke yazın hayatında da önemli bir yer tutmuştur. Bu süreç içinde Gündoğdu Sanımer, Ahmet Özer, Mustafa Reşat Sümerkan, Arslan Pulathaneli gibi Trabzon’un kent soylu isimleri dergi ile özdeşleşmişlerdir.

Ahmet Selim Teymur'u anlatırken onun nüktedan yanını anlatmadan geçemeyiz. Foto
ğraf merakı da olan ve bu yolda çalışmaları hatta sergileri olan Ahmet Selim Teymur 1966 yılında rahmetli Orhan Karaali'nin 24 Şubat Kitabevi'nde bir fotoğraf sergisi açar. Bu serginin kuşkusuz en ilginç fotoğrafı simsiyah bir panoramik dikdörtgenden oluşan ve altında 'Trabzon'un geceleyin Boztepe'den görünüşü' yazan fotoğraftır. Ama fotoğraf simsiyahtır. Aslında bir fotoğraf değildir, Siyah bir fon kâğıdıdır. İşte espri burada başlar. Çünkü o tarihlerde Trabzon'un elektriği Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan Hidroelektirik santralinden gelmektedir ve sık sık yağan yağmurlar yüzünden oluşan sel, santralin çalışmasına engel olduğundan sık denecek düzeyde ve özellikle akşam saatlerinde elektirik kesintisi oluşmaktadır.

Gazetelerde kö
şe yazarlığı da yapan Ahmet Selim Teymur, Mehmet Naci Özkan’ın Kuzey Haber Gazetesi’nde yazılarını neşrederdi. Seçkin bir şahsiyet olması nedeniyle okurlar tarafından yazılarına itibar edilirdi.

Rahmetli Ahmet Selim Teymur ile ilgili daha çok
şey yazılabilir. 1995 yılında TV61 desteği ile İbrahim Dizman’ın senaryosunu yazdığı metin üzerine  yönetmenliğini yaparak çektiğim Ahmet Selim Teymur belgeseli, televizyon belgeseli dalında bana TGC Basın ödülünü kazandırmıştı.

Üstadı 3 Nisan 1985 günü geçirdi
ği bir kalp krizi sonucunda kaybettik.

Uzun yıllar makalelerini yayımladı
ğı Trabzon Kuzey Haber Gazetesi önünde tören yapıldı. Büyük bir kortej eşliğinde İskenderpaşa Camii’ne getirilen naaşı, kılınan cenazı namazından sonra Trabzon Asri (Sülüklü) Mezarlığı’nda toprağa verildi.

34. yılda saygı, minnet ve  rahmetle anıyorum.

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.