ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 9 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bu yazın albümü budur!Sayı: 1540 - 20.05.2013


Daft Punk’ın 21 Mayıs’ta piyasaya çıkacak yeni albümü “Random Access Memories” iTunes üzerinden ücretsiz stream edilmeye başlandı. Daft Punk sihirli formülü bulmuş, simyacı misali disco’yu altına çevirmiş

 

Hani ikinci el plakçılarda ya da eskicilerde yerdeki kutularda duran “üç tanesi beş lira” tadında plaklar vardır. 70’lerin adı sanı pek bilinmeyen İtalyan, Fransız ve Alman disco plakları. Bob Dylan’lar, Beatles’lar, Led Zeppelin’ler, başşede yüksek fiyatlara alıcı beklerken bunlar yerlerde sürünür. Üzerlerinde apartman topuklu kadınların abartılı makyajlar, kabarık saçlar ve dönemin ışıltılı şuh kıyafetleriyle dans ettiği, kimi zaman sahilde sere serpe yayıldığı, zamanla yırtılıp pırtılmış ezilmiş plaklar...


İş
te onları bulunca alın bence, çünkü önümüzdeki bir-iki yılda çok değerli olabilirler. Daft Punk’ın uzun zamandır beklenen ve belki de yüzyılımızın en büyük lansman kampanyasıyla karşımıza çıkan yeni albümü “Random Access Memories” o yıllara saygı duruşu niteliğinde.

2010’ların ana akım dans müziğini yine Daft Punk belirleyecek. Ve bu akımın adı hiç şüphesiz disco...

 

* Daha ilk şarkıdan itibaren (“Give Life Back To Music”) disco ritmine kilitlemiş Daft Punk bu albümü ve sonuna kadar da vazgeçmiyor. Zaten 70’lerin İtalyan disco prodüktörü Giorgio Moroder için dokuz dakikalık bir şarkı yapılması bile (“Giorgio by Moroder”) durumu anlamaya yeterli. Moroder’ın (bugün 73 yaşında) kendini ve disco yıllarını anlattığı konuşmanın ardından başlayan bir disco klasiği adeta. Ben Moroder’ı ve şarkıyı dinlerken Cerrone’u da hatırladım.

O yılların efsane Fransız disco prodüktörü kendisi. “Supernature” isimli disco hit’ini dinleyin, ne demek istediğimi anlayacaksınız.


* “Game of Love”, “Discovery” albümündeki “Something About Us”ın izinden gitmi
ş (buradaki klarnet soloyu Hüsnü Şenlendirici atsa enteresan olurmuş). Daft Punk, tempolu şarkıların ardından “interlude” tarzında moody şarkılar sıkıştırmış araya. “Within” bunlardan biri. The Strokes solisti Julian Casablancas’ın söylediği “Instant Crush” ise albümün ikinci hit’i olur. (İlkinin ne olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım. Pharrell Williams vokaliyle “Get Lucky”.) 


* “Touch”, albümün 70 üzeri katılımcılarından bir di
ğeri olan şarkıcı, besteci ve söz yazarı Paul Williams’ın vokaliyle geliyor. Saykodelik bir intro’nun ardından disco ritimlerine emanet etmişler bizi. İnsan kendini “Aşk Gemisi”nde ya da Club Med’de gibi gamsız tasasız hissediyor (2011 tarihli “Paul Williams Still Alive” isimli belgeseli de izleyin).


* “Beyond”, tipik bir Daft Punk
şarkısı. Romantik-elektronik “beat”ler... Bu albümün geneli düşünüldüğünde deneysel diyebileceğimiz “Motherboard”un ardından prodüktör Todd Edwards’la yapılan “Fragments of Time” geliyor. Şahane bir soul şarkısı.


* Daft Punk geçmi
ş albümlerinden farklı olarak bu albümde çok daha fazla canlı kayıt kullanıyor. Davullar, baslar, gerçek zil ve trampet çok yakışş. Funky gitarları meşhur disco ekiplerinden Chic’in gitaristi Nile Rodgers çalıyor (Daft Punk’ın 60’ın üzerindeki üçüncü katılımcısı).


* Panda Bear ile birlikte kaydedilen “Doing It Right” albümün ilk görü
şte âşık olduğum iki-üç şarkısından biri. Gizli hazineleri keşfetmeyi sevenler için.


* “Contact” güzel bir kapanı
ş parçası. Bu albümde gelenek olduğu üzere uzunca bir intro’nun ardından dile geliyor. Elektronik uzay diskosu kafaları. Daft Punk’ın en sevdiği şey. Ben bu albüme resmen bayıldım. Turnesi ve şovları nasıl olacak hayal edince bile fena oluyorum. Daft Punk sanki uzun zamandır üzerinde çalışğı formulü bulmuş, simyacının metali altına çevirmesi misali disco ve elektronik müziği canlı çalınan enstrümanlarla vücuda getirip altın eylemiş ve bu albüme koyarak önümüzdeki yıllara imzasını atmış.


Bundan sonra uzunca süre bu albümden
şarkılar radyolarda dönecek, remiks partilerde ve kulüplerde çalınacak, eve yeni alınacak ses sistemlerinin kalitesi bu şarkılarla ölçülecek (şahane bir sound var gerçekten), defilelerde bu albümden faydalanılacak, reklamlarda bu albümden şarkıların kıytırık taklitleri ve replikaları duyulacak. Suyu çıkmadan dinleyin, tadına varın derim. Küçükken kar yağğında kendini hemen sokağa atan ve “kar başkaları tarafından bozulmadan ilk ben oynayayım” diyen tiplerdenseniz ne demek istediğimi anladınız.

 

“Get Lucky”yi hit yapan şey

 

Albümün tartışmasız ilk hit’i.

Bu şarkı insanda “Ne var bunu ben de düşünebilirdim” hissi yaratıyor. Zaten hit şarkıları hit yapan da budur. Pharrell Williams’ı bulmuşken bırakmamışlar, “Get Lucky”den başka bir şarkı daha söyletmişler. “Lose Yourself to Dance” de şahane bir mid-tempo disco şarkısı. Pharrell Williams’ı N.E.R.D. kadrosunda da pek severdik. Daft Punk onu şahane kullanmış. (Bu arada Williams’lı N.E.R.D.’ün 2003’teki “Daft Club” albümünde yer alan “Harder Better Faster Stronger” remix’ine hâlâ bayılırım.

http://www.mavi-nota.com/index.php?link=albumler&no=150


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.