ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1931
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Pir Sultan, Karacaoğlan veya Woody Guthrie! Ülkeleri uzak, yürekleri yakınSayı: 1562 - 25.11.2013


Bana hiçbir şey hissettirmeyen şarkılardan nefret ederim' der Amerikan folk müziğinin Pete Seeger ile birlikte belki de en önemli müzisyeni Wodrow Wilson 'Woody' Guthrie. Eğer David Carradine'ın Woody Guthrie'yi pek güzel canlandırdığı 'Bound for Glory' adlı filmi izlediyseniz, Guthrie'nin ne demek istediğini daha iyi anlardınız. Hayatında neredeyse rasyonelliğe hiç yer vermemiş ve neredeyse tamamen hisleriyle hareket etmiş olan Woody Guthrie için 'hissetmek' o kadar önemli bir farklılık ki. Böyle olunca da paranın, zenginliğin hiçbir değeri olmamış hayatında. Kendini ve müziklerini adadığı yoksul, işsiz göçmen halkın arasında, Amerikan müzik endüstrisinin dev şirketlerinin tekliflerini reddederek yoksulluğu seçen, bizim Âşık Veysel'imizden, Karacaoğlan'ımızdan, Yunus Emre'mizden, Pir Sultan Abdal'ımızdan pek farkı olmayan bir gönül adamıdır Oklahomalı Woody Guthrie. 'Hiç Allah'ın Oklahoması'ndan derviş çıkar mı ?' diye de düşünmemek lâzım. Çünkü kendisine uzatılan bunca dünya nimetlerine karşı inandığı doğruları terketmeyen, yoksul halka sırtını dönmeyen ve zenginlik yerine yoksulluğu seçebilen, kendisini 'başıboşluk benim oyunum' diyebilecek kadar hayatın akışına bırakabilmiş bir yürek, modern bir insanın yüreği olamaz. Anadolu topraklarında görmeye alışğımız bir derviş yüreğidir. Hem ister Oklahoma'da doğsun ister New York'ta ister Tokyo'da, ne farkeder ! Guthrie'nin hayatında belki inanç olarak İslâm yok, ama galiba bir Müslümanda olması gereken pekçok şey var. Meselâ yalan söylememek var, sözünden dönmemek var, haksızlığa karşı susmamak var, ikiyüzlü davranmamak var, yoksulun yanında olmak var, yoksulla birlikte aç ve uykusuz kalabilmek var, adaletli davranabilmek, yüreğinin götürdüğü yere gidebilmek var. Bugün kaç Müslümanda bunlar var !

 

Aslında çok merhametli biridir Guthrie. İlginç de bir anti,faşisttir. Gitarının üzerine yazdığı 'This machine kills fascists' yani 'Bu makine, faşistleri öldürür' şeklindeki söz, herhalde bütün solcuları (veya komünistleri) heyecanlandırıyordur. (Makine, Guthrie'nin göçmen işçilerle omuz omuza söylediği şarkılarda hiçbir zaman yanından ayırmadığı telli silahı yani gitarıdır pek tabii). Fakat ilginçtir, böylesine dinamik anti-faşist görünen bir müzisyen olmasına rağmen Amerika'da hiçbir komünist oluşumun içinde yer almamıştır. Komünistleri utandıracak ve şaşırtacak hatta komünistlere özgürlüğün ne demek olduğunu öğretecek kadar özgür, burnunun doğrultusunda giden, gördüğü bir manzara karşısında Banjo veya gitarını eline alıp konuşturan, hemen ayaküstü olayla ilgili doğaçlama şarkılar yazıveren bir halk ozanıdır Guthrie.

 

Amerikan folk müziği, aslında oldukça zengin bir müziktir ve 'Oklahomalı kovboy' 'Woody' Guthrie bu müziğin en önemli sanatçılarındandır. Pete Seeger, Bob Dylan ve Bruce Springsteen başta olma üzere pekçok Amerikan folk sanatçısını etkilemiştir. Amerika'nın sorunlarla boğuştuğu kuraklık yıllarında, iş bulabilmek için şehirden şehire dolaşan göçmen işçilerin yanında olmuş, onların yoksul sofralarına oturup yemeklerini paylaşş, nerede akşam orada sabah, tam da 'hayatın içinden' bir müzisyendir. 'Dust Powl Troubadour (Kuraklık Dönemi Gezgin Müzisyeni)' olarak bilinir Guhtrie. Fakat bence Avrupalı ortaçağ gezgin müzisyenlerden (troubadour) çok farklıdır. Adam de la Halle gibi ortaçağın troubadourları, rahatları yerinde birer aristokrat idi. Oysa Woody Guthrie, ailesini bırakarak iş bulabilmek umuduyla beş parasız yollara düşş bir müzisyendir. Batılı gezgin müzisyenlerden bir tek Woody Guthrie'yi bizim halk ozanlarımıza benzetirim. Anadolumuzun halk ozanları, beş parasız yollara düşer, Anadolu'yu köy köy, kasaba kasaba dolaşır ve türkülerini de hayatın içinden yazarmış. Guthrie de tam böyle, bizim Anadolu'nun halk ozanları gibi hayatın acı gerçeklerinin içinden ve hatta 'kendi içinden, yüreğinin derinliklerinden' yazmıştır müziklerini. O yüzden de bizim 'halk ozanı' profiline daha yakındır. İsterseniz 'This land is your land / This land is my land' adlı şarkısını ya kendi sesinden ya da Pete Seeger'dan bir dinleyin. Dinlemişken bütün şarkılarını dinleyin.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.