ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1933
Şu an 6 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fazıl Say’ın ‘Yeni Şarkılar’ıSayı: 1628 - 04.05.2015


Her şiirde ayrı bir dünya bulunur. Bazılarında ise dünyalar… Bir de şairin kelimeleriyle çizdiği resimlerin; yarattığı dünyaların içinde kaybolmayı sevenler var.  Onlar, her mısranın üstünde konaklayıp imgelerin, metaforların derinliklerine bakarlar. İster istemez yaparlar bunu. Yeni âlemleri keşfetmeden, her sözcükle biraz daha zenginleşip büyümeden duramazlar çünkü.

Bazıları ise ezgilerle dünya kurarlar. Onlar, do
ğanın uçsuz bucaksız, sonu, dibi olmayan heybesinden topladıkları seslerle defalarca dinlense bile tüm sırlarına vâkıf olunamayacak kadar anlamlı müzikler yaratanlardır.

Kim bilir kaç ku
şağın hayatına mana katmış; kolay kolay ölmeyeceğini ispat etmiş şiirlerle güzel müziklerin birlikteliği, silinmezi zor izler bırakır elbet insanın hafızasında, yüreğinde…

Türkiye’nin yeti
ştirdiği en önemli piyanist ve bestecilerden Fazıl Say, ikinci kez bu birlikteliğin güzelliğini taşıyan bir albümle müzikseverlerin karşısında. Sanatçının 20 sene evvel bestelediği şiirlerden oluşan “İlk Şarkılar” isimli çalışması, geçen yıl Ada Müzik tarafından yayınlanmış ve çok sevilmişti. Aralarında klasik müziğe çok da aşina olmayanların da bulunduğu pek çok dinleyici, Türk şiirinin büyük isimlerinin, Nâzım Hikmet’in, Cemal Süreya’nın, Metin Altıok’un, Ömer Hayyam’ın, Orhan Veli’nin, Pir Sultan Abdal’ın, Muhyiddin Abdal’ın dizelerini Fazıl Say’ın müziği eşliğinde yeniden ve farklı bir açıdan keşfetmişti.

Şimdi ise daha deneysel parçalardan teşekkül eden ikinci “şarkı albümü”nü çıkardı Fazıl Say. Besteci, yine usta şairlerin dizeleri üstüne bina ettiği ezgilerle öyküler anlatıyor. Seslerle, enstrüman seçimleriyle hikâyelerini kısa film gibi gözler ve yürekler önüne seriyor.

Edip Cansever’in “
Şey Şey Şey ve Şeylerden”, Turgut Uyar’ın “Göğe Bakma Durağı”, Cemal Süreya’nın “Bu Bizimki”, Nâzım Hikmet’in “Masalların Masalı” ve Ömer Hayyam’ın “Ey Kör” şiirleri, Fazıl Say’ın müziğini giyiniyor.

İlk Şarkılar”daki eserleri de seslendiren solist Serenad Bağcan’ın yorumu, bu yeni şarkılara da çok yakışıyor. Her biri yaklaşık dokuz, on dakika süren uzun şarkılar bunlar. Orkestrasyon, enstrümanlar ve vokaller, şiirin dünyasına yeni yorumlar ekliyor.

Besteci bu yapıtlarında hem Türk, hem de Batı müzi
ği enstrümanlarını kullanmış. Ney, kanun, klasik kemençe, keman, arp, elektro gitar ve tabii ki Fazıl Say’ın piyanosu el ele verip kompozisyonu tamamlamış. Bu arada dinleyicilerin Fazıl Say’ın “Mezopotamya Senfonisi”nden aşina olduğu “teremin” adlı enstrüman var. Bu ilginç enstrüman, zaman zaman bir sopranonun, bazen de dünya dışından gelen gizemli bir varlığın çığğına dönüşen sesiyle “Şey Şey Şey ve Şeylerden”, “Göğe Bakma Durağı”  ve “Masalların Masalı”nda, bestecinin anlattığı öykülerin ayrılmaz bir öznesine dönüşüyor. Bu ilginç çalgıyı Carolina Eyck’in yorumlandığını ve albüme katkıda bulunan diğer müzisyenler arasında Derya Türkan (kemençe), Cihat Aşkın (keman), Hakan Güngör (kanun), Burcu Karadağ (Ney), Aykut Köselerli (vurmalı sazlar), Çağatay Akyol (arp, bas blokflüt), Okan Ersan (Elektro gitar) ile Eylem Pelit’in de (bas gitar) bulunduğunu ekleyelim.

Fazıl Say’ın 2014 ve 2015’te besteledi
ği, sadece adları değil kendileri de yeni olan bu şarkılarda insan sesi de ön planda. Solist Serenad Bağcan’ın yanında opera kökenli ses sanatçılarının vokalleri, zaman zaman bir opera korosuyla karşı karşıya olduğu izlenimini uyandırıyor insanda.

Albümün son
şarkısı “Ey Kör”, elektro gitar ve vurmalı sazların da etkisiyle sert, coşkulu bir tınıya sahip. Uzun lafın kısası, Fazıl Say’ın Ada Müzik’ten çıkan son albümü “Yeni Şarkılar”, şiirle müziğin birlikteliğinden doğan öykülere, keşiflere ve şarkılara tutkun dinleyici için mutlaka uğranması gereken bir durak.

operatik@gmail.com
www.twitter:@ozlemertan 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.