ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Tükeneceğiz.Sayı: 1703 - 01.10.2018


Arkeolojiyi sever misiniz?

Ülkemizin her yeri arkeolojik kalıntılarla doludur. Hiç ummadı
ğınız yerlerden tarih fışkırır.

Tarihte sürüyle devlet kurulmu
ş, yükselmiş, batmış ve kaybolmuş. Günümüze kültürel değerleri çeşitli şekillerde kalmış. Anadolu da tarih boyunca bu devletlerin pek çoğuna yurtluk etmiştir. Lidyalılar, Frigler, Bizanslılar, Selçuklular, Hititler, Osmanlılar v.b.

Peki biz neredeyiz dü
şündünüz mü hiç?

Medeniyetler; kültürleri, gelenekleri, sanatları ve felsefeleri ile ya
şarlar. Dilleri, folklorları, sanatları, müzikleri, edebiyatları, toplumların kültürel değerleridir. Bizde bunlar ne durumda?

Bir toplumu gözlemek için en uygun yerlerden birisi toplu ta
şım araçlarıdır. Yaz mevsiminin son günlerini yaşadığımız şu günlerde herkesin üzerinde bir tişört ve şapkayla görebilirsiniz. Bu tişört ve şapkaların %99’unun üzerinde İngilizce cümleler ve Amerikan şehir isimleri yazar. Bazıları da giyenin üzerinde çok komik durur. Doğru düzgün Türkçeyi yazıp konuşamayan halkımız, İngilizceyi bu şekilde öğrenir yani. Çankırı’nın yerini bilmeyen adam, Miamiyi ezbere bilir.

Dilini do
ğru düzgün konuşmayan, yazamayan toplumumuz, kendine empoze edilen her şeyi havada kapmayı marifet sayar. Düne kadar bu empozenin en büyük aracı televizyondu, şimdi ise çeşitli internet ve cep telefonu uygulamaları bu işi görüyor. “Tamam” yoktur; “ok”, “tmm” vardır. “Arkadaş” yoktur; “kanka”, “kanki” vardır. “Merhaba” yoktur; “selam”, “slm” vardır. Düne kadar “Bayramın Kutlu Olsun”, “Bayramın Mübarek Olsun” diyen toplum, aklınca kibarlaşarak “İyi Bayramlar” demektedir.

Öz kültür “out”, dayatma kültür “in”’dir yani. Amerika’nın 1948’de gönderdi
ği süt tozundan beri böyle gelmiş, böyle gider.

Çocuklarımız, okudu
ğunu anlayamadığı ve soruları yanlış cevapladığı için özel Türkçe dersi almaktadır ülkemizde. Kendi ülkende kendi dilini bilmiyor, doğru düzgün yazıp okuyamıyor, konuşamıyor hale geldiğimizin resmidir bu.

Geçti
ğimiz günlerde İzmir’de Efes Opera Festivali yapıldı. Hemen hemen tüm ulaşım araçlarına afişler asıldı. Ülkemizin en önemli arkeolojik yerlerinden birisi olan Efes’te yapılan bu festivalde Türk eseri sergilendi mi? Hayır... İzmir halkı ile alakası olmayan Kuşadası, Selçuk v.b. yerlerde bulunan parmak arası terlikle gezen turistlere yönelik bu festivale İzmirliler gidebildi mi? Hayır... Operayı bilmeyen halkımıza opera sevdirildi mi? Opera, geniş kitlelere ulaştırıldı mı? Hayır… Ülkemiz ve Türk kültürü tanıtıldı mı? Hayır…

Orkestralarımız bir sezonda kaç Türk eseri çalıyor? Yurt dı
şı turnelerinde Türk eseri hiç çalıyorlar mı? Anadolu ezgileri, folklorü tanıtılıyor mu? Türk Edebiyatı klasikleri, orijinal hali ile TV dizisi veya sinema filmi olarak çekiliyor mu? Türk Tiyatrosu eserleri, yurt geneline yayılıp yurt dışında tanıtılıyor mu? Doğru ve güzel Türkçe kullanma bilinci çocuklara ve gençlere aşılanıyor mu?

Bütün bu soruların cevaplarını size bırakıyorum.

Sezen Aksu’nun
şarkısı gibi olacağız böyle giderse;

“Etrafımızda kimse görünmeyecek,

Hiçbir
şey bize benzemeyecek,

Dilin, kültürün, tarihin anlamsız gelecek.

İşte biz o gün tükeneceğiz.”


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.