ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Apolas Lermi, örnek bir duruş...Sayı: 1667 - 27.03.2017


Trabzonlu müzisyen Apolas Lermi ile ilgili bir haberi vermiştik gazetemizde birkaç gün önce. Haberin özü şuydu: İstanbul'da faaliyet gösteren ve genelde Trabzonlu işadamlarından, sanayicilerden oluşan ve birliktelik noktasını Trabzonlu olmak olarak açıklasalar da, kanaatime göre Trabzonspor menşeyli bir birlikteliğe dayanan ve kendilerine "Uni-TS" olarak adlandıran topluluk, her yıl "Karadenizin En'leri" adı altında verilen ödüllerden sanat ödülünü
Trabzonlu Müzisyen Apolas Lermi'ye vermiş, Apolas Lermi'de ileri sürdüğü nedenlerden dolayı ödülü kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Apolas Lermi'nin ödülü kendisine verilmesindeki kriterleri eleştirmesini, bu nedenle ödülü kabul etmemesini haklı bulduğumu açıkça söylemek isterim.

Zira Apolas Lermi'nin ödülü kabul etmeyeceği haberi medyaya düştükten sonra, sosyal medyada bu davranışı "sivri bir çıkış" olarak değerlendirilmişti.

Ancak henüz yeni olan sanat hayatı boyunca Kalandar, Santa ve tamamen Rumca eserlerden oluşan Romeika adlı üç albüm çıkaran sanatçı Apolas Lermi, Trabzonspor'un kuruluşunun ellinci yılı nedeniyle yazdığı Trabzonspor Marşı'ndan dolayı ödüle değer bulunmasını, sanatına yapılan bir haksızlık olarak görmesi de bence doğru bir davranıştır.

Avrupa'da albümü yayımlanan bir Trabzonlu sanatçı olarak (ki kendisi deAvrupa'da albümü yayımlanan başka Karadenizli var mı sorusunu sorarak bu yöndeki emeğinin doğru değerlendirilmesini istemektedir) müziğe verdiği onca emeğin ve bu emeğin getirdiği başarının es geçilerek sadece Trabzonspor Marşı'ndan dolayı "Karadenizin En'leri" ödülüne değer bulunmasını üzüntüyle karşılayıp ödülü reddettiğini de söylüyor.

kısaca Apolas Lermi, ödülün kendisine verilmesinin gerekçesinin eksik olduğunu söyleyerek bu gerekçeyi eleştiriyor!

İşte bu, ne yaptığını bilen, sistematiği oturmuş determinist bir sanatçı duruşudur.

Futbolla yatıp futbolla kalkıp, daha açık ifadeyle algı sınırları futbolla betimlenmiş, sınırlanmış, şekillenmiş ya da çevrilmiş bir cenahın, sanata sadece futbol üzerinden bakması Apolas Lermi'nin duruşuyla en şiddetli biçimde eleştirilmiştir.

Yapacak hiç bir iş bulamayınca, özellikle son on beş yıl içinde çok yara almış ve standardizasyonunu kaybetmiş sanat alanında, kendine "sanatçı" betimlemesi yapıp göreceli yorumlar üzerinden ortaya çıkanların ülke genelinde olduğu gibi çok yoğun olduğu Karadeniz bölgesinde kısa yoldan köşe dönmenin hesabını yapanların çokluğunda, Apolas Lermi gibi akıllı, determinist sanatçıların var olması hem sevendirici, hem iyi örnek olmaları bakımından önemlidir.

Eğer siz "en" kavramı üzerinden kişiyi değerlendiriyorsanız, bunu kişinin, konumuz sanat olduğu için, tüm sanat kariyeri üzerinden yapıp ödül değerlendirmesini o gözle ve yorumla yapmalısınız.

Apolas Lermi'nin ödülü kabul etmeme nedenlerini açıklarken örneğini verdiği Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Sanat Ödülü, bu konuda güzel bir örnektir.

Emek, çok zor üretilen, üretilirken de çok zaman alan, kişinin ömrüyle doğru orantılı bir enerji kavramıdır.

O nedenle her ne alanda olursa olsun vereceğiniz ödülü emek üzerinden değerlendirmeniz ve değerlendiriken de kuyumcu terazisi hassaslığında ve hakkaniyet ölçüsü içinde olmalısınız,

Sonuç olarak Apolas Lermi'yi ödülü reddetmesinde ileri sürdüğü nedenlerde haklı bulduğumuzu belirtirken, ödül veren kurumların değerlendirme yaparken daha dikkatli olmalarını salık veriyoruz.

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.