ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1928
Şu an 7 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fazıl Say'dan Görkemli YanıtSayı: 1519 - 24.12.2012


Üst üste üç akşam Fazıl Say'ın -sekizi yeni, ikisi eski- on yapıtını dinledikten konser sonraları ve ertesi günler Say'ın müziği, dünyası ve savaşımı üzerine düşündükten sonra, bu üç akşamı ve dinlediğim müziği nasıl anlatacağımı, Fazıl Say'ın bize -üç akşam da 1800 kişilik salonu tümüyle dolduran müzikseverlere- yaşattığı bu olağanüstü müzik saatlerini nasıl tanımlayacağımı bulmaya çalıştım ve sonunda başlıktaki sözcüklerde karar kıldım: 'Görkemli yanıt' Fazıl'ın da bu tanımlamama katılacağını, en azından 'Değmez ama evet' diyeceğini sanıyorum.

Fazıl Say’ın müzi
ğinde bu toprağın, Anadolu’nun seslerini kendinde damıtıp kendi sesine dönüştürdüğünü, kimi yapıtlarının halk müziğimizin, kimi yapıtlarının makam müziğimizin üzerinde yükseldiğini bilmeyenlere, bilseler de bilmezden gelenlere, halktan saklayanlara olduğunu tüm Cumhuriyet okurlarının kuşkusuz çok iyi bildiği bu yanıt nasıl görkemli olmasın! Üç konserde seslendirilen on yapıtın sekizi değişik müzik kurumlarınca ısmarlanmış. Bu yapıtların yedisini ısmarlayanlar Avrupa’nın saygın müzik kurumları. Ney Konçertosu “Hezarfen”i Mannheim Orkestrası, Nefesli Sazlar Beşlisi “Alevi Dedeler Rakı Masasında”yı Berlin Konser Salonu, Yaylı Çalgılar Dörtlüsü “Boşanma” ile Lirik Soprano ve Orkestra için Lied “Panter”i Dortmund Konser Salonu, Viyolonsel ve Piyano Sonatı “4 Şehir”i BBC, Piyano Konçertosu “Anadolu’nun Sessizliği”ni Radio France, Üçüncü Senfoni’si “Universe”i Salzburg Mozarteum Orkestrası için bestelemiş Fazıl Say. İlkçalınışları da bu kurumlarca gerçekleştirilmiş. İstanbul Kültür Sanat Vakfı için bestelediği İkinci Senfonisi “Mezopotamya” ise ilk kez bu yıl İstanbul Müzik Festivali’nde Borusan Filarmoni Orkestrası’nca seslendirildi, bilindiği gibi.

 

Bu sekiz yapıtı, Fazıl Say’ın kendi deyişiyle her yerde ve kolayca seslendirilebilecek bir yapıt oluşturma isteğiyle bestelediği -Sivas kıyımının acısını seslendirdiği- Vurmasazlar, Piyano ve Üç Soprano için “Ses”i ve ilk kez 1995’te Boston’da seslendirilen Piyano Konçertosu “İpekyolu”nu bir bütün olarak ele alıp hepsine birlikte baktığımızda Fazıl Say’ın yalnızca bir müzik insanı değil, ülke, dünya ve hatta evrenle yakından ilgili; merak eden, düşünen ve değerlendiren bir insan, bir “aydın” olduğunu görüyoruz. Sivas kıyımından Mezopotamya’ya, Hezarfen Ahmet Çelebi söylencesinden Alevi dedelere, evrenin oluşumuna, Nâzım Hikmet’ten Metin Altıok’a, Rilke’ye uzanan ilgi ve konu yelpazesi de bunu gösteriyor.

 

Fazıl Say’ın merak eden, arayan, aydın kimliğinin müzikçiliğine yansıyan yanı, yapıtlarında kullandığı, alışılmamış çalgılarda da kendini gösteriyor. Çoksesli evrensel müzik kalıpları içinde yaptığı bestelerinde Türk müziği çalgılarının yanı sıra orkestralarda kullanılmayan yöresel ya da çok yeni, elektronik çalgılara yer veriyor örneğin, istediği müziği elde edebilmek için.

 

Sonuçta, dinlediğim yapıtların tümünü düşünüp bir arada değerlendirdiğimde, arkalarında gittikçe büyüyen, olgunlaşan bir müzik yaratıcılığı olduğunu görüyorum. Üç konserin de bitmek bilmeyen alkışlar ve Say’a büyük sevgi gösterileriyle sona ermesi de beni doğruluyor kanısındayım.

 

Şimdi, kaydedildiğini öğrendiğim konserlerin yoğunçalarlarını bekliyorum heyecanla.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.