ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Aşk Bahane Teknik ŞahaneSayı: 1621 - 02.03.2015


Veronalı âşıklar Romeo ve Juliet İstanbul’da

 

Shakespeare’in ölümsüzleştirdiği, Veronalı aşıklar Romeo ve Juliet, bir süredir İstanbul’dalar. Birbirine düşman aileleri, her an kavgaya, dövüşe, çatışmaya hazır kızlı-erkekli “delikanlı” arkadaşları ve “çeteleri”yle , öfkeleri, sevinçleri, aşkları ve nefretleriyle aramızdalar... Zorlu Gösteri Merkezi’nde her akşam izleyici kitlelerini coşturup büyüleyip ayakta alkışlanıyorlar.

 

Sev ve dünyayı değiştir

 

Çağdaş Fransız besteci Gerard Presgurviç ( d.1953), bundan 15 yıl önce “Roméo & Juliette, de la haine à l’amour” - “Romeo ve Juliet - Nefretten Aşka” adlı eserini müzikal olarak besteleyip şarkı sözlerini yazdığında, başta Fransa’nın çeşitli kentleri olmak üzere dünyanın birçok merkezinde sahnelenmiş; bir anda müzikalin içindeki pek çok şarkı en çok satanlar listesine girmişti. Hemen akılda kalan, dilin ucuna yerleşen popüler bir müzik...

 

Aradan yıllar geçtikten sonra 2013’te İtalyanlar müzikali yeniden ele almışlar (İtalyanca uyarlama: Vincenzo Incenzo.) Dünyanın belli başlı usta dansçılarla çalışş genç yönetmen ve koreograf Guiliano Peparini eseri yeniden yorumlamış: Kalabalık bir kadro, müthiş hareketli ve yaratıcı bir koreografi, temposu hiç ama hiç düşmeyen bir dinamizmle eseri yeniden sahnelemiş. İlk gösterisi “olayın” geçtiği yerde Verona’da o dev Arena’da yapılmış...

 

Bu kez müzikalin başğı “Sev ve Dünyayı Değiştir.” (Ama e Cambia Il Mondo).. Bir kıvılcımla başlayan aşk önce “Sev ve zamanı durdur”; sonra “Sev ve engelleri aş” diye devam ediyor; ve malum ölüme rağmen dünyayı değiştiriyor...

 

İki genç için değilse de Verona halkı için...

 

Shakespeare’den çok Zefirelli

 

Muhteşem bir prodüksiyon... Görkemin doruğunda görsellik... Renk, dans, şarkı, dans, akrobasi, devinim, cümbüş...

 

Müzikal coşkusu ve hafifliğine uygun mükemmel sesler ve bedenler... Çarpıcı danslar ve dövüş sahneleri.

 

Ama hemen belirteyim benim için hepsinin önüne geçen, mükemmelin de mükemmeli sahnedeki teknik! Sahnedeki olağanüstü ışık kullanımı! Kostüm ve sahne tasarımı ile bütünleştiğinde, ruhunuz belki, ama en çok gözleriniz büyüleniyor!

 

Zaten bu prodüksiyon bence Shakespeare’in eserinden çok Zefirelli’nin o çok ünlü ve görkemli filmini temel olarak almış, onun ayak izlerinde ilerliyor. Orijinalinden farklı kişiler, farklı kurgu, farklı yapıya oturtulmuş... Bence hiçbir sakıncası da yok. Kendi bütünlüğünde “show” dünyasının gereğini fazlasıyla yerine getiriyor.

 

Sahnede 45 sanatçı, 270’i aşkın kostüm, 23 sahne değişimi... Bu değişim, üç boyutlu dijital bir sahnede, hareket eden dev panolara yansıtılan video ve projeksiyonlarla sağlanıyor. Hangisi gerçek, hangisi yansıma anlayamıyorsunuz. Akıllara durgunluk veren, saniye şaşmayan, gözlerimin ve aklımın (en azından benim aklımın) çözemediği sahne değişimlerine tanıklık ediyorsunuz.

 

Sahnede evlenme teklifi

 

“Romeo ve Juliet”i izlediğim gece, harika bir olay yaşadık. Müzikal 3 saat sürüyor. (Bence daha kısa olabilirdi.) Antrakta, tam ikinci bölüm başlamadan, seyircinin arasından iki genç sahneye çıktılar.

 

Perdenin önünde tam orta yere geldiklerinde, delikanlı, genç kadının önünde yere diz çöktü ve elini öperek ona evlenme teklif etti.

 

Genç kadın “Evet” dedi. İki genç kucaklaştılar.

 

Siz salonu görmeliydiniz. Tüm izleyici ayağa fırlamış bu yürekli iki genci alkışlarken onlar birbirlerine sarılmış sahnenin önünde dönüp duruyorlardı!

 

Tanrım ne çok özlemişiz böyle insani şeyleri!

 

O iki gence mutluluk diliyorum. Tüm gençlere daha çok âşık olun, daha çok sevin, sevişin, daha yürekli olun ve dünyayı değilse de Türkiye’yi değiştirin diyorum!

 

Bir şey kaçırmayın! sosyal ağlardan bizi izleyin...

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.