ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 7 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Hiç Bach çalmamış birinin Bach eleştirisi ahlâkî ve doğru bir eleştiri midir?Sayı: 1589 - 09.06.2014


Türk müziği ile ilgili olan bazı kimselerde ilginç, hiçbir gerçekçi temele dayanmayan, önyargılı ve yapılan eleştirilerin bu konuda bilgi sahibi olunmadığını hemen gösteriveren batı müziği eleştirileri var. Bu kimselerin; batı müziği eğitimi almadıkları gibi, savundukları Türk müziği hakkında bile nitelikli bir hocanın rahle-i tedrîsinden geçmedikleri ve doğrudürüst eğitim almadıkları da belli. Bunun yanında, doğru dürüst Türk müziği eğitimi almadığı gibi, kulaktan dolma batı müziği bilgilerine sahip, hasbelkulis çok iyi konumlara oturtulmuş olduklarını bildiğimiz bazı 'eşhâs' batı müziğini de bildiğini göstermeye çalışıyor. Bu hem garip hem de gülünecek bir durum. Ama beni, batı müziği eğitimi almadığı ve herhangi bir batı müziği enstrumanına emek sarfederek tampere sistemin içinde dolaşıp bu sistemin sınırlarını merak dahi etmediği gibi, sadece kulak dolgunluğu ile elde ettiği adına asla bilgi denilmeyecek şeylerle batı müziğini eleştirenlerin tavrı daha fazla ilgilendiriyor. Batı müziğine karşı bir önyargı var ve bu önyargı, daha ziyade medeniyet mukayeseleri yapılırken kendini gösteriyor. Batı müziğinin ses sistemi hakkında konuşmak veya bu sistemi yetersiz bulup eleştirmek için, o sistemin içerisinde gezinmiş olmak gerekir, en azından önünüze bir batı müziği eserini koyup onunla meşgul olmayı, o eseri çalmış olmayı gerektirir. Bunların hiçbirisi yapılmıyor maalesef ve yapılmadığı gibi câhilce eleştiriler yapılıyor. Eleştiri elbette yapılmalı ama bu eleştirilerde insaflı olunmalı, gerçeği yansıtmalı, doğru olmalı ve sağlıklı bir bilgi temeline oturmalı. Ortalık ne yazık ki öğrenmeden bilenlerle, hasbelkulis, entrika ve ayak oyunlarıyla bir yerlere gelenlerle dolu.

 

Batı müziğini eleştirenler, bir de Johann Sebastian Bach için söylemediklerini bırakmıyorlar, işin bu tarafı daha vahim ve bir o kadar da gülünç. Bach, batı müziğinde ve özellikle kilise kuralcılığı içinde kendini sürekli yenilemeye çalışan, meraklı, bilginin peşinde koşan gerçek bir müzisyen ve tampere sistemi belki de en iyi kullanan bir besteci. (Bach'ın meraklılığı ve bilginin peşinde nasıl koştuğu konusunda, zamanının en iyi org icrâcısı ve bestecisi olan Buxtehude'nin org çalış tarzını anlamak için tam üçyüzelli kilometre yolu yaya olarak gidip gelmesi herhalde yeterli bir örnektir. Acaba Bach'ı eleştiren bilgisizlerin kaç tanesi böyle bir denemeyi göze almıştır!). Bach'ın Batı müziğinde sesleri nasıl indirgediğini söylemek, söyleyenin bilgisizliğinden başka bir şeyi göstermiyor. Bu bir yana, eleştiriyi yapanlar Bach'ın basit bir eserini önlerine koyup azıcık çalmayı denemiş olsalar yine gam yemeyeceğim. Çünkü Bach'ın bir eserini önlerine koyup çalmaya çalışmak, Bach'ın bu tampere ses varlığının imkânlarını nasıl zorladığını yakından görebilmek ve daha iyi anlayabilmek için önemli. Bach'ın armonilerini anlayabilmek için önemli. Bach'ı ve onun bestecilik tarzını tanıyabilmek için önemli. Ve Bach hakkında atıptutanların tutarlı olup ahlâkî davranmaları için önemli. Düşünün, hayatınızda batı müziğine dâir doğrudürüst bilginiz yok, hele eleştirilerinizin merkezine koyduğunuz Bach hakkında kulaktan dolma şeyler dışında hiçbir şey bilmediğiniz gibi bir eserini dahi çalmayı denememişsiniz, onun sesleri ve armonileri arasında dolaşmamışsınız ve kalkıp Bach eleştiriyorsunuz ! Bu tutarlı ve ahlâkî bir davranış mıdır ? Ama ne yazık ki bu tutarsızlığı ve hiçbir ilmî ahlâka dayanmayan bu tavrı daha ziyade 'muhafazakâr' kesimde yer alan kimseler yapıyor, bu daha üzücü. Bach'ı eleştirmek için Bach'ın ses dünyasında azıcık dolaşş, müziklerini, armonilerini çalmış olmak gerekir. Eğer bunlar yapılmadan Bach ve batı müziği eleştiriliyor, ağız dolusu lâflar ediliyorsa bunu yapanlarda ilmî ahlâk yok demektir.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.