ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1932
Şu an 4 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik, insanın ve toplumun göstergesidirSayı: 1555 - 17.09.2013


Sanat, genel olarak sanatçının iç dünyasını ifade etmeye yarayan önemli bir araçtır. Ancak sanatçı, yaşadığı toplumdan beslenir ve eserlerinde, mutlak surette yaşadığı toplumun izleri vardır. Ben sanatçıyı bir balarısına benzetirim. Balarısı, nasıl bal yapabilmek için yaşadığı coğrafyanın bütün çiçeklerinden besleniyor, sonra bunun sonucu olarak bal yapıyor ve bu yaptığı bal da beslendiği tabiat dokusunun izlerini taşıyorsa, bir sanatçı da aslında yaşadığı toplumdan beslenir ve ortaya koyduğu sanat eseri ait olduğu toplumun izlerini taşır. Dolayısıyla bir sanat eseri sadece onu meydana getiren sanatçının değil ama aynı zamanda sanatçının ait olduğu toplumun da izlerini taşır. Bu bakımdan sanatçı, sanat eseri ve toplum üçlüsü arasında mükemmel bir ilişki vardır. Toplumun kültürel seviyesi yüksekse, sanatçı da ait olduğu toplumu yansıttığına göre yüksek seviyede bir sanatçıdır ve ortaya koyduğu eserler de, ait olduğu yüksek seviyedeki toplumun zevk ve beğenisini yansıtan eserler olacaktır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki bir sanatçı, aynı zamanda toplumunun öncüsüdür, ait olduğu toplumunun ilerlemesine, zevk ve beğenilerinin yükselmesine katkıda bulunan en önemli unsurlardan biridir.

 

Müzik, bir toplumu ifade etmede belki de diğer sanat dallarından bir adım daha ileridedir. Çünkü ses, bir bedenden ayrı düşünülemez ve toplumu bir beden olarak kabul edecek olursak, ses de o bedenin bir ifadesidir. Ancak bu bedeni sadece fizikî bir varlık olarak değil, onu hâfızasıyla, değerleriyle, hayat tarzıyla, sosyal ilişkileri ile bir 'insan' olarak düşündüğümüz zaman o bedene ait ses bir anlam ve değer kazanacaktır. Kasdettiğim ses veya müzik, böyle bir varlığa ait ses veya müziktir. O varlığın çıkardığı ses veya daha müzikal bir ifadeyle melodi, varlığı oluşturan kültürel, sosyal ve inanç değerlerini, hayat tarzını, hâfızasındaki birikimi de yansıtan bir melodi olacaktır. Bir Anadolu türküsünü ele alıp incelediğimiz zaman, bu türkünün ait olduğu yöresel dil, hayat tarzı, kültürel, sosyal ve inanç değerlerini yansıttığını görürüz. Bir türkü bazen yaşanmış bir olayı, bir hüzünlü hikâyeyi dillendirir. Ya da, yüksek Osmanlı medeniyetinin merkezi olan bir İstanbul mûsikîsi, bu medeniyetin yansımasıdır, bir Osmanlı şarkısını dinlediğinizde bu medeniyetin melodiye sirâyet etmiş ayrıntılarını duyabilirsiniz.

 

Müzik-insan ve toplum ilişkisine, müzik üzerinden insan ve toplumu anlayabilmek açısından baktığımız zaman da epey önemli veriler elde edebiliriz. Müzik, kesinlikle insan ve toplumun kalitesini ortaya koyan en önemli alanlardan bir tanesidir. Yüksek düzeyde ve sanatsal gücü yüksek müzikler, sosyal, kültürel ve değerler açısından gelişmiş bir toplumun ve aynı şekilde bireyin göstergesidir. Bugün Batı'nın müzikte gelmiş olduğu nokta Batı toplumu ve bireyinin, ülkemizin geldiği nokta da ülkemiz toplumu ve ortalama bireyinin göstergesidir. Meselâ acılısıyla acısızıyla, hiçbir zaman için yüksek seviyeli müzik olarak kabul edilemeyecek olan arabesk adı verilen ve bu müzik türü ile kaynaşarak ortaya çıkan çeşitli müzik türleri, Osmanlı kültür-medeniyetiyle, ona ait müzikle ve yine bu kültür-medeniyete ait veya onu oluşturan insanla kıyas edildiğinde günümüz Türkiyesi'nin ve Türkiye insanının hangi seviyelerde olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

 

Müzik, böylesine önemli bir alandır.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.