ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1929
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


DNA Şifreleri ve Genetik MüzikSayı: - 08.06.2006


Özet : Yirminci ve yirmibirinci yüzyıl, bilim dünyasında bir çok gelişmenin oluşmasında önemli bir yere  sahiptir. Özellikle bilimlerarası çalışmaların oldukça yoğun bir şekilde üzerinde durulduğu dönemdir. Bu noktadan hareketle, insanın gen haritasının çıkarıldığı şu günlerde, bir çok bilimle ilişkisi olan müzik alanında da oldukça ilginç, bir o kadar da heyecan verici gelişmeler yaşanmaktadır. Bu çalışmalar içinde özellikle gen müziği, çok özel ve önemli bir yer teşkil etmektedir. Bilim adamları, günümüzde insan bütün gen zincirini ve binlerce genin konumlarını haritalandırdı. Bu bağlamda, yaşamın bu genetik kodunu haritalandırmak, insanlık tarihinde bir mihenk taşıdır.

Anahtar Kelimeler : DNA şifreleri, gen müziği

I.Giriş
Bazı bilim adamları, insandaki müzik duygusunun, iki ayak üzerinde yürümek yada konuşmak gibi evrim sonucu gelişen ve kuşaklar boyu aktarılan bir özellik olduğunu  iddia ediyor. Amerikalı müzik profesörü David Huron ve ekibi, müziğin biyolojik kökenli olup olmadığını araştırıyorlar. “Müzik Geni”nin binlerce yıl önce evrimle oluştuğu ve insanoğluna özgü olduğu düşünülüyor. Bu olguları destekleyen bazı olgular var; öncelikle dünyanın her yerinde müzik var. Yeryüzündeki her kültürde müzik mevcut, buna paralel olarak şarkı mırıldanmayan, müzik dinlemeyen insan bulmak olanaksız… Müzik insanlık tarihi kadar eski… (http:// arşiv. hürriyetim.com tr / dosya / genetik)
Bir insanın trilyonlarca hücresinin her bir çekirdeğinde deoxribonuckleik asit (DNA) içeren genler ve kromozom diye adlandırılan yapıların içinde organize olmuş protein molekülleri bulunur. (CLARK, Mary Anne., “Genetic Music” ,http:// www.dnamusiccentral.com) DNA her canlıyı tanımlayan bir Mammoth Ansiklopedisi gibidir. İngilizce yazılmış bir ansiklopedi 26 harfi tekrar tekrar kullanırken veya bir ansiklopedi için makine dilinde yazılmış bir bilgisayar programı sadece iki karakteri tekrar tekrar kullanırken, DNA ise hayatın ansiklopedisi için 4 harfi kullanır.( CLARK, Mary Anne., A.g.e.)
* İngilizce : ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZ
* Makine  : 01 
* DNA    : ATCG
İngilizce yazılmış bir ansiklopedide otuz milyon harf olabilir, insan olmanın ansiklopedisinde ise yaklaşık 3 milyar harf bulunmaktadır. Çözülüp birbirlerine bağlandığında DNA zincirlerinin iplikleri beş fitten (yaklaşık 1,5 metre) daha uzun olur. Eğer bir insan vücudundaki DNA’ların tümü bir iplik olarak birbirine bağlansaydı 8000 kere aya kadar uzar ve geri gelirdi.

Her bir organizma için, DNA’nın bu incecik  iplik bileşenleri basit bir bakteriden karmaşık bir insan DNA’sına kadar, bir yaşamı inşa etmek ve sürdürmek için gerekli bilgiyi kodlar. DNA’nın bu görevi nasıl gerçekleştirdiğini anlamak için DNA’nın yapısı ile ilgili bazı bilgileri incelemek gerekir.

DNA molekülü her bir kenarı bazlar şeker ve fosfat molekülleri ile azotlu bazlardan oluşan basamakları olan çift sarmal(helix) içerir. Her bir iplik, bir şeker, bir fosfat ve nitrojen bazından oluşmuş nukleotid denilen benzer birimleri tekrarlayan doğrusal bir düzenlemedir. ( CLARK, Mary Anne., A.g.e.)DNA’da dört farklı baz temsil edilir: Adenin (A), Timin(T), Guanin(G) ve Sitozin(C). Bu şekilde düzenlenmiş bazların özel sıralanışı DNA şifresi olarak adlandırılır. (FORD, Wayne., http://www. onlineathens. Com / stories / 030503/tec_20030305006.shtml) Aşağıda DNA’nın helix (sarmal) yapısı görülmektedir.

