ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 12 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


TRT 3 Radyo - Neyleyim böyle radyoyu...Sayı: 1650 - 12.02.2016


Eleştirmen Michael Kuyucu, TRT 3 Radyo'yu methedip göklere çıkararak TRT Radyo-3'ün değerli bir radyo olduğunu ve mutlaka dinlenilmesi gerektiğini vurgulayan bir yazı kaleme almış.

Yazının temel felsefesine aynen katılıyorum.

Kurulu
şunun üzerinden 40 yılı aşkın bir süre geçen, 70'lerde ve sonra 80'lerde, yani, radyo ve televizyon yayıncılığının devlet tarafından gerçekleştirildiği dönemlerde çok kısa dalga (FM) üzerinden yayın yapan tek radyo olan, parazitli de olsa Türkiye'nin hemen her bölgesine yaygınlaştırılmış bir radyo olması açısından, zaman itibariyle biz ergen ve genç tayfasının müzikal zevk estetiğini oluşturan, düzenleyen ve hatta restore eden, arabesk yayın yapan Polis radyosuna karşı (rakip olmasalar da) saygın bir yayın politikası izleyen bir radyo olarak yer aldı gündemimizde.

1995'de yapılan anayasa de
ğişikliği sonucu kamu tekelinden alınıp serbest bırakılan radyo televizyon yayıncılığı, bu yeni süreçte çok kısa dalga (FM) bandında pıtrak çiçeği gibi çoğalan özel radyolarla, bir anlamda korsan yayıncılığın meşru hale gelmesiyle, frekans tecavüzüne bile uğrayıp yayınları, Ankara, İstanbul gibi büyük metropollerde korsanca engellenen TRT Radyo 3, saygın yayıncılık anlayışından taviz vermeden, her biri mitos-efsane olmuş prodüktörlerinin hazırladığı programlarla nitelikli müzik yayını peşinden koşan büyük dinleyici kitlesini durağı olmuştur. TRT Radyo 3'ün öyle programları vardı ki mesela aklıma ilk gelen Hülya Tunçağ ve Ümit Tunçağ'ın hazırlayıp sundukları caz programları resmen bir caz okuluydu.

Son 14 yıldan bu yana ülkeyi yöneten siyasi iktidar dı
ş etkiye dayalı izlediği kültür politikaları sonucu, "halk öyle istiyor" kolaycılığına dayanarak yerelleşmeye önem vermiş ve bunda ilk bertaraf edilmesi gereken hedef TRT Radyo 3 olmuştur.

"Nasıl olsa dinlenmiyor" dü
şüncesiyle tüm ülke sathına yayılmış olan TRT Radyo 3'ün çok kısa (FM) dalga karasal radyo vericileri ya kapatılmış ya da TRT Radyo'nun başka kanallarına kaydırılmıştır.

Sonuç olarak ülkenin batı kesiminde yani
İstanbul Antalya hattının batısında kalan bölgede ve Ankara, Adana gibi bazı büyük kentler dışında TRT Radyo 3 karasal yayınları dinlemez hale gelmiştir.

Buraya kadar özetledi
ğim bu sürecin ardından Sayın Michael Kuyucu'nun (bence) suya sabuna dokunmayan yazısına gelirsek, Sayın Michael Kuyucu  TRT Radyo 3, 123 tane birbirinden özel programla, değil Türkiye'nin, dünyanın bir numaralı kaliteli müzik kanalı olduğunu yazmış.

Merkez Ankara Radyosu olmak üzere Antalya ve
İzmir Radyolarından beslenerek çok özel programlar hazırladığını ve sunduğunu belirten Michael Kuyucu, radyonun yayıncılık anlayışını "Premium Gold" olarak nitelemiş.

Do
ğrudur, katılıyorum.

Ancak TRT Radyo 3'ün 780.576 kilometrekarelik Türkiye'nin %80'inden dinlenemedi
ğini bilmiyor mu? Bence bilmemesi mümkün değil ama neden bu konuyu es geçmiş anlayamadım.

Karasal yayını geçtik, internetten dahi dinleyemiyoruz TRT Radyo 3'ü.

Zira devlet olanakları ile desteklenen TRT Radyo 3'ün bir akıllı telefon uygulaması dahi yok. TRT, bünyesinde program yazılımı yapabilen bilgisayar uzmanları varken ya da maliyeti TRT için üç be
ş kuruş tutarında olan bu uygulamalar neden yapılmaz/yaptırılmaz?

Yani kendimi tutamayıp gülüyorum, gerçekçi olursak TRT Radyo 3'ün yanında bütçe ve olanaklar açısından esamesi dahi okunmayacak olan bizim (mavi nota platformunun) Mavi Nota Radyo ve Chopin Radyo gibi internet radyolarımızın dahi akıllı telefon uygulaması mevcutken  TRT Radyo 3'ün bu uygulamaları neden yok?

Karasal yayın olmadı
ğı için TRT Radyo 3'ü dinleyebilmek için yanımızda PC ya da dizüstü bilgisayar mı taşıyacağız?

Hal böyleyken dinleyemedi
ğim 123 programlı "Premium Gold" TRT Radyo 3'ü neyleyim ben.

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.