ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Amaç üzüm yemek mi yoksa bağcıyı dövmek mi?Sayı: 1661 - 23.12.2016


Düne kadar hep sustuk.

Susmanın da anlamlı bir eylem olduğunu anlayıp  ders çıkaramadılar.
Düne kadar hep nezaket gösterdik, yine anlamadılar.

Bu duruşumuzu anlamadıkları için halen devam ediyorlar ileri geri konuşmaya.

Katıldığım kimi müzik sempozyumlarında özellikle Atatürk'ün müzik devrimleri dönemi konu gereği ele alındığında ağızda sakız gibi çiğnenen ve sürekli tekrarlanan şu "Atatürk Türk Musıkisi'ni radyolarda yasaklattı. O nedenle Türk Müziği geri kaldı" söylemi Sinan Çetin'in çektiği "Mutlu Ol" adlı kısa film gibi kabak tadı vermeye başladı artık.

Ayrıca Osmanlı döneminde işbirlikçilik yapmış, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Türkiye Cumhuriyeti'nin terkeden kimi azınlık sanatçılarını ele alıp "tehcir uygulandı" iddiası da kabak tadı veren bir başka söylem.

Oturduğunuz yerden Atatürk'ü ve çağdaş bir ülke yaratma çabası içinde yapılan devrimlere çamur atmak bunu yapanları yüceltmez. Ama pekala rezil rüsva eder.

Çünkü Atatürk asla ve asla Türk Müziğini radyolarda yasaklatmamış, aksine Türk Müziğini, Rumeli Türkülerini, çok severek dinler, bu eserleri icra eden zamanın sanatçılarını köşke çağırır müziğe sahip çıkılmasını ve çağdaş normlarda yorumlanması için asgari çaba sarfetmelerini öğütleyerek teşvik eder, desteklerdi.

Safiye Ayla'nın anılarını dinlemediniz mi?

Müzeyyen Senar'ın anılarını dinlemediniz mi?

Semiha Berksoy'un anılarını dinlemediniz mi?

Tamburacı Osman Pehlivan'ın anılarını dinlemediniz mi?
1926 yılında İstanbul Saraburnu'nda düzenlenen bir konserde, sahnedeki koruyu oluşturan yetimhane çocukları Atatürk'ün karşısında konser verme heyecanıyla olsa gerek, şarkıları kötü icra edince, Atatürk yerinden kalkıp "gidelim bu musıki bizim heyecanımızı ifade etmekten uzaktır" deyip orayı terk etmiştir. Bunu fırsat bilen zamanın dalkavukları "Atatürk Türk Müziğini istemiyor " yorumu yapmış olsalarki radyodan Türk müziği yayınları kaldırılmıştır. Zaten Radyo nerede var ki, birtek İstanbul'da Taksim postanesinden yayın yapan bir radyo var. Ankara Radyosu ise bu olaydan birkaç yıl sonra hizmete girecektir.

Tamburacı Osman Pehlivan'ın uyarısı ile radyoda Türk müziği yayını tekrar başlar. Atatürk bu konuda asla olumsuz bir müdahalede bulunmamıştır. Bulunsa bile bunun da bir mantığı vardır. "Bizim heyecanımız" diye betimlediği çağdaş normlarda bir geleneksel müzik istemektedir ki bunda haklıdır. Dünya ileri giderken, sen yerinde sayamazsın. Sayarsan ne olur? O ileri gidenler birgün gelir seni yok eder.

Türk Müziği geri kaldı meselesinin nedenini ülkede batı müziği normlarının kullanıldığı çağdaş  Türk Müziği'nin yaygınlaştırılmak istenmesine bağlayarak, ideolojik müzik adı altında sınıflamak ne kadar doğrudur?

Bu vesile ile Türk müziği gibi tek sesli bir müzik türüyle çağdaş çok sesli müziği karşılaştırmak da ne kadar doğrudur?

Aslında soru şu: Batı müziği neden çok seslidir de Türk müziği tek seslidir?

Bu sorunun yanıtını yakın bir zaman önce kaybettiğimiz besteci İlhan Baran'dan alalım "Sakın zebra ile zürafayı karşılaştırmaya kalkışma, ikisinin de özelliklerini analiz et, biri uzun boylu diye daha iyi değil, öbürü hızlı koşuyor diye daha iyi değil, araştır" 

Bu mantıkla yolara çıkarak Wagner'den Schönberg'e analizlerimizin yanında mesela İsmail Dede Efendi'nin "Saba Mevlevi Ayini"ni de analiz etmek gerek. Bu nedenle her iki müzik türünün de değerini anlamak ve analiz etmek yeni ufuklar açar.

O nedenle her iki müzik türünü birbiri ile tokuşturmanın bir alemi olmadığı gibi Atatürk Türk Müziği'nin radyolardan yasakladı, o nedenle halkımız geleneğinden uzak kaldı, müziğimiz geri kaldı gibi söylemler anlamsızdır, yersizdir hatta saçmalamaktır.

Şunuda söylemeden geçmemeyim, yaptığım araştırmalar sırasında dinlediğim yaşlı kişiler "biz o yıllarda çalgılarımızı kamufle edip, saklayarak yola çıkardık, çünkü çalgı ile dolaşmak ayıp sayılırdı" şeklinde anılarını nakletmişlerdir.

Atatürk Türk Müziği'ni radyolarda yasakladığı için mi ud, keman, kanun, tambur, kemençe vs enstrümanların elde sokağa çıkılması ayıp salıyır çalan kişi küçümsenirdi?

Tabii ki hayır. Böyle bir halk kültürü var sadece...

Tek sesli geleneksel müziklerimiz tabii ki bizim kültürel değerimizdir. Ama bu değerimize sahip çıkarken, çağdaş çok sesli müziğe kapımızı kapatamayız.

Böyle bir hamaset üstünden kurucuyu ve onun değerlerini karalayamayız.

Sözün sonuna gelirsem, ne yazık ki müzik sempozyumlarının çoğunda bu tür karalamalar yapılırken, bu karalamaya kararlı bir karşı duruş gösteren zatıalimden başka hemen hemen kimse görmedim. Sanırım kişilerin derdi akademik karıyerleri.

Ama asıl olan kişinin özgür fikridir. Akademik kariyer de bu özgür fikrin yan balkonudur. 


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.