ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1930
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 23.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 14.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


♪ 4bliler kadro bekliyor başlıklı yazınızda sanki 4 bliler devre dışı bırakılmış gibi izlenim doğuyor obür kamu kurulrşlarında olduğu gibi kayıtsız şartsız kadroya geçecekler yıllardır sanat kurumlarımızı sırtlayan bu sanatçılarımıza sınav istemek yapılacak en büyük kötülüktür bilginize
CÜNEYT BALKIZ - 12.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fazıl Say Ne söylüyor?Sayı: 1514 - 19.11.2012


13  Kasım Salı gecesi CNN Türk'te Aykırı Sorular programında Enver Aysever'in sorularını yanıtlayan dünya sanatçımız Fazıl Say, yine gündemi sarsacak, önemli fikirler ortaya attı. Ve tabii bu fikirlerin içinde en çok tepki alanların başında arabesk müzik için yaptığı "arabesk müzik dinlemek, sevmek vatan hainliğidir" mealindeki sözü geldi. Bu açıklamasının ardından bilindik, her zaman ortalıkta dolaşan arabeskçiler, Ferdi Tayfur, Hakkı Bulut, Nihat Doğar ve diğerleri koro halinde kaba ve hakaret dolu sözlerle karşı atışa geçtiler.

Aslında anlayana göre Fazıl Say ne söyledi
ğine aldırılmaması gereken bir sanatçıdır öncelikle.. Çünkü Fazıl Say kesinlikle ve kesinlikle, doğruları söylüyor,

Ancak bu arabesk müzi
ğin ne kadar hastalıklı bir şey olduğunu, toplumu nasıl çürüttüğünü bu kültürle yoğrulmuş kişilerea nasıl anlatırsın? Adamın özü onunla biçimlenmiş, evet Fazıl Say ne kadar doğru konuştun demesini bekleyemeyiz bu kişilerden elbette. Ama bu durum, Fazıl Say'ın doğru bir tespitte bulunduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Öte yandan burada Fazıl Say'ın ne dedi
ği kolayca göz ardı edilebilir, kendisi o kadar muhteşem bir adamdır ki ne dese peki desek yeridir. Sen, özü arabeskle yoğrulmuş kişi bunu bilmiyorsun çünkü onun sanatını tanımıyorsun. Tanımadığın bir şeyi kötüleme. Fazıl Say, durduğu evrensel yer itibarıyle seni çok iyi tanıyor ve bu işin uzmanı, kompetanı, bunu da unutma Hakkı Bulut, Nihat Doğan, Ferdi Tayfur.

Ayrıca daha önce bir yazımda sanatçı yorumu yaparken söylemi
ştim şimdi yeri geldi yine söyleyeyim, sanatçı kişi, örneğin Fazıl Say sevimli veya çok doğru olmak zorunda değil, toplum normlarına uymak zorunda da değil, sanatçının ayrıcalığı ve dokunulmazlığı vardır, fikrini söyler, fikri bir yerden sonra sadece kendini bağlar.

Ama ey arabeskçi ki
şi oy verdiğin o devlet yönetmeye kalkanlar öyle mi ya? Sen asıl o küçük aklı, kompleksleri, maceracılık, soytarılık, korkunç yetersizlikleri ve ahlaksızlıklarıyla ülke yönetmeye kalkanları sorgulamalısın, yeri geldiğinde Fazıl Say'a değil onlara söylemelisin en okkalısından sözünü. Ülke yönetmeye kalkanların sözleri ve eylemleridir asıl önemli olan. Sanatçıyla vakit kaybetme bence. derim.

Fazıl Say'ın arabeskle ilgili sözlerinde güne
ş ışığı kadar net gerçekle bağlantısı var.

Örne
ğin:

1) Arabesk müzik kula
ğı bozar. Uzun süre arabesk dinleyen bir kişi, duyduğu notayı tekrarlamakta ve bu notaları bir araya getirmekte zorlanır. Bu bozukluk kalıcıdır. Tedavisi yoktur. Absolut kulağa sahip olan Fazıl Say'ın bu sözlerine önem vermeliyiz, onu yermeden önce.

2)
İnternette kimi köşe yazılarında Mozart dinlemenin zeka üzerinde olumlu bir etkisi olmadığına, bunun tamamen bir safsata olduğuna ilişkin tespitler var. Bu tespit belki hatalı değildir ama eksik bilgi verdiği için yanlış kabul etmek gerekir. Çünkü örneğin bir diğer bilimsel araştırmada arabesk müzik dinlemekle depresyon arasında pozitif korelasyon saptanmıştır.  Kaldı ki, arabesk müziğin dinleyenler üzerinde "nihilist, karamsar, uyuşturucu" etki yaptığı ortak bir kabuldür.

3) Arabesk müzik, çok sesli gibi bir izlenim verse de monofoniktir, tek seslidir. Fazıl Sayı'ın temsilcilerinden biri oldu
ğu klasik batı müziği ise polifoniktir. Çokseslidir.  Bunun yanı sıra, arabesk müzik solist öndedir,  eserler solistin icrasına bağımlıdır. Klasik batı müziğinde ise farklı seslerin aynı anda veya zaman içerisinde bir bütün teşkil ettiğini görürüz. çoksesli müziktir. Dolayısıyla, klasik müziği dinlerken zevk alabilmek için insanın kognitif yapılanmasının belli bir seviyede olması gerekir. Bir diğer açıdan, klasik müzik insan zihnini daha kaliteli, daha ince yapılanmasını teşvik eder, zorlar.

Bu çerçevede "arabesk dinlemek vatan hainli
ğidir" sözü, "ağaç kesmek vatan hainliğidir", "çocuğunu okula göndermemek vatan hainliğidir" gibi sözlere benzemektedir. Söyleyen kişi sinirlenmekte, kaygı duymakta ve isyan etmektedir, derdini anlatmak için abartı yöntemine başvurmaktadır. Haklıdır.

Sonuç olarak Fazıl Say, "Bu halk cahil kalmamalıdır" diyor, cahil kalmaması için neler yapılması gerekenleri söylüyor. Ve ekliyor: "bu halk cahil kalıyorsa bunun sorumlusu yine bu halktır".

Yeniden görü
şene değin esen kalın sevgili dostlar...


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.