ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müdür, müdür müdür?Sayı: 1532 - 25.03.2013


Çocukluğumuz…


Hepimizin özlemle andı
ğı sorumluluklardan ve sorunlardan uzak olan eğlenceli dönem.


Ne güzel yıllardı de
ğil mi?


Oyun oynamayı sever misiniz?


Çocukken oynadı
ğımız oyunlar vardı. Doktorculuk, evcilik, askercilik. Bir de mendil kapmaca. Gazoz kapağından, tahtadan, bezden yapılan oyuncaklarla hayal dünyamızı genişleten oyunlar.


Ş
imdi de çeşitli oyunlar var hayatımızda. İdarecilik, patronculuk, koltuk kapmaca.


Sanat kurumlarımızın yönetimi tamamen bir oyunca
ğa dönmüş durumda.


Yıllardır idare konusunda sorunlar ya
şanır sanat kurumlarımızda. Hep idare edilir çünkü yönetilmez. Aslında yönetimin ne ve nasıl olduğu da pek bilinmez. İdare edilir sadece. İki yılda bir orkestraların müdürleri değişir. Bir bakarsınız orkestradan bir flütçüdür, bir bakarsınız bir viyolacı. Opera’da da bir bakarsınız sopranodur, bir de bakmışsınız ki ışıkçı, balet olmuş müdür. Müdürler, (idareciler) kurum üyeleri arasından seçimle belirlenir. Hiçbirinin yönetim konusunda eğitimi ya da bilgisi yoktur. İşi en güzel kim idare edecekse, kim elemanların hatalarını iyi örtbas edip tavuğuna kış demeyecekse o seçilir müdürlüğe.


Yönetim kurulları da orkestra üyelerindendir. Müdürler iyi idare edebilsin diye!


Olayın kökenine inelim
şimdi: Konservatuar müdürleri kimlerdir?

O kurumlardaki ö
ğretim üyelerinden biri. Eğer mümkünse bu kişi profesör olur. Dil eğitiminin yeteri kadar önemsenmediği konservatuvarlarda yetişmiş, araştırma yapmak veya makale yayınlamak konusunda çoğunun en küçük bir fikri olmayan kişilerdir ne yazık ki bunlar. Sadece enstrüman çalmanın öğretildiği kurumlardan yetiştikleri için profesör oldum diye yere göğe sığdıramazlar kendilerini. Koltuk kapılmıştır bir kere! 


Çevrelerindekilere yukarıdan bakarlar, kafalarına göre yönetmeye çalı
şıp kurum içi gerginliğe sebep olurlar.


Bu yüzden ülkemizdeki konservatuarların müdürlerinin ço
ğu başka bölümlerdendir. Tıp, hatta ilahiyat bölümünden mezun konservatuar müdürlerimiz var çeşitli konservatuarların başında. Rektörler, kurum içi gerginliği önlemek için böyle bir yöntem bulmuşlar kendilerince.


Yönetemeyenleri idare edelim gitsin mantı
ğı yani.


Yöneticili
ği idarecilik olarak görüyoruz. Yani sadece idare ederek olayı geçiştiriyoruz. Kırk yıllık, neredeyse asırlık kurumların başına on yıldır kurumda görev yapan kurumsal kimliğe sahip çıkamamış kişilerden müdür seçiyoruz. Müdürlük kararlarını kebapçıda veya rakı masasında veriyoruz. Şeflik eğitim almamış insanlara orkestra şefi ibaresini yapıştırdığımız gibi yöneticilik eğitimi almamış kişilere de müdürlüğü uygun görüyoruz. Daha sonra da bu kişilerin ülkemizin temsilcisi olan sanat kurumlarımızı temsil etmesini istiyoruz. Kurumlar oyun ve oyuncak dünyası resmen.


Sormaz mı
şimdi seyirci size hiç müdür, müdür müdür diye?


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.