ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 10 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Mûsikî, aynı zamanda felsefî ve matematik ilimlerden bir ilimdirSayı: 1557 - 14.10.2013


İslâm âlimlerinin ilgilendiği ilimlerin tümü, metafizik, dînî ve felsefî fikirlerle bir bağlantı içerisinde olagelmiştir. Dolayısıyla bu ilimlerin amacı, bağlı olduğu İslâmî vahyin özünden kaynaklanan prensiplerden hareketle, aslında Allah ile insan (Rab ile kul) arasındaki irtibatı bir şekilde kurmaya ve onu güçlendirmeye yöneliktir veya bir başka söyleyişle, tabiatta var olan ilâhî yasaları, İslâmî vahyin prensiplerine uygun yöntemlerle aydınlığa kavuşturmak ve onları insanlığa duyurmaktır.

 

Nasr'a göre bu ilimler, bir yandan insana etrafını saran dünya hakkında çok şeyler öğretir ve insana bu dünyayı tedbir etme imkanı verirken, öbür yandan onun yeryüzünü tahrip edebilecek olan gücüne sınırlar koymak suretiyle, ona insanın gayesinin ötelerdeki âleme seyâhat etmek ve insanın unutkanlığının tabiî bir hal olarak ortaya çıktığı kozmik zindandaki mahpusluğuyla gurur ve aldanışa düşüp, bununla tatmin bulmamak olduğunu da göstermiştir. Bu metafizik ve kozmoloji, insana tabiî formları hevâ ve hevesinin sunağında harap etmek yerine, müşahede etmesine imkân veren bir 'nesneler ilmi' sağlamıştır. Bu ilimler, nesnelere ve onların metafizik prensiplerine vakıf olan kimselerin, 'Mutlak hakîkat'ten başka hiçbir realitenin olmadığım (La ilahe illallah) ve çöldeki kum taneciklerinden meleklere kadar, bütün bir kozmik tezahürün bu hakikat tarafından gönderildiğini (Muhammedun Rasûl Allah) ve bu hakikat dışındaki her şeyin fânî olduğu gerçeğini hatırlamasını ve hiç unutmamasını sağlar.

 

Mûsikî de, bazı Müslüman âlimlerin, filozofların ve düşünce ekollerinin çok yakın ilgi gösterdiği 'ilimlerden' biridir. Fârâbî'İhsa el-Ulûm (İlimlerin Sayımı)' adlı eserinde yaptığı ilimler tasnifinde, mûsikîyi; aritmetik, geometri, optik, astronomi, ağırlıklar ilmi ve hiyel ilmi gibi ilimler arasında 'Ta'lîmî İlimler' kategorisine dahil etmiştir. Ladikli Mehmed Çelebi, Zeynu'1-Elhan fi İlmi't-Te'lif ve'1-Evzân adlı eserinde, mûsikî ilminin, matematik ilimlerin en üstünü ve en-şereflisi olarak kabul edilmekte olduğunu ve kendisinin de böyle düşündüğünü belirtir. İbn Sînâ da Cevâmi'u İlmi'l-Mûsikî adlı eserinin bir faslını sadece mûsikîye ayırmış ve mûsikîyi bir ilim dalı olarak kabul ettiği gibi, onun aynı zamanda bir sanat dalı olduğuna da işaret etmiştir. İbn Haldun Mukadime'de mûsikîyi aklî (felsefî) ilimlerden biri olarak zikretmektedir. İbn Haldun'a göre aklî (felsefi) ilimler 7 tanedir. Bu ilimlerin başında 'Mantık' ilmi gelir. Daha sonra ise sırasıyla ta'lîmî (riyâzî) ilimlerden aritmetik, geometri, kozmografya, bundan sonra da mûsikî, tabiiyat ve ilahiyat ilimleri gelmektedir. İbn Haldun mûsikî ilmini, seslerin ve nağmelerin birbirlerine olan oranları ve bu oranları sayı itibariyle tayin eden ve ölçme usullerini inceleyen bir ilim olarak kabul etmektedir. Faydası ise, şarkı söylerken riâyet edilmesi gereken tegannî nağmelerini öğretmektir.

 

Âmûlî de, Nefâis el-Fünun fi Arâis el-Uyûn adlı eserinde yaptığı ilimler tasnifinde mûsikîyi, matematik, astronomi ve geometri ile birlikte matematik prensipleri altında toplamıştır. Müslüman filozoflar, mûsikîyi sadece insanı coşturan, onun nefsini harekete geçiren, insanın harama meyletmesine sebep olan bir disiplin olarak görmemişlerdir. Aksine, zaman zaman mûsikî hakkında çok ileri düzeyde sözler sarfederek ve onu diğer ilimler arasında daha sağlıklı bir zemine oturtarak, mûsikînin kozmik nitelikler taşıdığını ileri sürdüler. Mûsikîyi asıl ilâhî mecrasına taşımaya çalışarak, onu da diğer ilimler gibi vahyin dışında bir alanda konumlandırmadılar. İslâm düşünürleri, kozmolojik prensipleri çok çeşitli alanlarda uygulamışlardır. Bu kozmolojik prensipler, bir yandan fiziki âlem ve tabiî çevre ile ilişkili iken, diğer yandan yüksek bir düzenin bilgisi ile özünden bağlantılıdır. Mûsikî de, kozmolojik prensiplerin uygulandığının düşünüldüğü ilimlerden biridir. Mûsikîye bizim de bu zaviyeden bakmamız gerekmektedir.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.