ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 35 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Flamenko, dans, Gazze ve Ayhan Baran...Sayı: 1595 - 31.07.2014


Akşamı bekliyor ve Flamenko ezgilerini, sahnenin ahşap tabanını döven dansçı ayakların çıkardığı sesleri hayal ediyordum. Günlerdir izlemek için sabırsızlandığım gösterinin iptal edilip edilmeyeceği sorusuna nasıl bir yanıt geleceğini düşünüyordum bir yandan da.

 

Gazze’de çoluk çocuk yüzlerce kişinin ölüme yürümesinin ardından Türkiye’de ulusal yas ilan edilmiş ve buna bağlı olarak pek çok sanat etkinliği ertelenmişti. İspanyol yönetmen, yapımcı, senarist, aktör, oyuncu Carlos Saura’nın yönettiği, 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin programında yer alan “Flamenco Hoy” da onların akıbetine uğrayabilirdi. Kararı, Kültür Bakanı’nın o sırada henüz görevinden almadığı Devlet Opera ve Balesi eski Müdürü Rengim Gökmen verecekti. Ancak Gökmen tam da “Flamenco Hoy”un Bodrum Kalesi’nde sahneleneceği 23 Temmuz günü Bodrum’dan Ankara’ya çağrıldı. Akşama doğru, Devlet Opera ve Balesi’nin kapanıp yerine Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) adlı bir komisyon kurulmasına karşı çıktığı, bu konuda hükümetten farklı düşündüğü için Gökmen’in görevden alındığını öğrendik. TÜSAK’ın seçeceği projelere devlet desteği verilmesini öngören tasarının Türkiye’de opera ve baleyi bitireceğini yıllardır hemen hemen tüm sanatçılar ifade ediyordu hâlbuki. Bu üzücü haberden önce ise “Flamenco Hoy”un iptal edilmediğini duymuştuk.

 

23 Temmuz akşamı Bodrum Kalesi, denizden gelen ılık rüzgârların gezinti alanıydı. Gösteriye o kadar çok ilgi vardı ki, seyirci sıralarının yanına ve localara ek sandalyeler yerleştirilmişti. Işıklar söndü ve dansçılardan evvel sahneye çıkan iki kişi, müzik ile dansın insana dair acıları aktaran en etkili araçlardan biri olduğunu anımsatan kısa bir konuşma yaptı. İspanyol dansçı grubu temsilcisinin kendi dilinde Gazze için söylediklerini koro sanatçısı Başak Narin, İngilizce ve Türkçe tekrarladı. Gazze’de ölenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından ise “Flamenco Hoy” başladı.

 

Müzik salt eğlence aracı değil, tabii ki. Şarkılar ve adımlar, yılların, yaşananların, deneyimlerin, duyguların içinden süzülüp gelen ışık gibi. Koreografisini Rafael Estévez ile Valeriano Panos’un yaptığı “Flamenco Hoy” da bu tanıma uyuyor. 19. yüzyılda, İspanya’nın güneyindeki Endülüs’te ortaya çıkan Flamenko’nun öyküler, duygular, acılarla dolu dünyasına tutulan büyük bir aynayı andırıyor. İspanyolların, Yahudilerin, Romanların, Arapların yaşadığı bereketli bir coğrafyada doğan Flamenko’yu cazla buluşturuyor. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin sanat yönetmeni, dansçı Zeynep Sunal, “Flamenco Hoy”un DVD’sini izlemiş ve gösterileriyle aynı adı taşıyan topluluğu Bodrum’a davet etmek istemiş. Temsilden sonra “İyi ki istemiş” dedik. Çünkü hem müzisyenleri hem de dansçılarıyla akıllarımızda yer etti “Flamenco Hoy”.

 

Ertesi gün kötü bir haber almasaydık Flamenko şarkıları ile adım sesleri, uzun süre daha günümüzü renklendirmeye devam edecekti. Ancak ölümden duyulan acı, tüm renkleri siyah bulutların altına hapsediyor. 24 Temmuz’da, Türkiye ve dünyanın en önemli seslerinden bas Ayhan Baran’ın vefat ettiğini öğrendikten sonra böyle hissettim. Evet, 1929 doğumlu Ayhan Baran’ın yaşı bir hayli ilerlemişti ve neredeyse bir senedir hastaneydi ama tüm bunlar, ölümün peşi sıra gelen karanlığı dağıtmaya yetmiyor.

 

Hatırlar mısınız bilmem, yıllar evvel Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara’nın Cahit Şaher ile birlikte sunduğu “Bir Ateştir Opera” adlı bir televizyon programı vardı. TRT’de gösterilen programın her bölümünde bir klip yayınlanırdı. Onlardan birinde Ayhan Baran oynamış ve Charles Gounod’nun “Faust” adlı eserinden Mephistopheles’in meşhur aryasını söylemişti. Sanatçının o klipteki hâli ve olağanüstü sesi hâlâ kulaklarımda. Onu şarkı söylerken anımsayacağım. Aradan uzun seneler geçtikten sonra bile hayatımıza kattığı güzel seslerden dolayı ona minnettar olacağım.


Fotoğraf: Halit Kıvanç, devlet operasının ünlü bası Ayhan Baran ile mülakat yapıyor. Baran, 1963'te Londra'daki Wigmore Hall'da bir resital vermişti.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.