ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bir sempozyum böyle geçti.Sayı: 1657 - 22.10.2016


Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı  tarafından ikinci kez düzenlenen "Müzik ve Dans Araştırmaları Sempuzyumu" 18- 22 Ekim 2016 tarihleri arasında KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 

Ülkemizin çeşitli üniversite ve konservatuarlarından onlarca müzisyen-akademisyenin katıldığı sempozyumda üç panel, 20 oturum, iki konuşma, üç sunum, bir dinleti ve üç konser yer aldı.

 

Görkemli bir açılış töreni ile başlayan sempozyumun ilk günü akşamı Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Yaşayan Kültürel Mirasımız - Karadeniz Müzik ve Danslarından Örnekler" başlıklı konser ve gösteride, yörenin ünlü halk sanatçıları,  Katip Şadi, Cavit Şentürk, Saffet Genç, Yusuf Cemal Keskin, İlknur Yakupoğlu ve Cem Tarım yer alırken, gerçekleştirilen konser ve gösteri sempozyumun yapılış amaç ve ruhunu ortaya koymakta önemli bir belirteç oldu.

 

İngilizce oturumlarında yapıldığı sempozyumda Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah Akat'ın oturum başkanlığını yaptığı, "Müzikal Bellek" konulu oturum,; Selena Rakocevic'in oturum başkanlığını yaptığı "Kültürel Miras" konulu oturum ve tartışmaları önemli oturumlardı.

 

Bunun yanı sıra Moderatörlüğünü İTÜ TMDK öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şehvar Beşiroğlu'nun yaptığı "20. yy'da Ulusal Kimliklerin İnşa Süreçlerinde Müziğin Yeri ve Rolü" konulu panel dikkat çekiciydi.

 

Sempozyumu takip ettiğim süre içinde beni en çok çeken ve bence öne çıkan bölüm, sempozyumun dördüncü gününde Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen'in piyanist Fakı Can Yürük'ün piyanosu eşliğinde sunduğu Kütahyalı besteci, müzikolog ve koro şefi Gomidas Vartabed'in anlatıldığı "Belleğimizde İz Bırakanlar : Gomidas" adlı sunumdu.  

 

Ayrıca "Kültürel Bellek" başlığı altında gerçekleşen bir başka oturumda, Van 100. yıl Üniversitesi Araştırma Görevlilerinden Nihal Başak Uzun'un sunduğu "Bir Popüler Kültür ve Müzik Ürünü Olarak Arabesk" başlıklı bildirinin ardından yaşanan fikir tartışmaları  önemliydi.

 

Sempozyumun sonun gününde benim de "Müziği Hafızası: Plak Kolleksiyonu" başlığı altında 29 dakikalık bir video sununum gerçekleşti. Sunumda, plak koleksiyonu ve koleksiyonculuğu ile ilgili olmazsa olmazları anlattıktan sonra koleksiyonda bulunan ve koleksoyun değeri yüksek plaklardan örnekler anlatıldı ve gösterildi.

 

Sonuç olarak beş gün devam eden ve onlarca akademisyenin yer aldığı sempozyum, kalite açısından sunumları, dinletileri ve tartışmaları ile global sempozyum kalıplarının çok üstüne çıkarak müzik bilimindeki müstesna yerini aldı.

 

Bu nedenle, sempozyuma emek verip düzenleyen ve gerçekleştiren, Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Doç Dr. Abdullah Akat ve öğretim üyelerini, öğrencilerini; sempozyumun bilim kurulunu yürekten tebrik ediyorum. İlki iki yıl önce yapılan ve bu anlamda ikinci olarak Trabzon'da gerçekleşmesi çok önemli olan bir sempozyum geride kalmış oldu.

 

Sempozyumun üçüncüsü 2018 yılında Trabzon'da gerçekleştirilecek.

 

 

Müfit Semih Baylan

Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.