DNA’nın çiftli sarmalı, baz çiftleri oluşturarak her bir iplikteki bazların arasında bulunan zayıf örgülerle bir arada tutulur. Genin boyutları genellikle bu baz çiftlerinin toplam sayısı olarak belirtilir. Böylece insan genlerinin toplamı yaklaşık olarak 3 milyar baz çifti içerir.( CLARK, Mary Anne., A.g.e.)
İnsan genomundaki 3 milyar baz çifti 24 bölgede düzenlenmiştir. Fiziksel olarak ayrılmış mikroskobik birimler kromozomlar olarak adlandırılır. Bütün genler kromozomlar boyunca doğrusal olarak yerleştirilmiştir. İnsan hücrelerinin bir çoğunun çekirdeği iki kromozom kümesi içerir. Her bir küme 23 kromozoma sahiptir. (22 otozom: “somatik(otozomal) kromozomlar” ve bir X veya bir Y cinsiyet kromozomu) Kromozomlar yaklaşık olarak eşit bölümlerde protein ve DNA içerir. Kromozomsal DNA  ortalama 150 milyon baz içerir. Aşağıda kromozomların doğrusal olarak yerleştirildiği şekil görülmektedir.

DNA‘nın ve proteinlerin müziksel tercümesi, sadece müzik olarak değil, aynı zamanda genetik sıralama üzerine çalışmanın alternatif bir biçimi olarak da ilginçtir.

Müzik notaların sadece doğrusal bir sıralaması değildir. Akıllarımız bundan daha yüksek bir seviyede müzik parçaları görür.  Notaları cümlelere, cümleleri melodilere, melodileri hareketlere ve hareketleri tüm bir parçaya dönüştürür. (GENA, Peter., “DNA music for genessis

http://www.artic.edu/~pgena/genexs.html)

21. yüzyılın yeni müzik türü olan DNA müziği sadece yaratıcı bir kompozisyon içermez, aynı zamanda varlığımızın özünü de içerir. Kromozomların tabanını oluşturan Adenine(A), Thymine(T), Guanine(G) ve Cytosine(C) haritalarından türetilen DNA müziği hayretlere düşürecek kadar da mükemmel müzikal sonuçlar vermektedir. (http://www. artic. Edu / ~ pgena / dihydtest.html)

DNA müziği, GENA, Peter’in, “DNA music for genessishttp://www.artic.edu/~pgena/genexs.html internet adresinden dinlenebilir. Aşağıda A,G,T,C kromozom haritalarından örnek bir tablo verilmiştir.

atg ctg ctc ctg ggc ctg ctg ctg ctg ccc ctg ctg gct ggc gcc cgc ctg ctg tgg aac tgg tgg aag ctc cgg agc ctc cac ctc ccg cct ctt gcc ccg ggc ttc ttg cac ttg ctg cag ccc gac ctc cca atc tat ctg ctt ggc ctg act cag aaa ttc ggg ccc atc tac agg ctc cac ctt ggg ctg caa gat gtg gtg gtg ctg aac tcc aag agg acc att gag gaa gcc atg gtc aaa aag tgg gca gac ttt gct ggc aga cct gag cca ctt acc tac aag ctg gtg tct aag aac tac ccg gac ctg tcc ttg gga gac tac tcc ctg ctc tgg aaa gcc cac aag aag ctc acc cgc tca gcc ctg ctg ctg ggc atc cgt gac tcc atg gag cca gtg gtg gag cag ctg acc cag gag ttc tgt gag cgc atg aga gcc cag ccc ggc acc cct gtg gcc att gag gag gaa ttc tct ctc ctc acc tgc agc atc atc tgt tac ctc acc ttc gga gac aag atc aag gac gac aac tta atg cct gcc tat tac aaa tgt atc cag gag gtg tta aaa acc tgg agc cac tgg tcc atc caa att gtg gac gtg att ccc ttt ctc agg ttc ttc ccc aat cca ggt ctc cgg agg ctg aag cag gcc ata gag aag agg gat cac atc gtg gag atg cag ctg agg cag cac aag atg atg gac tac atg ctc caa ggg gtg gcg cag ccg agc atg gaa gag ggc tct gga cag ctc ctg gaa ggg cac gtg cac atg gct gca gtg gac ctc ctg atc ggt ggc act gag acc aca gca aac acc ctc tcc tgg gcc gtg gtt ttt ttg ctt cac cac cct gag att cag cag cga ctg cag gag gag cta gac cac gaa ctg ggc cct ggt gcc tcc agc tcc cgg gtc ccc tac aag gac cgt gca cgg ctg ccc ttg ctc aat gcc acc atc gcc gag gtg ctg cgc ctg cgg ccc gtt gtg ccc tta gcc ttg ccc cac cgc acc aca cgg ccc agc agc atc tcc ggc tac gac atc cct gag ggc aca gtc atc att ccg aac ctc caa ggc gcc cac ctg gat gag acg gtc tgg gag agg cca cat gag ttc tgg cct gat cgc ttc ctg gag cca ggc aag aac tcc aga gct ctg gcc ttc ggc tgc ggt gcc ccg gtg tgc ctg ggc gag ccg ctg gcg cgc ctg gac ctc ttc gtg gtg ctg acc cga ctg ctg cag gcc ttc acg ctg ctg ccc tcc ggg gac gcc ctg ccc tcc ctg cag ccc ctg ccc cac tgc agt gtc atc ctc aag atg cag cct ttc caa gtg cgg ctg cag ccc cgg ggg atg ggg gcc cac agc cca ggc cag aac cag tgc

İnsan, kromozom yapısından gelen yapılara bağlı olarak, düzenlemede kullanılmak üzere bir takım motifler tanımlar. Besteci, bu motifleri kullanarak ve bu motiflerde varyasyonlar yaratarak eş zamanlı çalınacak yeni motifler oluşturur. Her yeni motif ekleme sırasında kulağa danışılarak onay alınır. Kulak, harmonik bileşenlerden memnun olmaması durumunda, motif parçadan çıkarılır.

II. Kromozom Yapısı

Kromozomların tabanını oluşturan adenine, thymine, guanine ve cytosine yapılarının her biri iki yarım oktavlık aralığa denk bilgi taşır. "Herbir kromozom bileşeni 12 bit uzunluğunda, eş zamanlı değişebilen bir yarım sesler takımıdır" . Dolayısıyla, her iki bitişik kromozom, dolaylı bir geçişi belirtir. (http://www.gurayim.com/muzik/muzik2.htm)

Kromozomlardaki bu dizilim, kullanılan enstrümanın ses frekansındaki alçalma ve yükselme açılarını temsil eder. Başka bir deyişle; "ses aralıklarını belirlerler". (http:// www. gurayim. Com / muzik / muzik2.htm)

Bir oktav, 12 sesten oluştuğuna göre; (Do Majör gamına göre)  notaların her birini sayılarla derecelendirdiğimizde  her notaya karşı bir sayı gelecektir. Ancak, müzik, tek oktav içerisinde zayıf düşer. Buna engel olmak için Kulak sekizinci notaya gelindiğinde alçalma-yükselme açısı birleşmelerini kontrol eder. Her sekizinci nota çalınışı sırasında, kulak tarafından, sekizinci notanın her ses ile uyumu değerlendirilir, karşıt ya da destekler şekilde dikkate alınır. Dik bir alçalma-yükselme açısı birleşimi bir tamsayı tarafından temsil edilir. 12 tondan oluşan oktavda herbir notanın bir bit'lik bölümü , bu tamsayının ilk 12 bit'ine uyar. Bundan dolayı, herhangi bir geçiş kararını vermek çok kolay olacaktır. 1'den 12'ye alçalma ve yükselme açılarının herhangi bir değeri, aralık sınıflarına (interval classes) benzer olarak değişecektir.

"Herbir kromozom bileşeni 12 bit uzunluğunda, eş zamanlı değişebilen bir yarım sesler takımıdır" demiştik. Dolayısıyla, her iki bitişik kromozom bileşeni, dolaylı bir geçişi belirtir. İki birleşme arasında benzer bir aralık sınıfı (interval class) vardır ve bu da alçaltma-yükseltme açısı birleşimi veya geçişin bütün 12 aralık içerisinde yer değiştirmeleri her iki yapı için de aynı zamanda geçerlidir. Örneğin, iki bitişik kromozom bileşeni var ise aşağıdaki gibi uygun bir armonik geçiş olduğunda, bu ikisi aynı zamanda dikkate alınır. (http://algoart.com)


Eğer kromozom, müziğin küçük bir parçasında uygun bir geçiş şekli bulursa kulak tarafından kabul edilir. (http:// www. gurayim. Com / muzik / muzik2.htm)III. Sonuç  ve Öneriler

Müzik her kültürde var olan bir olgu olarak karşımıza yaşamın her alanında çıkmaktadır. Müzik bilimi de diğer bilimler gibi her zaman insanlığın hizmetinde olacaktır. Son günler de yapılan “gen müziği” gibi çalışmalarda müziğin genetik, matematiksel, felsefik hatta biyolojik yönlerinin olduğunun bir ispatıdır. Bu noktadan hareketle, herkesin alanı ile ilgili araştırmaya ve beraberinde müziği geliştirmeye yönelik çalışmalar yapması gerekmektedir. Bu da diğer bilim dalları ile dayanışma içinde yapılmalıdır. Çünkü, nasıl insanlar arasında etkileşimler var ise, disiplinler arasında da ilginç, aynı zamanda bir o kadar da hayranlık uyandırıcı etkileşimler tespit edilmektedir.

Abstract : 20st and 21st century has an important role in the forming of various developments in the world of science. It is a term especially the interscience works had been studied quıte much. From this point of view, these days in which the human genes  are mapped, quite interesting and exciting developments are being experienced in the field of music that has relations with many kinds of science. Among this studies, especially genom music has very special and important place. Today scientists mapped all of the gene chains of human and the order of thousands  of genes. Thus, mapping this genetic code of life is a mile stone in the history of the human history.

Key Words: DNA Codes, Genome Music

Kaynakça
Clark, Mary Anne., “Genetic Music” ,http:// www.dnamusiccentral.com., Erişim Tarihi: 04.05.2004
Ford,  Wayne., http:// www. onlineathens. com/stories / 030503 / tec_ 20030305006.shtml
Gena, Peter., “DNA music for genessis
http://www.artic.edu/~pgena/genexs.html
http://algoart.com
http://arşiv.hürriyetim.com.tr/dosya/genetik
http://www.gurayim.com/muzik/muzik2.htm

 


 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.